Kan hagel förstöra solpaneler?

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Solpaneler har faktiskt en lång livslängd. De har förmågan att motstå de flesta stormar. I de flesta fall kan inte ens hagel bryta dina solpaneler. Paneler kan dock skadas bortom reparation under särskilt intensiva hagelstormar. När det gäller att skydda sina hem på lång sikt är många människor mest oroliga för hagelstormar. Det beror på att solpaneler på tak träffas rakt i mitten när det regnar. När du tänker på att höra hagel träffa solpaneler kanske du rycker till.

hagel

Risken för hagelskador på solpaneler

Tack och lov är kraftiga hagelstormar ovanliga i hela landet, och de flesta solpaneler är tillräckligt robusta för att motstå lätta till måttliga stötar. Sannolikheten för att hagel ska slå sönder solpaneler är mindre än 5 %, enligt forskning som utförts av National Renewable Energy Laboratory (NREL). Skador på solpaneler orsakade av hagel är osannolika, men inte omöjliga.

I USA:
Människor i delstater som Texas, Colorado och Nebraska, som har årliga hagelstormar, skulle ha nytta av att veta hur solpaneler klarar sig under sådana förhållanden.
I Europa:
Hagelstormar, och de skador de orsakar, blir allt vanligare och allt mer kostsamma i Europa och Nederländerna. Den senaste tidens hagelstormar i norra Italien har visat hur sårbara solcellsanläggningar är för plötsliga, extrema väderförhållanden. För att visa hur kraftiga stormarna var och framför allt storleken på hagelkornen, som i vissa fall var 20 cm i diameter.
I Kanada:
När tennisbolls- och basebollstora hagel träffade samhället Cardston i södra Alberta fick vi dock reda på att solpaneler inte är idiotsäkra. En solcellsanläggning i Cardston hade skadade paneler under stormen. Ändå förstörde haglet eller skadade allvarligt nästan allt i Cardston. Det sades faktiskt att hälften av bilarna hos den lokala bilhandlaren var totalförstörda.

Chances of hail damage to solar panels

Viktiga faktorer när det gäller hagelskador på solpaneler

1. Haglets hastighet
Den hastighet med vilken hagelstenar kan röra sig är en anledning till allvarlig oro. Hagel kan röra sig mellan 10 och 75 miles per timme. Stora hagel kan göra större skada på solpaneler eftersom de rör sig i högre hastigheter.

Haglets hastighet

2. Hagelkornens storlek
Forskare i Nederländerna fann att hagel med en diameter på mer än 3 centimeter är de som skadar solceller mest. Vid 3 cm kan skadorna vara både uppenbara och osynliga, men vid 4 cm ökar mängden synliga skador avsevärt.Den genomsnittliga mängden skador som större hagel (större än 4 cm) orsakar på solpaneler är större än vad mindre hagel gör, men mängden skador som större hagel orsakar kan variera mer.

Viktiga faktorer när det gäller hagelskador på solpaneler

3. Takets orientering i förhållande till hagelns riktning

Forskarna noterade att hagelkornens storlek kanske inte är lika viktig som takets orientering i förhållande till hagelns riktning, vilket kan ha en betydande inverkan på hagelskadorna på solpaneler.

Det finns vissa bevis som tyder på att solpanelernas lutning, som kännetecknas av låga vinklar på platta tak och högre vinklar på lutande tak, kan påverka omfattningen av de skador som panelerna utsätts för. I synnerhet har det visat sig att solpaneler som är placerade i låga vinklar tenderar att få större skador.

Under hagelstormarna i Cardston installerades solpanelerna horisontellt av husägaren, utan någon lutning mot den södra riktningen. Om objekten hade lutat mot söder är det troligt att de skulle ha kunnat stå emot hagel som kom från nordväst utan att påverkas direkt.

Hur allvarligt skadas solpaneler av hagel?

När det gäller kraftiga hagelstormar kan solpaneler få flisor, sprickor eller till och med gå sönder.

Hur allvarligt skadas solpaneler av hagel?

1. Interna sprickor förkortar solpanelernas livslängd
Skador på modulens solceller och andra inre komponenter är möjliga även om utsidan inte visar några tecken på sprickor efter en hagelstorm. Mikrosprickor, som är mycket mindre än ett mänskligt hårstrå, uppstår inte i det främre glasskiktet utan i kislet, vilket innebär att det initiala utbytet inte går förlorat. De skadade områdena kan dock indikera en snabb minskning av effekten efter några månader, och mikrosprickorna blir också synliga på utsidan av panelen efter ungefär ett år. Allt slitage på en solpanel förkortar dess livslängd.

2. Ytsprickor kommer att sakta ner solpanelernas produktion
Om en hagelstorm orsakar ytsprickor på solcellsmoduler kommer det att påverka solpanelernas effektivitet. Solpaneler som har sprickor på utsidan men fortfarande fungerar bör repareras. Dessa ojämnheter kan dock minska solenergiproduktionen. Om hagel förstör 15% av cellerna i panelerna kommer enheten att generera 15% lägre toppspänning. Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att mäta spänningen på den skadade panelen.

3.Externa sprickor orsakar fukt och genererar heta fläckar
Paneler med sprickor är mer benägna att fungera felaktigt eller gå sönder i förtid eftersom vatten, fukt eller skräp kan fastna i dem. Det finns risk för brand eller andra irreparabla skador på interna komponenter om en sprucken yta skapar heta fläckar.
Men alla synliga brister påverkar inte effektiviteten på samma sätt. Skadorna kan vara ytliga eller synas först vid en närmare granskning.

Vilken typ av solpaneler klarar en hagelstorm?

1. Solpaneler av glas och glas av hög kvalitet

En högkvalitativ solpanel har en tjock beläggning av härdat glas som skyddar de känsliga komponenterna från skador. Härdat glas har en lång livslängd i utomhusmiljöer eftersom det är mycket slagtåligt och kan överleva måttliga hagelskurar.

Om du vill att din panel ska kunna motstå de kraftiga hagelstormarna bör du definitivt välja en glas-glaspanel snarare än en glasfoliepanel.

2. Solpaneler med IEC61215-klassificering

Det världsomspännande IEC 61215-certifikatet har en mycket stor betydelse. De paneler som har denna certifiering har förmågan att stå emot hagel med en diameter på 25 mm som faller med en hastighet på 23 m/s. Denna nivå av motståndskraft motsvarar hagelmotståndsklass 2, enligt det 5-punktssystem som främst används i västvärlden.

3. Solpaneler med IP68-klassning

IP68-certifieringen är en annan standard som alla styva solpaneler bör uppfylla. Panelens IP68-klassning garanterar att den är skyddad mot damm och vatten. Paneler som är certifierade för alla risker med hagel är idealiska, eftersom hagel kan orsaka sekundära skador genom att splittra panelerna och släppa in läckage.

Alla Maysun Solars produkter är IP68&IEC61215-klassade och certifierade.

Vår bästsäljande produkt TwiSun 410W glas-glas svart ram solpanel med oöverträffad prestanda och hållbarhet rekommenderas starkt för att motstå hagel.

solpanel
solpanel

Sedan 2008 har Maysun Solar fokuserat på att skapa förstklassiga solpaneler. Välj från vårt omfattande urval av solpaneler som använder halvskuren, MBB, IBC och Shingled-teknik i helt svart, svart ram, silver och glas-glasfinish. Dessa paneler ger exceptionell prestanda och modern design som enkelt passar in i alla byggnader. I flera länder har Maysun Solar utvecklat kontor, lager och varaktiga partnerskap med de bästa installatörerna. Maysun har samarbetande installationsexperter i flera europeiska länder. Om du har några frågor om solceller eller vill ha de senaste modulofferterna är du välkommen att kontakta oss. Om du behöver rådgivning om installation av solcellssystem kan du också kontakta Maysun för hjälp. Vi är angelägna om att hjälpa dig.

Resurs:

Cheng, M. (2023). What you need to know about solar power hail damage. Solar Reviews.

Ecoflow. (2023). 8 Ways To Protect Your Solar Panels from Hail Storm Damage. EcoFlow US Blog. Matalucci, S. (2023, July 26). How big must hailstones be to damage PV systems? Pv Magazine International.

Sauer, G. (2021). Hail vs. Solar Panels. SkyFire Energy.

Industriinnovation: robotar för rengöring av solpaneler  16 augusti 2023
Hur kan man minska de negativa effekterna av extrem värme på solcellsväxelriktare?  15 augusti 2023
Förstå hur solpaneler påverkas av hårt väder  4 augusti 2023