Vad är solpaneler med heterostrukturteknik (HJT): Fördelar och användningsområden

· Om solcellssystem,Industri nyheter,Nyheter om Maysun Solar

Innehåll:

  1. Vad är HJT-solpaneler?
  2. Vad är fördelarna med HJT-solcellsteknik?
  3. Vad är de tekniska fördelarna med HJT jämfört med PERC och TOPCon?
  4. I vilka scenarier är HJT-solpaneler mer lämpliga?

 

Vad är HJT-solpaneler?

Solpaneler med heterostruktur (HJT), även kända som kiselheterostrukturer (SHJ) eller heterostruktur med intrinsikt tunn skikt (HIT), är en samling av HJT-solceller som utnyttjar avancerad fotovoltaisk teknik. HJT-celler kombinerar fördelarna med kristallint kisel med tunnfilmsteknologier. Dessa celler är konstruerade baserat på ett N-typ monokristallint kiselsubstrat, med icke-dopade amorfa kiselskikt (i-a-Si:H) avsatta på dess yta. Denna unika struktur förbättrar prestanda och effektivitet för solcellerna, som sedan monteras i solpaneler för praktiska tillämpningar.

Strukturen hos HJT-celler inkluderar vanligtvis följande huvudkomponenter:

N-typ Monokristallint Kiselsubstrat: Basen för HJT-paneler är en N-typ monokristallin kiselplatta. N-typ kisel är uppkallat efter dess majoritetsbärare som är elektroner och erbjuder vanligtvis högre bärarmobilitet och lägre ljusinducerad degradering (LID).

Intrinsiskt Amorft Kiselskikt: På båda sidor av det monokristallina kiselsubstratet avsätts ett lager av o-dopat (intrinsiskt) amorft kisel. Detta intrinsiska skikt fungerar som ett passiveringsskikt, vilket effektivt minskar ytfel på kiselplattan och därmed minimerar rekombinationen av laddningsbärare.

Dopade Amorfa Kiselskikt: Utanför de intrinsiska skikten läggs P-typ och N-typ amorfa kiselskikt till. Dessa skikt är dopade (tillsats av spår av andra element) för att ändra deras ledningsförmåga, och bildar därmed en P-N-övergång, som är avgörande för solcellens strömgenerering.

Transparent Ledande Oxid (TCO) Skikt: Cellens yta är ofta belagd med ett TCO-material, som Indiumtennoxid (ITO), för att ge god ljusgenomsläpp och elektrisk ledningsförmåga.

Metallelektroder: För att utvinna ström från cellen tillförs metallelektroder på toppen och botten. Dessa elektroder är vanligtvis designade för att vara mycket tunna för att minimera området som blockerar solljus.

Strukturen hos HJT-celler inkluderar vanligtvis följande huvudkomponenter:

Vad är fördelarna med HJT-solcellsteknik?

210mm högeffektiva celler

Genom att använda HJT 210mm solceller med hög effektivitet, passiverar dess Transparenta Ledande Oxid (TCO) film effektivt gränssnittsdefekterna hos kristallint kisel och dopat amorft kisel, vilket resulterar i en fotoelektrisk omvandlingseffektivitet på 25%. HJT-solceller är designade med ett ökat antal finare bussbalkar, vilket effektivt minskar skuggning orsakad av bussbalkar och förkortar avståndet för strömöverföring. Denna design minimerar motstånd, förbättrar ströminsamling och förbättrar därmed den totala effektiviteten i strömproduktionen. Dessutom bidrar användningen av många ultratunna bussbalkar till att minska mikrosprickor och brytning av bussbalkar, vilket ökar cellernas flexibilitet och tillförlitlighet.

Hög bifacial hastighet

HJT-solceller har en unik design med symmetriska strukturer på både framsida och baksida, ihopparade med nätplattor. Denna konfiguration ökar betydligt deras bifaciala elproduktionsförmågor. Anmärkningsvärt är att dessa celler uppnår över 95% effektivitet i kraftproduktionen på baksidan, vilket markerar en betydande förbättring i den totala energiproduktionen.

Den innovativa genomskinliga dubbelglasdesignen hjälper till att låta ljus tränga igenom mellanrummen mellan solcellerna, vilket därigenom förbättrar elektricitetsproduktionen på baksidan och ökar avkastningen på investeringen. Denna funktion är särskilt fördelaktig för tillämpningar såsom staket, biltak och baldakiner, där dubbelriktad kraftproduktion är avgörande.

Jämfört med PERC- och TopCon-teknologier kan heterostruktursceller med hög bifacial hastighet generera mer än 30% ytterligare kraft. Denna imponerande förbättring av energiuttaget gör heterostruktursolceller särskilt effektiva för installationer där båda sidor av panelen utsätts för direkt eller reflekterat solljus, och maximerar därmed energiutnyttjandet.

Utmärkt prestanda i svagt ljus

HJT-celler integrerar i-a-SiH tunna filmer mellan kristallint kisel och dopat amorft kisel. Det o-dopade vätehaltiga amorfa kiselskiktet (i-a-Si:H) fungerar för att passivera defekter som finns på ytan av det kristallina kisel. Denna passiveringsprocess minskar rekombinationen av laddningsbärare vid gränssnittet, vilket resulterar i en ökad öppen kretsspänning (Voc), vilket leder till hög öppen kretsspänning (750mV). Denna förhöjda Voc underlättar högre spänningsutgång även under svagt ljus, uppnår omvandlarens startspänning snabbare och förlänger avsevärt perioden för elproduktionen in på tidig morgon och kvällstimmar, vilket maximerar det dagliga energiutbytet.

Låg Temperaturkoefficient

I de varma och soliga förhållandena som är typiska för europeiska somrar, utmärker sig solpaneler med heterostruktur (HJT) som det överlägsna valet. Deras låga temperaturkoefficient på -0,24%/°C, jämfört med PERC- och TOPCon-celler, säkerställer stabil och effektiv kraftproduktion även vid högre temperaturer. Denna egenskap gör HJT-solpaneler särskilt lämpliga för användning under sommarmånaderna i Europa, där det är avgörande att maximera solenergieffektiviteten. Den minimerade effektförlusten i miljöer med hög temperatur visar på deras robusthet och tillförlitlighet, vilket placerar dem som ett föredraget alternativ för solenergisystem i Europas varierande sommarväder. För att lära dig mer om solpanelers temperaturkoefficient, klicka på knappen nedan för att läsa artikeln!

Låg Nedbrytning

HJT-celler eliminerar möjligheten för elektroniska problem på cellens yta, vilket förhindrar Ljusinducerad Nedbrytning (LID) och Ljus- och Höjdtemperaturinducerad Nedbrytning (LeTID). TCO-filmskiktet, som är utrustat med ledande egenskaper, förhindrar skapandet av ytpolarisering och minskar strukturellt risken för Potentialinducerad Nedbrytning (PID).

Kraftgenereringskapaciteten hos heterostruktursmoduler kommer att uppleva inte mer än en 12,6% nedbrytning över 30 år, vilket säkerställer en stabil kraftproduktion genom hela livscykeln för HJT-solpaneler.

Heltsvart Utan Färgskillnad

På grund av egenskaperna hos HJT-celltekniken bibehålls färgkonsistensen mellan framsidan och baksidan av HJT-solpaneler utan några skillnader, vilket skapar en visuellt tilltalande och samordnad effekt. Detta etablerar dem som det föredragna valet för heltsvarta solpaneler och även som det bästa valet för mörkfärgade tak i Europa.

Heltsvart Utan Färgskillnad

Hög Tillförlitlighet

HJT-solpanelen är utrustad med väderbeständigt, korrosionsbeständigt och slitstarkt dubbelsidigt glas och POE-kapsling, vilket ger en 30-årig garanti för både produkt och prestanda. Den låga temperaturprocessen och tekniken med icke-skurna solceller gör att cellerna blir mindre skadade, mycket flexibla, mindre förekomst av mikrosprickor, samt enkla att transportera och installera.

Vad är de tekniska fördelarna med HJT jämfört med PERC och TOPCon?

När man jämför heterostrukturteknik (HJT), Tunneloxid Passiverat Kontakt (TOPCon) och Passiverad Emitter Bakcell (PERC) solpaneler över olika tekniska parametrar, framhäver följande data fördelarna med HJT:

När det gäller bifacialitet leder HJT-solpaneler med en effektivitet på 95%, överstigande TOPCon vid 85% och PERC vid 70%. Denna högre bifacialitet indikerar överlägsen solljusabsorption från både framsidan och baksidan, vilket maximerar den totala energiupptagningen.

Effektivitet i kraftgenerering är ett annat område där HJT utmärker sig, med en effektivitet på 22,87% jämfört med TOPCon vid 22,28% och PERC vid 21,2%. Denna högre effektivitet understryker HJTs överlägsna förmåga att omvandla solljus till elektricitet, vilket resulterar i förbättrad övergripande prestanda.

HJT-solpaneler uppvisar lägre första årets kraftnedbrytning på 1%, vilket överträffar TOPCon på 1,5% och PERC på 2%. Detta antyder att HJT-tekniken ger bättre initial stabilitet i kraftutgången.

Dessutom visar HJT-solpaneler från och med andra året en genomsnittlig årlig kraftnedbrytning på 0,35%, vilket visar överlägsen långsiktig stabilitet jämfört med TOPCon (0,4%) och PERC (0,45%).

När det gäller temperaturkoefficient utmärker sig HJT-solpaneler med ett lägre värde på -0,243%/°C, vilket indikerar minskad känslighet för temperaturvariationer jämfört med TOPCon (-0,32%/°C) och PERC (-0,35%/°C). Denna egenskap bidrar till den konsekventa och pålitliga kraftproduktionen av HJT-solpaneler över olika miljöförhållanden.

Vad är de tekniska fördelarna med HJT jämfört med PERC och TOPCon?

Upptäck frontlinjen inom förnybar energiinnovation med Maysun Solars HJT-solpaneler. Med hjälp av de oöverträffade fördelarna med Heterostrukturteknik (HJT) representerar våra paneler ett språng framåt inom solenergieffektivitet. Dessa paneler är konstruerade med överlägsen heterostrukturteknik, vilket ger konsekvent, hög spänningsutgång även under svagt ljus. Deras låga temperaturkoefficient (-0,243%/℃) översätts till ihållande prestanda i varmare klimat, vilket förlänger effektiv energiproduktion. Med en imponerande bifacial hastighet (95%), maximerar Maysun Solars HJT-paneler solenergiabsorptionen, vilket väsentligt ökar din fotovoltaiska systems energiutbyte. För en djupare insikt i HJT-solpanelers kapacitet, klicka på knappen nedan och påbörja en resa mot renare och mer effektiva energilösningar!

HJT Solar Panel

I Vilka Scenarier är HJT-Solpaneler Mer Lämpliga?

Heterostruktur (HJT) solpaneler är mycket lämpliga för olika scenarier, inklusive men inte begränsat till jordbruksfotovoltaik, biltaksfotovoltaik, takfotovoltaik och olika andra tillämpningar.

Jordbruksfotovoltaik: HJT-solpaneler är särskilt väl lämpade för jordbruksfotovoltaiska scenarier, och visar hög bifacial effektivitet och enastående prestanda under svagt ljus. Detta gör att panelerna kan bibehålla effektiv elproduktion i växlande väder- och ljusförhållanden. Deras låga temperaturkoefficient innebär att även i högtemperaturmiljöer som upplevs i jordbruksregioner under dagen, kan HJT-solpaneler minimera prestandaförluster. Dessutom säkerställer panelernas motstånd mot PID och LID-effekter långsiktig stabilitet och tillförlitlighet, vilket gör dem till ett idealiskt val för jordbrukstillämpningar med hållbara elgenereringsbehov. Dessutom kan de enkelt integreras i jordbruksinfrastruktur, såsom toppar av växthus och jordbruksskjul, vilket ger skugga och uppnår de dubbla målen med jordbruksproduktion och ren energi.

Biltaksfotovoltaik: HJT-solpaneler utmärker sig också i biltaksfotovoltaiska tillämpningar, och drar främst nytta av deras utmärkta bifaciala effektivitet och prestanda i svagt ljus. I miljöer som biltak är solpaneler ofta utsatta för skuggning från omgivande strukturer, men HJT-paneler kan effektivt fånga och omvandla solljus och bibehålla god elproduktionseffektivitet även under partiellt skuggade förhållanden. Effektivt utnyttjande av spridd och reflekterat ljus av HJT-paneler gör att de kan bibehålla enastående prestanda för elproduktion i varierande ljusförhållanden i urbana miljöer, som biltak. Dessa egenskaper gör HJT-solpaneler till ett idealiskt val för att fullt utnyttja solresurser i urbana inställningar som biltak.

Takfotovoltaik: Takfotovoltaik kräver utrymmeseffektivitet och långsiktig prestanda, och hållbarheten, hög effektivitet och minimal nedbrytning av HJT-solpaneler gör dem till ett idealiskt val för dessa tillämpningar. De står emot olika miljöpåtryckningar, inklusive fuktighet och UV-exponering, vilket gör dem lämpliga för regioner med varierande väderförhållanden.

Regioner med Hög Sommartemperatur, såsom södra Europa: HJT-solpaneler uppvisar utmärkta temperaturkoefficienter (cirka -0,24%/°C), vilket innebär att de upplever mindre effektivitetsförlust i varma förhållanden jämfört med traditionella fotovoltaiska paneler. Detta gör dem särskilt lämpliga för högtemperaturmiljöer.

Regioner med Dåliga Ljusförhållanden, såsom norra Europa: HJT-solpaneler är kända för deras enastående prestanda i svagt ljus, inklusive under molniga dagar eller under tidiga morgnar och sena eftermiddagar. Detta tillskrivs deras höga öppna kretsspänning och effektiva ljusabsorptionsförmågor. Dessutom gör den dubbelsidiga elgenererande naturen av HJT-solpaneler dem särskilt användbara i snöiga miljöer i Europa, och utnyttjar reflekterat ljus från marken.

Överlag är HJT-solpaneler lämpliga för en mängd olika scenarier och uppfyller specifika krav för jordbruk, biltak, tak och varierande klimat- och geografiska miljöer. De står som en mångsidig och robust energilösning.

I Vilka Scenarier är HJT-Solpaneler Mer Lämpliga?

Maysun Solar har sedan 2008 specialiserat sig på att producera högkvalitativa fotovoltaiska moduler. Välj från vårt breda sortiment av heltsvarta, svart ramade, silver och glas-glas solpaneler som utnyttjar halvklippta, MBB, IBC, HJT och Shingled-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilfulla design som smidigt integreras med vilken byggnad som helst. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i flera länder! Kontakta oss gärna för de senaste solpanelsofferten eller andra PV-relaterade förfrågningar. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Du kan också läsa: 

Solpanelers Bländning: Behöver jag oroa mig för bländning från solpaneler?
Kan solpaneler generera el på vintern?