Priserna på solcellsprodukter återhämtar sig över hela linjen, framtida prisprognoser

· Solpaneler Pris

Inför det kinesiska nyåret upplevde solcellsindustrin en panikartad nedgång, med kiselpriser som föll från en toppnotering på 45,6 USD/kg hela vägen till nästan 20 USD/kg, en nedgång på mer än 56 %. Vi trodde då att detta var en panikartad och irrationell nedgång och att denna marknad var avsedd att vara kortvarig och att priserna på kedjor inom solcellsindustrin snart skulle återhämta sig. De senaste priserna som publicerades av PVInfolink i veckan bekräftade vår förutsägelse: priserna för hela solcellsindustrin har stigit över hela linjen sedan februari.

broken image

V-formad återhämtning i priserna på kisel, wafer och celler

I slutet av semesterperioden ökar efterfrågan på marknaden gradvis och priserna på kisel och wafer har en djup V-uppgång, vilket framgår av diagrammet nedan. Enligt prisuppgifter om kiselmaterial som offentliggjorts av China Silicon Sub-Council steg priset på återinsprutningsmaterial av monokristallint kisel till 32,5 US-dollar/kg den här veckan, vilket är en ökning med 31 % jämfört med föregående vecka. Cellpriserna steg denna vecka med cirka 14 procent, vilket vi ser som en värdeökning för solcellsprodukter.

broken image
broken image

Priserna på hjälpmaterial för solcellsmoduler stiger

Den här veckan steg också priserna på hjälpmaterial för solceller. Den 31 januari utfärdade ett företag som tillverkar solcellsfilm (EVA) ett "meddelande om prisjustering" och sade att på grund av att priserna på EVA-råvaror fortsatte att stiga, vilket ledde till att företagets produktkostnader fortsatte att öka, beslutade företaget att starta EVA-filmen på grundval av den ursprungliga prisökningen på 10 procentenheter.

broken image

Modulpriserna är oförändrade

Under 2023 var den globala efterfrågan på solcellsutveckling fortsatt stark, och stora företag som tillverkar solcellsmoduler rapporterade en betydande ökning av beställningar i februari och mars. Den enorma efterfrågan har hållit modulpriserna på en rimlig nivå, även under upptakten till det kraftiga fallet i kiselpriserna.

broken image

Framtida prisprognoser

Denna prisökning för kiselskivor beror främst på det extremt knappa utbudet av kiselskivor. Enligt vissa cellföretag är det för närvarande brist på kiselskivor! Det knappa utbudet av kiselskivor beror främst på följande orsaker.
(1) På grund av det kraftiga prisfallet på kiselskivor har kiselskiveföretagen kraftigt minskat sina lager, vilket har lett till att lagren av kiselskivor ligger under de normala nivåerna.
(2) På grund av de drastiska prisförändringarna var omsättningen av kisel mycket låg, och efter det kinesiska nyårets semester matsmältning, vilket resulterade i en allmän brist på kiselproduktion i företag som tillverkar kiselskivor, och produktionen av kiselskivor var lägre än förväntat.
3) För närvarande har erbjudanden om kisel ökat till över 32 USD/kg och omsättningen av kisel är fortfarande låg på grund av det instabila priset! Även om det sker en transaktion omedelbart kommer det att ta 2-3 veckor i produktionscykeln innan kisel tillverkas till kiselskivor.
4) Den starka efterfrågan i senare led har lett till en betydande ökning av efterfrågan på celler och kiselskivor i tidigare led. På grund av bristen på kiselplattor i tidigare led, vilket har lett till en knapp tillgång på celler, har priset på celler stigit från låga 0,11 US-dollar per W till 0,14 US-dollar per W för ett år sedan.
Som ni kan se är efterfrågan i nedströmsledet hög, men i uppströmsledet krävs en produktionscykel. Därför väntas det under hela februari råda en ansträngd situation när det gäller tillgången på kiselplattor, som kommer att minska gradvis först i början av mars.
Senare, när kiselkapaciteten frigörs och företag som tillverkar kiselskivor startar upp, kommer utbud och efterfrågan inom industrin gradvis att komma i balans och priserna kommer att stabiliseras på en nivå där efterfrågan i slutändan i allmänhet är acceptabel för komponentsidan av priset.

broken image

Maysun solar har specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa solcellsmoduler sedan starten 2008.Klicka på knappen nedan för att kontakta oss och välja rätt modul för dig.