Att utforska solpaneler i dubbla glas: Ett tekniskt genombrott inom solenergi

· Om solcellssystem,Teknik nyheter

Innehåll:

  • Vad är en glas-glas solpanel?
  • Vad är den tekniska strukturen för en dubbelglassolpanel?
  • Hur fungerar glas-glas solpanel?
  • Hur står sig kostnaderna för dubbelglassolpaneler jämfört med kostnaderna för glasfoliemoduler?
  • Fördelar med glas-glas solpaneler
  • Nackdelar med glas-glas solpaneler
  • Tillämpningar av glas-glas solpaneler
broken image

Vad är dubbel glas solpanel?

En solpanel i dubbelglas, även känd som en solpanel i glas, är en solcellsmodul som är omsluten av glas på både fram- och baksidan. Denna design ger förbättrat skydd för solcellerna, och erbjuder överlägsen hållbarhet jämfört med konventionella moduler. Frontglaset skyddar cellerna från skador och tillåter maximal solljustransmission, medan bakglaset ger extra stöd. Dubbelglasmodulens robusta konstruktion säkerställer långvarig prestanda, vilket gör den till ett utmärkt val för solenergiapplikationer.

broken image

Vad är den tekniska strukturen för en dubbelglassolpanel?

Den tekniska strukturen för en dubbelglassolpanel består av följande komponenter arrangerade i lager:

Frontglas: Modulen börjar med ett främre glasskikt, som fungerar som det yttersta skyddet. Den är gjord av härdat eller härdat glas och ger hållbarhet och transparens.

EVA/POE Inkapsling: Bakom frontglaset finns ett inkapslingsskikt av etylen-vinylacetat (EVA) eller polyolefinelastomer (POE). Detta skikt fungerar som ett lim och kapslar in solcellerna, säkerställer deras vidhäftning till glaset och ger elektrisk isolering.

Solceller: Solcellerna, även kända som fotovoltaiska celler, är kärnkomponenten som är ansvarig för att omvandla solljus till elektricitet. De är vanligtvis gjorda av kiselbaserade material som monokristallint eller polykristallint kisel.

EVA/POE-inkapsling: Bakom solcellerna finns ytterligare ett lager av EVA- eller POE-inkapsling. Detta lager hjälper till att skydda solcellerna från fukt och yttre element, vilket säkerställer deras livslängd och prestanda.

Bakglas: Det bakre glasskiktet är placerat på baksidan av modulen. I likhet med frontglaset ger det skydd och hållbarhet. Bakglaset är vanligtvis tillverkat av härdat glas och fullbordar inkapslingen av modulen.

Den övergripande strukturen för en dubbelglassolpanel består av ett "glas-EVA/POE-solceller-EVA/POE-glas" sandwicharrangemang. Användningen av glas på både fram- och baksidan ger ett överlägset skydd till solcellerna jämfört med andra modulkonstruktioner. Denna konstruktion förbättrar modulens motståndskraft mot miljöfaktorer, mekanisk belastning och potentiell nedbrytning, vilket resulterar i förbättrad hållbarhet och längre livslängd.

broken image

Hur fungerar glas-glas solpaneler?

Dubbla glasmoduler fungerar genom att utnyttja kraften från solljus och omvandla det till användbar elektrisk energi genom följande process:

1.Solljusabsorption: Det främre glasskiktet på den dubbla glasmodulen låter solljus passera igenom och nå solcellerna. Solljus består av fotoner, som är de grundläggande enheterna för ljusenergi.

2. Fotonkonvertering: När solljus träffar solcellernas yta interagerar det med halvledarmaterialet, vanligtvis tillverkat av kisel. Fotonerna överför sin energi till elektronerna i materialet, vilket gör att de exciteras och bryts loss från sina atombindningar.

3. Elektronflöde: De frigjorda elektronerna skapar ett flöde av elektrisk ström i solcellerna. Detta flöde styrs av ledande metallskikt i modulen, som samlar elektronerna och kanaliserar dem i en specifik väg.

4.Elektrisk strömgenerering: De strömmande elektronerna fångas upp genom att leda metallkontakter på solcellernas övre och undre lager. Detta skapar en likström (DC) av elektricitet i modulen.

5. Modulutgång: Den genererade DC-elektriciteten samlas sedan upp och kombineras genom sammankopplande ledningar i modulen. Flera solceller är sammankopplade för att bilda en större grupp, vilket ökar den totala uteffekten. Den elektriska utsignalen från modulen är vanligtvis i form av en likström.

6. Omvandling till växelström (tillval): I många applikationer måste likströmsströmmen som produceras av dubbelglasmodulen omvandlas till växelström (AC) för att driva elektriska enheter och anslutas till grid. Detta uppnås genom att använda en växelriktare, som omvandlar likström till växelström som är kompatibel med vanliga elektriska system.

7. Strömfördelning och användning: AC-elektriciteten som produceras av modulen kan användas omedelbart för att driva olika elektriska enheter eller matas in i elnätet. I nätanslutna system kan överskottselen återföras till nätet, vilket ger krediter eller minskar energikostnaderna.

Sammantaget fungerar solpaneler i dubbla glas genom att fånga solljus, omvandla det till elektrisk energi genom den fotoelektriska effekten och generera användbar kraft för olika applikationer. Deras robusta konstruktion och förbättrade skydd möjliggör pålitlig prestanda och bidrar till hållbarheten hos förnybara energisystem.

broken image

Hur jämför kostnaderna för dubbelglassolpaneler med kostnaderna för solpaneler av glasfolie?

Dubbla glasmoduler, på grund av deras användning av glas på båda sidor, har i allmänhet högre kostnader jämfört med glasfoliemoduler. Kostnaden för PV-glas per kvadratmeter, som är i genomsnitt 6 USD, fördubblas när man använder glas på båda sidor i dubbelglassolpaneler. Det är dock viktigt att överväga den totala modulkostnaden, som inkluderar ytterligare faktorer som inkapslingsmaterial, solceller, tillverkningsprocesser och andra komponenter.

En fördel med många solpaneler i dubbelglas är deras ramlösa design, vilket kan bidra till kostnadsbesparingar. Frånvaron av en traditionell ram minskar material- och tillverkningskostnader, vilket potentiellt kompenserar några av de högre kostnaderna förknippade med det extra glasskiktet.

Även om dubbla glasmoduler kommer med en högre initialkostnad, är det viktigt att överväga de långsiktiga fördelarna de erbjuder. Dessa moduler har ofta längre livslängd och högre effektivitet, vilket leder till ökad elproduktion över tid. Som ett resultat kan den genomsnittliga kostnaden per genererad kilowattimme (kWh) minska avsevärt, vilket förbättrar solsystemets totala lönsamhet.

broken image

Fördelar med glas-glas solpaneler

Dubbelglassolpaneler, även känd som glas-glasmoduler, erbjuder flera fördelar som bidrar till deras ökande popularitet på marknaden. Dessa inkluderar:

Förbättrad hållbarhet: Med glasrutor på båda sidor ger dubbla solpaneler i glas ett utmärkt skydd och har en lång livslängd, ofta i 30 år eller mer. De ger bättre motståndskraft mot fukt och bättre brandskydd.

Ökat motstånd: De dubbla glasskikten fördelar krafterna jämnt, vilket minskar risken för mikrosprickor och förbättrar modulens totala motståndskraft. Detta resulterar i högre tillförlitlighet och minskad prestandaförsämring.

Förbättrad säkerhet: Dubbelglassolpaneler erbjuder överlägset brandskydd jämfört med konventionella glasfoliemoduler, vilket möjliggör kortare avstånd mellan byggnader. Detta maximerar utnyttjandet av takutrymmet och optimerar solenergipotentialen.

Högre avkastning: Solpaneler i dubbla glas uppvisar högre effektivitet tack vare optimerad värmeavledning och tunnare frontglasskikt. Dessa faktorer möjliggör bättre energiproduktion, vilket gör dem mer effektiva när det gäller att omvandla solljus till elektricitet.

Längre toppprestanda: Dubbla glassolpaneler upplever långsammare nedbrytning av kiselceller jämfört med glasfoliemoduler. Detta leder till uthållig prestanda över en längre period, vilket resulterar i högre elproduktion under hela modulens livslängd.

Kostnadseffektivitet och miljöfördelar: Dubbelglassolpaneler ger ofta bättre kostnadseffektivitet, eftersom deras långa livslängd och högre effektivitet bidrar till ökad elproduktion. Detta minskar i sin tur utsläppen av växthusgaser. Dessutom är de lättare att återvinna jämfört med glasfoliepaneler.

broken image

Nackdelar med glas-glas solpaneler

Trots sina många fördelar har solpaneler med dubbla glas vissa nackdelar, inklusive:

Högre vikt: Dubbelglassolpaneler är vanligtvis tyngre än konventionella moduler med foliebaksida, vilket kan innebära installationsutmaningar. Men framsteg har gjorts för att minska deras vikt över tiden.

Komplex installation: Vissa modeller av solpaneler i dubbelglas kan kräva ytterligare krokar för installation, vilket gör processen mer komplex och tidskrävande. Nyare modeller har dock förenklat installationsprocessen.

Högre pris: Användningen av tunnfilmsglasrutor i dubbelglassolpaneler gör dem relativt sett dyrare än konventionella paneler. Men tekniska framsteg har lett till en betydande minskning av prisskillnaden.

Risk för delaminering: Solpaneler med dubbla glas kan vara benägna att delamineras om de inte är korrekt tillverkade eller sammanfogade. Det är avgörande att välja högkvalitativa moduler från välrenommerade varumärken med pålitliga garantier och tillverkningserfarenhet för att minska denna risk.

Tillämpningar av glas-glas solpaneler

Dubbelglassolpaneler, även kända som glas-glasmoduler, har ett brett användningsområde inom solenergiindustrin. Här ärnågra vanliga applikationer:

broken image

Taksystem för bostäder: Solpaneler i dubbla glas används ofta i solcellsinstallationer i bostäder. De ger ökad hållbarhet och längre livslängd, vilket gör dem idealiska för takapplikationer.

broken image

Kommersiella och industriella projekt: Dubbelglasmoduler är lämpliga för kommersiella och industriella solprojekt på grund av deras robusthet och högre energiutbyte. De kan möta elbehoven från storskaliga anläggningar och hjälpa till att minska energikostnaderna.

Solfarmar: Solpaneler med dubbla glas används i solgårdar i allmännyttiga skala, där många paneler installeras för att generera el i större skala. Deras förbättrade hållbarhet och effektivitet bidrar till solenergiparkens totala prestanda.

broken image

Building-Integrated Photovoltaics (BIPV): Glas-glasmoduler kan integreras i byggnadsstrukturer, såsom fönster, fasader eller takfönster, för att generera förnybar energi samtidigt som de tjänar arkitektoniska ändamål. De erbjuder designflexibilitet och bidrar till energieffektiva byggnader.

Off-grid-system: Dubbla glasmoduler används i off-grid-applikationer, vilket ger ström i avlägsna områden utan tillgång till elnätet. De är lämpliga för off-grid bostäder, telekommunikation eller bevattningssystem, och erbjuder pålitliga och hållbara energilösningar.

broken image

Flytande solcellsinstallationer: Solpaneler med dubbla glas används i allt större utsträckning i flytande solcellsinstallationer på vattendrag, såsom sjöar eller reservoarer. Deras vattentäta konstruktion och hållbarhet gör dem lämpliga för dessa unika applikationer.

Soltak och skärmstrukturer: Dubbla glasmoduler kan integreras i soltak och skärmstrukturer, vilket ger både skydd och generering av ren energi. De installeras vanligtvis på parkeringsplatser, utomhusrekreationsområden eller offentliga utrymmen.

Miljö- och arkitektoniska projekt: Glas-glasmoduler används i miljö- och arkitektoniska projekt där hållbarhet och estetik är nyckeln. De kan användas i gröna byggnader, miljövänliga utvecklingar eller konstnärliga installationer som främjar förnybar energi.

Tillämpningarna av solpaneler i dubbla glas är olika, allt från hustak till storskaliga solgårdar och innovativa arkitektoniska mönster. Deras hållbarhet, effektivitet och designmångsidighet gör dem till ett värdefullt val för olika solenergiprojekt.

Maysun solar har specialiserat sig på tillverkning av ett brett utbud av solcellsmoduler sedan 2008, och vi erbjuder ett brett utbud av dubbelglasade moduler som du kan välja mellan.

Välj Maysun Solar eftersom vi har kvalitetssolpaneler för att möta dina behov, kontakta oss för att skapa en grön framtid tillsammans!

Du kanske också gillar:

broken image
broken image
broken image