Varför måste solpaneler placeras i en vinkel?

· Om solcellssystem

Som nämnts i många artiklar tidigare har solcellspanelernas position och placeringsvinkel under installationsprocessen en mycket viktig inverkan på att öka solcellsmodulens effektivitet, vilket direkt påverkar den mängd el som solcellsmodulen genererar under året. I den här artikeln kommer jag därför att visa dig hur du beräknar den bästa placeringsvinkeln för dina egna solcellspaneler. Maysun Solar har redan förmedlat några lärdomar om hur du kan avgöra om ditt tak är lämpligt för solcellsinstallation i en tidigare artikel, som du kan läsa om du är intresserad:

Varför ska jag bry mig om placeringen och vinkeln på mina solcellspaneler?

Det är viktigt att förstå att syftet med att beräkna den optimala lutningsvinkeln är att få maximal solstrålning. Och solstrålningen är starkast när solen står direkt på jorden. Till exempel den ekvatoriala regionen under hela året, och sedan den region där de två linjerna finns när solen befinner sig direkt över Kräftans vändkrets. Så i teorin ger placeringen av solcellspanelerna vinkelrätt mot solens strålar mest värme från ljuset, men detta är svårt att göra i en anläggning eftersom solens höjdvinkel ständigt förändras under dagen. Samtidigt installeras många bostäder med fasta solcellsmontage som, till skillnad från solcellsmontage med spårningssystem, inte automatiskt följer solen för att justera sin egen vinkel. Därför måste vi beräkna den optimala lutningsvinkeln för arrangemanget av solcellsmoduler enligt den lokala dimensionen för att få maximal solinstrålning under hela året, för att få maximal elproduktion och få ut det mesta av våra egna solcellsmoduler.

broken image

Solpanelernas lutningsvinkel bestäms av den latitudposition i världen du befinner dig på i förhållande till det norra och södra halvklotet. Det är välkänt att jordens autotransfer och rotation gör att solen är placerad vid olika tider på dygnet och årstider. För att den maximala intensiteten av dagens ljus ska nå solpanelerna måste vi bestämma solpanelernas orientering och beräkna den optimala lutningsvinkeln. Detta beror på två faktorer: För det första installationsplatsens geografiska läge. Den andra är den tid på året då solenergin behövs som mest, dvs. när ljusintensiteten är som störst.

Hur beräknar jag den optimala lutningsvinkeln?

I allmänhet bör solcellspaneler stå i en större vinkel mot marken på vintern för att fånga upp den låga sol som finns under de flesta vintrar, och i en mindre vinkel mot marken på sommaren för att maximera produktionen. Här finns några metoder för att beräkna lutningsvinkeln.
Metod 1:
Den optimala lutningsvinkeln bör ökas med 15 grader till installationsplatsens latitud under vintermånaderna och subtraheras med 15 grader från installationsplatsens dimension under sommarmånaderna. Om du till exempel bor på 50 grader nordlig latitud bör lutningsvinkeln för dina solcellspaneler på vintern vara 65 grader. På sommaren skulle vinkeln vara 35 grader.
Om du bor nära ekvatorn är det mycket enkelt. Det är bara att ställa panelerna i fyrkant på marken så får du den optimala lutningsvinkeln.

broken image

Metod 2:
Den här metoden är något mer komplicerad att beräkna än den första, men den är mer exakt och resultaten är mer optimistiska. Vi måste beräkna resultatet genom att multiplicera den lokala dimensionen med 0,9 och lägga till 29° på vintern. Om vi fortfarande tar exemplet med 50°N är den optimala lutningsvinkeln 50*0,9 + 29 = 74°. Denna vinkel är ungefär 10 grader brantare än den normala metoden, men den utnyttjar mycket effektivt middagssolen. Det är välkänt att vinterdagarna är korta och att middagssolen är den starkaste på dagen.
Dessutom måste vi beräkna den lokala dimensionen genom att multiplicera den lokala dimensionen med 0,9 och dra av 23,5° under sommarmånaderna för att få resultatet. I exemplet ovan har det en sommaroptimal lutningsvinkel på 21,5°. Varför dra av 23,5°? Därför att den dimensionella positionen för Kräftans vändkrets ligger på 23°26' och en ungefärlig siffra på 23,5 används här.

broken image

På våren och hösten om du vill få den bästa lutningsvinkeln, dra av 2,5° från platsens dimension.

Invånare på norra halvklotet bör dessutom ha sina solcellspaneler riktade mot söder, sydost är bäst. Invånare på det södra halvklotet bör ha panelerna vända mot norr. Om det är lämpligt måste vi anpassa det till de specifika lokala solljusförhållandena.

Som tillverkare av solcellsmoduler med 15 års erfarenhet i branschen har Maysun Solar landat och genomfört många små, medelstora och stora solcellsprojekt och har etablerat långsiktiga och stabila relationer med många utmärkta installatörer. Du är välkommen att kontakta oss för att få de senaste moduloffren eller för att ställa PV-relaterade frågor.