MBB(Multi-Busbar)Teknik: Öka modulkraften och tillförlitligheten

· Om solcellssystem,Teknik nyheter

En lösning på det ökande behovet av effektiva solpaneler är skapandet av solceller med hjälp av innovativ teknik. Med hjälp av denna teknik kan solceller fungera mer effektivt, vilket ger dig tillgång till förbättrade solcellsmoduler för bostäder och kommersiellt bruk. Visste du att det finns solfångare med skenor och multiskenor? Om inte, så kommer du idag att lära dig om MBB-teknik. Vilken påverkan har skenor med streckmönster på solceller?

MBB har upplevt en betydande tillväxt de senaste åren

Under de senaste åren har solpanelstekniken utvecklats snabbt. Efter 11 års utveckling har MBB-teknologin också snabbt förändrats från laboratorieforskningsnivå till produktion i marknadsskala.

En av de mest märkbara egenskaperna hos modern solpaneldesign är användningen av MBB-solceller. Nyligen har industristandarden för solpaneler ökat från 2BB till 6BB. Flera tillverkare har intensifierat sitt spel och utökat storleken på sina paneler till 9BB och till och med 16BB. De är särskilt intresserade av PERC solcellspaneldesigner som maximerar utnyttjandet av samlingsskenorna på framsidan. Därför är flera samlingsskenor en mycket fördelaktig sak när man bygger solpaneler med effektivitet som mål.

MBB vinner popularitet och kommer sannolikt att bli utbredd. Populära MBB ersätter andra. Multi-band och multi-wire samlingsskenor förbättrar cellmetalliseringsanslutningar, minskar cellavståndet och förbättrar solcellsprestanda. Den kortare fingerlängden och den ökade ljusinkopplingen minskar elektriska och optiska förluster, vilket sparar ungefär 2,4 g för 60-cellsmodulen jämfört med bandteknik.

MBB+halvskuren, är nu mer populär på marknaden. Mer avancerade produkter, det är mer än den traditionella 5BB-hela delen, både halvskuren och MBB-fördelar, är marknadens avancerade produkter Mainstream är 9BB+halvskuren , 12BB+halvsnitt, 10BB+halvsnitt och så vidare. Det är produkten med större potential i ryggen, och det är den senaste high-end produkten med ny teknik.

Screentryckteknik, waferstorlek och waferkostnad har alla förbättrats under de senaste åren. Som ett resultat kostar silverpasta mer, den tekniska komplexiteten för flera samlingsskenor minskar och kostnadsprestanda ökar.

MBB har upplevt en betydande tillväxt de senaste åren

Vad gör samlingsskenor i solpaneler? Vad betyder MBB Solar Cell?

Vi trycker vanligtvis platta samlingsskenor och löder platta band på dem. Samlingsskenor levererar genererad ström till cellerna, medan band transporterar ström bort från cellen. I fronten av solcellen överför MBB ström från fingrarna genom kopplingsband till omgivningen. Den bifaciala egenskapen hos PERC-celler – förhållandet mellan främre effekt och bakre effekt – kan förbättras av multi-samlesken. Solcellen uppvisar följande egenskaper genom att använda tekniken med flera samlingsskenor.

  • Cellens skuggning mot baksidan har minskat.
  • Det finns ett litet bakre aluminiumfingeravtryck.
  • Funktionen för bifacial ljusskörd har förbättrats.

Samlingsskenor är rektangulära remsor tryckta på båda sidor av solceller. Solceller har en smal, rektangulär samlingsskena på båda sidor. Den kompletta solcellsremsan överför el. Denna remsa separerar celler så att fotoner kan passera direkt till solomriktaren och omvandlas till AC. Försilvrade kopparskenor förbättrar den främre konduktiviteten och den bakre oxidationen.

Solcellseffektiviteten påverkar antalet samlingsskenor. MBB solceller inkluderar flera samlingsskenor, vilket minskar serieresistansen. MBB-solceller, särskilt 5BB-celler, är mycket efterfrågade.

Tunnare ledningar är bättre eftersom metallelektroder blockerar cellen och minskar ljusområdet, och silver är dyrt. Tunnare trådar minskar den ledande tvärsnittsarean och ökar motståndsförlusterna. En lödremsa ansluter modulcellerna till huvudnätet, så att förändringar i nättråden kräver förändringar av lödprocessen. Nätkabeln måste balansera skuggning, ledningsförmåga och kostnad.

Hur fungerar MBB?

Hur fungerar MBB?

Dessa steg kommer att förklara hur MBB fungerar:

  • Fingrarna samlar den producerade strömmen och transporterar den till samlingsskenorna. Fingrarna är parallella, ultratunna metallgaller som är fästa på samlingsskenorna.
  • Strömmen från en enda sträng av celler samlas in av fliktrådar. Flikkablar är vanligtvis fästa till samlingsskenor via lödning.
  • Elen från cellerna skickas till kopplingsdosan via bussledningar. Parallella bussledningar länkar samman en grupp sammankopplade celler.

Strömmen från varje sträng av celler samlas in av samlingsskenor, och sedan skickas den kombinerade strömmen till växelriktaren.

Arbetsprincip för MBB:

MBB-metoden minskar aktivt resistiva förluster genom att minska strömmen som flyter genom både fingrarna och samlingsskenorna. Genom att skriva ut fler samlingsskenor på en wafer förkortar vi effektivt utrymmet mellan dem, vilket resulterar i en kortare väg för strömmen att flyta genom fingrarna. Denna längdminskning bidrar väsentligt till minskningen av serieresistansförluster. Eftersom den resistiva effektförlusten (Ploss) är proportionell mot kvadraten på strömmen (I) multiplicerad med resistansen (R), leder halvering av strömmen till en fyrfaldig minskning av resistiva förluster.

MBB skiljer sig från "fler-skenor" i tvärsnitt och funktion. MBB överför ström bort från cellen med tunna, rundade koppartrådar istället för platta samlingsskenor och lödda band, vilket skapar skuggning och resistiva förluster. MBB-ledningar överför aktivt ström från fingrar till sammankopplande band utanför solcellens främre yta. Cellband är överflödiga. Bilden nedan visar hur MBB:s rundaed tvärsnitt ökar solcellsprestanda.

Diagram som representerar den förbättrade optiska prestandan av att använda rundade ledningar över platta samlingsskenor.

Diagram som representerar den förbättrade optiska prestandan av att använda rundade ledningar över platta samlingsskenor.

MBB kan förbättra PERC-cells bifacialitet när bifacial teknologi växer globalt. Effektförhållandet fram-till-bak definierar bifacialitet. MBB låter oss skriva ut mindre bakre aluminiumfingrar, vilket minimerar skuggning på cellens baksida och ökar ljusskörden från båda sidor. MBB minskar också mikrosprickor och ökar möjligheten att spruckna områden håller elektrisk kontakt med resten av cellen, vilket förbättrar prestanda och tillförlitlighet.

Världsomspännande marknadsandelstrender för fler och multi-skenskenor (busbarless) teknologi.

Världsomspännande marknadsandelstrender för fler och multi-skenskenor (busbarless) teknologi.

broken image

Fördelar med MBB-teknik

1. Tillverkningstekniken mognar och PV-modulernas tillförlitlighet förbättras

Forskare undersöker MBB-solpaneler för att öka solcellsenergin. Samlingsskenor ökar solcellseffektiviteten och pålitligheten. Silver används i de flesta solpanelers ledningar på grund av sin höga ledningsförmåga, trots sitt höga pris. Nya tekniker utvecklas för att hjälpa till att minska solpanelens beroende av silver utan att offra prestanda. Minska utgifterna samtidigt som du maximerar resultatet! Solpanelsdesign med flera samlingsskenor reducerar silver. Screentryckt Ag framsida metalliseringskostnader. Nya samlingsskenor förbättrade 3BB-celldesignen. Samlingsskenor sparar Ag-pasta och ökar moduleffektiviteten. Tennlödda baksida Ag/Al kuddar reducerar silver. Samlingsskenor gör solcellsproduktionen enklare.

Minska risken för dolda sprickor

2. Minska risken för dolda sprickor

Pålitligheten hos modulerna förbättrades. Även om multi-grid-cellen innehåller dolda sprickor och fragment, gör den förbättrade gallerdensiteten och det lilla avståndet att den bibehåller bättre kraftgenereringsprestanda. Efter svetsning sprids svetsremsan jämnt ut över cellen, vilket avlastar cellens inkapsling och förbättrar dess mekaniska egenskaper.

Ökad effektivitet (mindre svetstapeskuggning, mer ljus)

3. Ökad effektivitet (mindre svetstapeskuggning, mer ljus)

Moduleffekten ökar med 5-10 % på grund av minskat elektrodmotstånd och skuggning. De flesta av cellerna med flera samlingsskenor är utformade med 9/12 samlingsskenor, vilket ökar samlingsskenans strömuppsamlingskapacitet och effektivt minskar modulens driftstemperatur, vilket förbättrar den långsiktiga kraftgenereringsprestandan för modulen, vilket ökar modulens effektivitet med 2,5 % och effekt med 5-10W.

4.MBB solpaneler är mer estetiskt tilltalande än vanliga solpaneler

Oavsett hur många huvudnät det finns är arean på huvudnätslinjerna faktiskt densamma när vi designar cellen. Så ju fler huvudnät det finns, desto tunnare är linjerna och desto bättre ser de ut på avstånd.

5. Vädertålighet

MBB-celler är en av de välkända trenderna inom solpaneldesign. MBB-celler bryter ner solcellen i mindre bitar och är mer motståndskraftiga mot överbelastning och miljöfaktorer. Dessutom förhindrar det cellernas samlingsskenors mikrosprickor. Jämfört med vanliga celler är MBB mer pålitliga och hållbara under sprickförhållanden.

6.Optisk prestanda

5BB-moduler använder rektangulära plattor, men MBB-moduler använder cirkulära band, som minskar skuggytan och upprepade gånger reflekterar det infallande ljuset som illustreras i figuren, vilket ökar den optiska prestandan och därefter strömgenereringen. Tvärsnittet och syftet med MBB och metoden med fler samlingsskenor är dock distinkta. Samlingsskenor är vanligtvis tryckta platt, och eftersom de behöver lödda platta band för att överföra ström från cellen, uppstår större resistiva förluster. MBB är sfäriska, tunna koppartrådar, men till skillnad från band som spänner över solcellen, transporterar de elektricitet från fingrarna till anslutningsband som är placerade utanför cellens främre yta.

Optisk prestanda

Även om MBB-tekniken har många fördelar har den fortfarande brister, till exempel är dess produktionsprocess mer komplex än den traditionella 5BB-processen. Dess kostnadsökning på 0,5-1 eurocent / W. Men experter arbetar på de mest effektiva och billigaste sätten att sänka priset.

Maysun Solar har åtagit sig att tillhandahålla avancerade, differentierade och kostnadseffektiva produkter till våra kunder, såsom shingled, bifacial och halvskurna 9BB 10BB 12BB stora och högeffektiva solpaneler.

Som en pionjär inom MBB-teknik har Maysun Solar legat i framkant av branschen inom forskning och utveckling och massproduktion av MBB, och har samlat på sig en mängd erfarenhet inom MBB-teknikområdet, som har tillämpats på TwiSun, VenuSun och andra serier av solpaneler.

Bilden nedan visar vår kund från München, Tyskland, som täcker taket med solpaneler från Maysun Solar!
Bilden nedan visar vår kund från München, Tyskland, som täcker taket med solpaneler från Maysun Solar!

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att producera högkvalitativa solcellsmoduler. Vi har ett brett utbud av helsvarta, svarta ramar, silver, glas-glas solpaneler som använder halvskurna, MBB, IBC och Shingled teknologier att välja mellan, och deöverlägsen prestanda och snygg design som smälter in perfekt i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långvariga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Vänligen kontakta oss för de senaste modulofferterna eller eventuella PV-relaterade förfrågningar.

Du kanske också gillar:

Förstå IBC-solcellsteknik: En omfattande guide
Halvskurna solpaneler: Släpp lös kraften i effektivitet
Vad är PERC för solpaneler?