Pristrender för solpaneler som du inte visste

· Om solcellssystem,Solpaneler Pris,Industri nyheter

Förändringar i priserna på solpaneler under de senaste åren:

Efter ett svårt 2022 har kriget mellan Ukraina och Ryssland och dess energikris fått kostnaderna för solutrustning och installationsarbete att öka. Detta är fantastiska nyheter för kostnaden för solutrustning och arbete för installation.

Kraftiga prisfall för solpaneler är typiska. Den installerade kostnaden för solpanelsystem för hemmabruk har minskat med 39 procent under de senaste tio åren, från 6,20 USD per watt 2012 till 3,80 USD per watt 2021, enligt Berkeley Labs rapport Tracking the Sun för 2022. De sjunkande kostnaderna för solcellsmoduler har varit den främsta drivkraften bakom denna trend. Priserna på solcellsmoduler har minskat med 92 % sedan 1998.

Förändringar i priserna på solpaneler under de senaste åren:

Enligt Berkeley Labs rapport Tracking the Sun för 2022 har det installerade priset för solpanelssystem för bostäder minskat med 39 procent under det senaste decenniet, från 6,20 USD per watt 2012 till 3,80 USD per watt 2021. Denna trend har drivits av sjunkande priser på solpanelmoduler över tid. Sedan 1998 har kostnaderna för solcellsmoduler sjunkit med hela 92 %.

Priserna på solcellsmoduler har minskat med 47 %, från 1,03 USD/watt år 2012 till 0,55 USD/watt år 2021, och därefter fortsätter priserna att sjunka.

Faktorer som påverkar priset på solpaneler:

1.Växelkurs:
växelkursen på priset på solmoduler har två huvudkanaler: materialimport och oljeimport. För det första, genom att importera solmodulmaterial, påverkas tillverkningskostnaden för solmoduler av växelkursen.

Råmaterialet för solcellsmoduler är polysilikon. Polysilicium bearbetas först till tackor och skärs sedan till wafers. Dessa wafers integreras i solcellen, som fungerar som den grundläggande energiomvandlingsenheten. Slutligen monteras solcellerna ihop till solcellsmoduler. Det är därför kisel är så viktigt vid tillverkningen av solcellspaneler.

Nemet Institution (2005) använde en modell med polykisel som oberoende variabel och solmodulpriser som beroende variabel. Resultaten visar att kiselkostnaderna förklarar cirka 12 % av "lärande genom att göra"-effekten. På liknande sätt visar en empirisk analys av Pillai Institution (2014) att för varje 1% minskning av kiselpriserna, sjunker solcellsmodulpriserna med 0,9%. Sålunda har både materialpriser och styrkan hos valutorna i de länder som påverkar kostnaden för materialimport en inverkan på solmodulpriserna.

2. Oljepriser:
Vi måste inse att förnybar energi utvecklas som ett substitut för olja.

De globala oljepriserna har plötsligt ökat sedan 2002. Önskan om alternativa energikällor växer i takt med att oljepriserna gör det. Som ett resultat av detta kan den "primära effekten" eller "substitutionseffekten", som är effekten av oljepriserna, inte förbises i analyser av prissättningen av förnybara energikällor. PV-kostnaden påverkas också indirekt av olja. Energi, som olja, ses som en produktionsinsats vid sidan av arbetskraft och kapital.

Ökade energipriser kan påskynda utvecklingen av teknik. Vanligtvis drar mer FoU ner kostnaderna för förnybar teknik. Alltså leder ökade oljepriser till högre FoU-utgifter, vilket sänker kostnaden för solpaneler.

En empirisk analys av oljeprisernas inverkan på utvecklingen av förnybar energiteknik tillhandahålls av Cheon och Urpelainen (2012). Analysen visar att stigande oljepriser är förknippade med en ökning av offentliga utgifter för FoU och patent på förnybar energi. En studie av Wong, Chia och Chang (2013), som undersökte elasticiteten hos energi FoU i förhållande till fluktuationer i oljepriser, kom till liknande slutsatser. Resultaten visar på ett positivt samband mellan oljepriser och FoU inom förnybar energi. Därför kan ökade oljepriser påskynda den tekniska utvecklingen och resultera i minskade kostnader för solpaneler.

3. Kostnad:
(1) Installationskostnader.
Berkeley Labs Tracking the Sun-rapport (2022) visar att installationskostnaden för solpanelssystem har sjunkit med 39 % under det senaste decenniet. 2012 var medianinstallationspriset för ett solpanelsystem för bostäder (i USA) 6,2 USD/watt. 2021 är medianen $3,8/watt. Under det senaste decenniet har det installerade priset på solpanelsystem för bostäder sjunkit med 39 %, från 6,2 USD/watt 2012 till 3,8 USD/watt 2021.

Mjuka kostnader

(2) Mjuka kostnader
Arbetskostnader och andra driftskostnader.
Balansen mellan system och mjuka kostnader är ca 80 % av den totala systemkostnaden. Solpanelens modulkostnad är cirka 15% och växelriktarkostnaden är 5%.

Kommer kostnaden för att installera solpaneler att fortsätta minska?

Hittills har nedgången i den installerade priskostnaden för solpaneler berott på den betydande nedgången i priset på solpanelsmoduler över tiden.
Även om priserna på solpanelsmoduler kan fortsätta att falla i enlighet med Swansons lag, har de sjunkit till nästan 0,50 USD/watt och representerar endast 15 % av den installerade kostnaden för solpaneler.

När vi går framåt kommer ytterligare betydande kostnadsminskningar att behöva komma från en av de andra priskomponenterna.

Inverterpriser, balans mellan systemkostnader och mjuka kostnader har dock inte minskat nämnvärt över tiden i förhållande till utvecklingshistoriken. Som ett resultat antar man att det snart kommer en tid då priset för att installera solpaneler börjar plana ut. Marknaden för solpaneler växer snabbt och kunderna har flera alternativ. I det här fallet är det avgörande att välja ett välrenommerat, rimligt prissatt företag när man köper solpaneler.

broken image

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att producera högkvalitativa solcellsmoduler. Vårt breda utbud av helt svarta, svarta ramar, silver och glas-till-glas solpaneler använder halvskurna, MBB, IBC och Shingled-teknologier. Dessa solpaneler erbjuder överlägsen prestanda och snygg design som smälter in sömlöst i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor och lager i många länder och har etablerat långvariga relationer med utmärkta installatörer! Kontakta oss för de senaste modulofferterna eller PV-relaterade frågor. Vi hjälper dig gärna.

Källor: Berkeley Lab, Tracking The Sun report (2022)

MBB(Multi-Busbar)Teknik: Öka modulkraften och tillförlitligheten juli 12, 2023
Inkapsling av solpaneler:en nyckelkomponent du kan ignorera juli 5, 2023
Takbeklädda Solpaneler: Ett genombrott inom solenergieffektivitet juli 3, 2023