Vad ska jag göra om solcellsstationen går sönder?

· Om solcellssystem

1. Växelriktarens skärm visas inte

Felanalys: Det finns ingen DC-ingång och växelriktarens LCD-skärm drivs av DC.

Möjliga orsaker:
(1) Komponentspänningen är inte tillräcklig. Växelriktarens arbetsspänning är 100 V till 500 V. När den är lägre än 100 V kommer växelriktaren inte att fungera. Modulspänningen är relaterad till solinstrålning.
(2) PV-ingångarna är omvända. PV-terminalerna har positiva och negativa poler, som måste motsvara varandra och inte kan vändas med andra grupper.
(3) DC-brytaren är inte stängd.
(4) När komponenterna är seriekopplade är en viss kontakt inte korrekt ansluten.
(5) En komponent är kortsluten, vilket gör att andra komponenter inte fungerar.

Lösning:
Använd en multimeter för att mäta växelriktarens DC-ingångsspänning. När spänningen är normal är den totala spänningen summan av spänningarna i varje grupp. Om det inte finns någon spänning, kontrollera om DC-omkopplaren, kopplingsplintar, kabelanslutningar, komponenter etc. är normala. Om det är en flerkanalskomponent måste den anslutas och testas separat.
Om växelriktaren har använts under en tid och orsaken inte hittas betyder det att växelriktarens hårdvarukrets är felaktig, kontakta företagets kundservice.

broken image

2. Växelriktaren är inte ansluten till elnätet

Felanalys: Växelriktaren är inte ansluten till nätet.
Möjliga orsaker:
(1) AC-strömbrytaren är inte stängd.
(2) AC-utgången på omriktaren är inte ansluten.
(3) Den övre raden av växelriktarutgångsterminaler på anslutningsledningen är lös.

Lösning:
Använd en multimeter för att mäta växelriktarens AC-utgångsspänning. Under normala omständigheter bör utgångsterminalerna ha en spänning på 220V eller 380V. Om inte, kontrollera om terminalerna är lösa, om AC-brytaren är stängd och om läckaget är skyddsomkopplaren är frånkopplad.

3. PV överspänning

Felanalys: DC-spänningen är för högt larm.
Möjlig orsak: För många komponenter kopplade i serie, vilket gör att spänningen överstiger växelriktarens spänning.

Lösning:
På grund av komponenternas temperaturegenskaper gäller att ju lägre temperatur, desto högre spänning. Inspänningsintervallet för enfas strängväxelriktare är 100-500 V, och den rekommenderade spänningen efter strängning är mellan 350-400 V. Inspänningsintervallet för trefassträngväxelriktare är 250-800 V, och den rekommenderade spänningen efter strängning är 600 - mellan 650V. I detta spänningsområde är växelriktarens effektivitet hög, och den kan generera elektricitet när irradiansen är låg på morgonen och kvällen, men spänningen kommer inte att överskrida den övre gränsen för växelriktarens spänning, vilket orsakar ett larm och stängs av.

broken image

4. Isolera fel

Felanalys: Solcellssystemets isolationsresistans mot jord är mindre än 2 megohm.
Möjliga orsaker:
Solcellsmoduler, kopplingsdosor, DC-kablar, växelriktare, AC-kablar, kopplingsplintar etc. har ledning-till-jord-kortslutning eller skada på isoleringsskiktet. PV-anslutningen och AC-anslutningens hölje är lösa, vilket gör att vatten tränger in.

Lösning:
Koppla bort elnätet, växelriktaren, kontrollera resistansen hos ledningarna för varje komponent mot marken i sin tur, ta reda på problemet och byt ut det.

5. Läckströmsfel

Felanalys: Läckströmmen är för stor.
Lösning:
Ta bort PV-matrisingången och kontrollera det omgivande AC-nätet. Koppla bort alla DC- och AC-anslutningar och låt växelriktaren stängas av i mer än 30 minuter. Om den återhämtar sig av sig själv, fortsätt att använda den. Om den inte kan återställas, kontakta serviceteknikern.

broken image

6. Nätfelsanalys:

Nätspänningen och frekvensen är för låg eller för hög.
Lösning:
Använd en multimeter för att mäta nätets spänning och frekvens. Om den överskrider, vänta tills nätet återgår till det normala. Om elnätet är normalt betyder det att växelriktaren upptäcker strömavbrottet på kretskortet. Koppla bort DC- och AC-anslutningarna och låt växelriktaren vara urkopplad i mer än 30 minuter.

7. Inverterns hårdvarufel

Felanalys: Växelriktarkretskort, detekteringskrets, strömkrets, kommunikationskrets och andra kretsar är felaktiga.
Lösning:
Om det ovan nämnda hårdvarufelet inträffar i växelriktaren, koppla ur DC-uttaget och AC-uttaget och låt växelriktaren stängas av i mer än 30 minuter. Om det kan återställas, fortsätt att använda det. Om det inte kan återställas , kontakta serviceteknikern.

broken image

8. Systemets uteffekt kan inte nå den ideala effekten

Möjliga orsaker:
Det finns många faktorer som påverkar uteffekten från fotovoltaiska kraftverk, inklusive mängden solstrålning, lutningsvinkeln för solcellskomponenter, damm- och skuggblockering och komponenternas temperaturegenskaper.

Systemeffekten är för låg på grund av felaktig systemkonfiguration och installation. De vanligaste lösningarna är:
(1) Innan installationen, kontrollera om effekten av varje komponent är tillräcklig.
(2) Justera installationsvinkeln och orienteringen av komponenterna.
(3) Kontrollera komponenterna för skuggor och damm.
(4) Kontrollera om spänningen ligger inom spänningsområdet efter att komponenterna är seriekopplade, systemets effektivitet kommer att minska om spänningen är för låg.
(5) Innan du installerar flerkanalssträngar, kontrollera öppen kretsspänningen för varje sträng, och skillnaden är inte mer än 5 V. Om spänningen visar sig vara fel, kontrollera ledningarna och kontakterna.
(6) Den kan anslutas i omgångar under installationen, och effekten för varje grupp registreras när varje grupp är ansluten, och effektskillnaden mellan strängarna överstiger inte 2%.
(7) Ventilationen på installationsplatsen är inte jämn och växelriktarens värme försvinner inte i tid, eller så exponeras den direkt för solen, vilket gör att växelriktarens temperatur blir för hög.
(8) Växelriktaren har dubbelkanals MPPT-åtkomst, och ineffekten för varje kanal är endast 50 % av den totala effekten. I princip bör design- och installationseffekten för varje kanal vara lika. Om den bara är ansluten till en MPPT-terminal, kommer uteffekten att halveras.
(9) Kabelkontakten är i dålig kontakt och kabeln är för lång och tråddiametern är för tunn, vilket resulterar i spänningsbortfall och slutligen strömavbrott.
(10) Den nätanslutna växelströmbrytarens kapacitet för solcellsanläggningen är för liten för att uppfylla växelriktarens uteffektkrav.

broken image

9. AC-sida överspänning

Möjliga orsaker:
Impedansen på nätet är för stor, och användarsidan av solcellsproduktion kan inte smälta den. När den sänds ut är impedansen för stor, vilket gör att spänningen på växelriktarens utgångssida blir för hög, vilket orsakar växelriktaren för att stänga av eller minska för skydd.
Vanliga lösningar är:
(1) Förstora utgångskabeln, eftersom ju tjockare kabeln är, desto lägre impedans.
(2) Växelriktaren är nära anslutningspunkten till nätet, ju kortare kabel, desto lägre impedans.

Som tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet kan Maysun Solar förse dig med solpaneler av hög kvalitet Klicka på knappen nedan för att kontakta oss och få en produktoffert.

Du kanske också gillar:

broken image
broken image
broken image