Industriinnovation: robotar för rengöring av solpaneler

· Om solcellssystem

Det finns ett ökande intresse för att använda förnybara energikällor som fotovoltaiska energisystem. Detta beror på de höga kostnaderna för konventionella energikällor och den växande miljömedvetenheten. För att säkerställa att solpaneler fungerar effektivt är det viktigt att hålla dem rena för att förhindra att smuts blockerar solljuset. Regelbunden rengöring av solpaneler är nödvändigt i detta sammanhang. Detta har lett till framväxten av en rengöringsindustri för solcellspaneler och en ökad användning av robotar för rengöring av solcellspaneler.

Vad är en robot för rengöring av solpaneler?

En robot som placeras på solpaneler och istället för att använda vatten använder elkraft och sensorteknik för att rengöra helt självständigt och på ett hållbart sätt.

Typer av robotar för rengöring av solpaneler

Halvautomatisk rengöring
Det är en rengöringsmetod där en borste med kontroller är ansluten till en traktor eller ett kompatibelt fordon. Fordonet manövreras av en person som driver rengöringsmekanismen. Varje maskin har ett säkerhetssystem som styr borstarnas tryck på solcellspanelerna. Detta görs av föraren/operatören för att förhindra skador på panelens yta. Ett fordon behöver en bred vändradie i slutet av raderna för att enkelt kunna vända utan att slösa bort rengöringstiden. Jämfört med andra system kräver detta vanligtvis mer utrymme.

Halvautomatisk rengöring

Helautomatisk rengöring
Det automatiska robotrengöringssystemet gör den här typen effektiv och pålitlig. Robotar eller Bots, som är permanent installerade på varje rad i kraftverket, rengör. Dessa robotar rör sig längs modulradens panelkanter. Dockningsstationer på ena sidan av varje rad parkerar dem. Om de är längre än robotens färdlängd i en riktning kan raderna ha sådana stationer. Broar täcker hål för att hjälpa robotar att förflytta sig mellan matriser och trackers. Returstationer på beräknade platser får robotar att återvända till sina dockningsstationer.

Helautomatisk rengöring

Ska jag rengöra min solpanel?

Ja, det finns många allvarliga problem med att inte rengöra sina paneler regelbundet:
1. Energiförlust: CleanTechnica rapporterade resultaten av en analys som samlats in av National Renewable Energy Laboratory (NREL) att den totala förlusten av paneler är cirka 30 % om de inte rengörs ordentligt.
2. Skador på själva solpanelerna: Till följd av långa perioder av orenlighet ackumulerar solpaneler stora mängder damm, fågelspillning, löv och till och med regnvatten. På grund av ojämn uppvärmning kommer solpanelerna att orsaka interna skador på värmeplattans effektförbrukning, så att solpanelernas livslängd förkortas avsevärt.
3. Fula: solpaneler, som ett nytt sätt att utnyttja energi, är täckta med damm och smuts på taket, vilket inte bara påverkar byggnadens övergripande estetik, utan också ger en känsla av oordning och brist på uppmärksamhet på miljön. Men dessa smutsiga solpaneler gör allt detta meningslöst.

smutsiga solpaneler

Vilka är fördelarna med robotar för rengöring av solpaneler?

1. Tid: robotrengöring kan utföras på natten, under icke-produktiva timmar. Å ena sidan tar det inte tid från solpanelen och undviker att skugga panelerna, vilket kan leda till elektriska obalanser och panelskador;
2. Säkerhet: ingen mänsklig hjälp krävs, så det finns ingen risk för operatören;
3. Effektivt: behandlas med ett väl utformat penetrationssystem, inga ränder eller kalkavlagringar visas på solpanelen efter rengöring.
4. Kostnadseffektivt: panelerna kan rengöras dagligen till låg kostnad, vilket minimerar den ekonomiska förbrukningen;
5. Hållbar: inget vatten eller diesel förbrukas, vilket eliminerar de tillhörande CO2-utsläppen;
6. Stärker ekonomin: lösningen underlättar utbildning av mer kvalificerad personal (t.ex. underhåll av robotutrustning på plats), vilket skapar mer specialiserade jobb och gynnar sysselsättningen.

Vad ska man leta efter i en robot för rengöring av solpaneler?

1.Rengöringsmetod: När självgående robotar används för rengöring är den vanligtvis mer regelbunden, grundlig, säkrare och billigare än manuella metoder. Dessa typer av rengöringsrobotar är dock vanligtvis endast lämpliga för tak med små lutningar (upp till 25 grader). När det gäller tak med större lutningar är manuella halvautomatiska rengöringsmetoder mer fördelaktiga.

2. Arbetsbredd: robotar för rengöring av solpaneler på taket behöver en viss arbetsbredd, I regel kan underhållsgångar på taket mellan modulraderna korsas utan problem så länge ett avstånd på upp till 60 cm upprätthålls. Detta gör det lättare för roboten att rengöra mindre takenheter.

Om du inte vill rengöra dina paneler för att sedan upptäcka att det finns installationsproblem med vinkel, position etc., måste du hitta en professionell installatör i förväg som hjälper dig att installera solpanelerna korrekt, planera tillräckligt med utrymme för efterföljande underhåll och rengöring samt utforma ett effektivt rengöringsprogram.

robot för rengöring av solpaneler?

Maysun har varit verksamt i flera länder sedan 2008 och har redan levererat sina produkter till tusentals hushåll och har goda relationer med lokala installatörer. Du kan hitta oss, så rekommenderar vi en bra installatör som hjälper dig att installera panelerna, vilket ger en bra grund för dig att rengöra panelerna i framtiden. Vi har samarbetat med kunder från många länder och fått bra feedback.

Maysun Solar TwiSun dubbelglas bifacial svart ram 390W-410W MONO PERC 210mm 120 celler solpanel
Maysun Solar Takbeklädda Helsvart 390W-410W MONO PERC 166mm 340celler 1/5 skuren solpanel

Med Maysun Solar har vi ett brett utbud av solpaneler med shingel, halvskärning, svart ram, helsvart, silverram att välja mellan, som har utmärkt prestanda och snygg design för att smälta in perfekt i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Vi erbjuder de mest bekväma solpanelerna att installera samt framtida rengöring och underhåll. Kontakta oss gärna för en aktuell offert på moduler eller andra solcellsrelaterade frågor.

Reference:

A robot for dry cleaning photovoltaic systems (2023).

A robot for dry cleaning photovoltaic systems (2023).

PV-Anlagen reinigen: Mit dem Putzroboter schnell und günstig (2023).

agrivoltaik: Kombinationen av solpaneler och jordbruk  11 augusti 2023
Solvärme VS solceller (Photovoltaik)  8 augusti 2023
Förstå hur solpaneler påverkas av hårt väder  4 augusti 2023