Påverkar solcellssystem RF-signaler?

· Om solcellssystem

Låt oss först och främst klargöra att solpaneler inte har någon direkt effekt på RF-signalen, men det är möjligt för ett solcellssystem att störa signalen. Så varför uppstår detta problem? Vad ska användarna (särskilt de som installerar distribuerade solceller i hushållen) göra om de stöter på detta problem? Varför inte diskutera det tillsammans?

broken image

Vad är RF?


Det första vi behöver förstå är vad RF (Radio Frequency) är. RF anger den elektromagnetiska frekvens som kan strålas ut i rymden och som sträcker sig från 300 kHz till 300 GHz. RF-ström är en förkortning för en högfrekvent växelströmsförändrande elektromagnetisk våg. En växelström som varierar mindre än 1 000 gånger per sekund kallas lågfrekvent ström, medan en som varierar mer än 10 000 gånger kallas högfrekvent ström, och RF är en sådan högfrekvent ström. När ström flyter genom en ledare bildas ett magnetfält runt ledaren; när växelström passerar genom en ledare bildas ett växlande elektromagnetiskt fält, en så kallad elektromagnetisk våg, runt ledaren. Vid elektromagnetiska vågfrekvenser under 100 kHz absorberas elektromagnetiska vågor av marken och kan inte bilda en effektiv överföring, men vid frekvenser över 100 kHz kan elektromagnetiska vågor spridas genom luften och reflekteras av jonosfären vid atmosfärens ytterkant, vilket ger möjlighet till långdistansöverföring. Vi kallar högfrekventa elektromagnetiska vågor med långdistansöverföringsförmåga för radiofrekvens.

broken image

Solcellssystem för trådlösa signaler


Solcellspaneler används för att absorbera solenergi och omvandla ljusenergi till elektrisk energi. Solcellssystem kräver elektrisk utrustning och elektronik för att omvandla den likström som genereras av solcellsmodulerna till växelström för anslutning till elnätet. Frekvensområdet för den elektromagnetiska strålning som produceras av solcellspaneler ligger mellan synligt ljus och infrarött ljus, vilket är en lågfrekvent signal. Detta frekvensområde överlappar inte det frekvensområde som används av WIFI, Bluetooth och andra trådlösa nätverk. Därför påverkar den inte direkt WIFI-signalen.
Men om installationen av solcellspaneler kräver att kablar förs inomhus från taket genom väggar och tak, med andra elektroniska apparater i närheten av vägen. Då kommer solcellspanelerna att producera svag elektromagnetisk strålning till omgivningen, och denna strålning kan orsaka radiofrekvensinterferens (RFI) i TV- eller trådlösa signalen, vilket i sin tur påverkar utrustningens signalmottagningskvalitet. Detta är ett problem när det gäller elektromagnetisk kompatibilitet. Elektromagnetisk kompatibilitet är ett helhetsbegrepp med många påverkande faktorer. Den elektromagnetiska miljön för ett solcellssystem är summan av de elektromagnetiska fenomen som uppstår runt solcellssystemet.

broken image

Den faktor som orsakar den största påverkan av elektromagnetisk störning är dock växelriktaren jämfört med solcellspanelerna. När växelriktaren växlar direkt mellan likström och växelström är det mer sannolikt att de elektromagnetiska frekvenser som avges stör signaler från elektronisk utrustning.

Behandling

Vanliga användare kan minimera denna påverkan genom att installera och förbigå nätverksutrustning på ett förnuftigt sätt. Till exempel genom att dra kablarna till andra sidan av rummet eller föra in dem genom ett högre tak. Och för att lösa EMC-problemet kan vi försöka lägga till några magnetiska slingor i kraftkablarna.
Om det är växelriktaren som är orsaken kan vi använda viss specialutrustning för att minska störningarna från växelriktaren. Till exempel filterkondensatorer. Lyckligtvis hör detta problem faktiskt till det förflutna. Numera lider vi sällan av signalstörningar på grund av växelriktaren.
Om du har signalstörningar i ditt hem är det bättre att kontrollera andra smarta enheter i hemmet än solcellspaneler och växelriktare. Produkter som bärbara datorer är mer benägna att orsaka signalstörningar än solcellspaneler.

broken image

Sammanfattningsvis har solcellspaneler inte någon betydande inverkan på signalen från elektroniska apparater som används dagligen i hemmet och är ett bra alternativ för allmänheten, Maysun Solar har ett kvalitetssortiment av solpaneler som passar dina behov. Vi är en modultillverkare som grundades 2008 och har en stor expertis. Kontakta oss nu via WhatsApp och få en offert. Lita på oss, det är värt det.