Kan solpaneler generera el på vintern?

· Om solcellssystem,Industri nyheter,Nyheter om Maysun Solar

Innehåll:

  1. Varför producerar solpaneler fortfarande el på vintern?
  2. Påverkar vintern den kraft som genereras av solpaneler?
  3. Hur mycket el genererar solpaneler på vintern?
  4. Hur undviker man vintersnö på solpaneler?

När människor föreställer sig de optimala väderförhållandena för effektiv drift av solpaneler, tänker de sig vanligtvis en dag med rikligt solljus och högre temperaturer. Även om solpaneler verkligen genererar betydande energi på heta, soliga dagar mitt i sommaren, är det viktigt att notera att deras funktionalitet inte är begränsad till denna specifika period.

En utbredd missuppfattning är att solpaneler visar minimal effektivitet under vintern. Medan det stämmer att energiproduktionen från solpaneler når sin högsta punkt i direkt solljus och under UV-strålar, är det viktigt att klargöra att vintertemperaturer inte avsevärt hindrar solpanelernas övergripande prestanda.

När människor föreställer sig de optimala väderförhållandena för effektiv drift av solpaneler, tänker de sig vanligtvis en dag med rikligt solljus och högre temperaturer

Varför producerar solpaneler fortfarande el på vintern?

Det är viktigt att först förstå hur solpaneler fungerar. Solpaneler är gjorda av kiselplattor, ett halvledarmaterial där elektroner exciteras som svar på ljusfotoner för att producera elektricitet.

Det är avgörande att notera att solpaneler är känsliga för alla former av ljus, inte bara direkt solljus. De kan också utnyttja diffust ljus, som uppstår när ljus sprids av partiklar som regnmoln i atmosfären. Denna kapacitet möjliggör för solpaneler att fungera effektivt under vintern, även i avsaknad av direkt solljus.

Överraskande nog kan regnigt väder vara fördelaktigt för solpaneler. Regn fungerar som en naturlig rengörare, tvättar bort ackumulerad smuts och smuts från ytor. Denna rengöringseffekt är särskilt fördelaktig eftersom den förhindrar att ljus blockeras, vilket potentiellt kan öka effektiviteten hos solpaneler.

Till skillnad från vanlig tro är kallt väder faktiskt fördelaktigt för energiproduktionen hos solpaneler. Solpaneler, som är elektroniska enheter liknande datorer och radioapparater, fungerar mer effektivt i kyligare temperaturer än i varmare förhållanden. Denna egenskap bidrar till deras fortsatta prestanda och effektivitet, särskilt i kallare klimat.

Påverkar vintern den kraft som genereras av solpaneler?

Även om det kalla vädret i sig inte har en skadlig inverkan på solpanelernas funktionalitet, kan andra faktorer, såsom snöfall, påverka den totala energiproduktionen. Att bo i ett område med regelbundet vintersnöfall gör inte solpaneler ineffektiva; faktum är att de är allmänt antagna i många kalla klimat. Den slutliga påverkan beror på mängden snö som samlas på solpanelerna.

Mindre snöansamling stör vanligtvis inte solpanelernas prestanda avsevärt, eftersom solens UV-strålar kan tränga igenom ett litet lager snö tills vind eller andra faktorer flyttar den. Även om solpaneler är utformade för att tåla vikten av betydande snöfall, kan överdriven ackumulering leda till en minskning av produktionsnivåerna. Den vinklade konstruktionen av solpaneler hjälper till att optimera absorptionen av solens UV-strålar och underlättar avskjutningen eller enkel borttagning av det mesta ackumulerade snön.

I kalla områden, välj solpaneler med hög snölastkapacitet och se till att rengöra dem regelbundet. TwiSun X PV-modulerna är tillverkade av den nya uppgraderade 6065-T6 aluminiumlegeringsramen: hålrummet är breddat och förstärkt, och två nya förstärkningsstänger är tillagda, vilket kan bättre skydda PV-cellerna. Den främre snölasten är antingen lika med eller större än 6000 Pa, med en samtidig ökning av den mekaniska belastningen med 20%. Så denna solpanel är mer lämplig för kalla och snöiga områden.

Påverkar vintern den kraft som genereras av solpaneler

Hur mycket elektricitet genererar solpaneler på vintern?

Vanligtvis upplever solpanelers utmatning en minskning på vintern jämfört med sommaren, främst på grund av kortare dagar och en högre sannolikhet för molntäcke som blockerar solljuset. I genomsnitt förväntas ett 5kW-system generera 13kWh per dag under vintern, i kontrast till de 20kWh per dag det genererar under sommaren.

Hur mycket elektricitet genererar solpaneler på vintern?

Solens varaktighet tillgänglig en given dag är avsevärt kortare på vintern än på sommaren. Även om detta minskar tiden solpaneler kan arbeta med maximal effektivitet, är det tillgängliga solljuset i de flesta regioner tillräckligt för att motivera deras användning. Molniga dagar bidrar också till minskad effektivitet, eftersom solpaneler inte utsätts för direkt solljus.

Därför behöver du välja en solpanel som presterar väl i svagt ljus under regniga och molniga dagar.

IBC-solpanelen, tekniken utmärker sig med sin överlägsna prestanda i svagt ljus, vilket gör den till ett idealiskt val för vinterförhållanden med begränsat dagsljus. Maysuns IBC-solmoduler utmärker sig ytterligare med minimalt sammansatt centralförlust, överträffar PERC-produkter i svagt ljusscenarier. Noterbart är att vid en bestrålningsnivå på 200W/m² demonstrerar IBC-moduler en anmärkningsvärd relativ prestandaförbättring på 2,01%. Dessutom underlättar deras höga öppna kretsspänningsegenskaper en snabb uppnåelse av växelriktarens driftspänning på morgonen och kvällen, vilket effektivt förlänger varaktigheten av kraftgenerering.

IBC-solpanelen, tekniken utmärker sig med sin överlägsna prestanda i svagt ljus, vilket gör den till ett idealiskt val för vinterförhållanden med begränsat dagsljus

Dessutom kännetecknas IBC av en låg temperaturkoefficient. Den låga temperaturkoefficienten på endast -0.29/°C minskar påverkan av temperaturvariationer på kraftgenereringsprestanda och förbättrar avkastningen på hela kraftgenereringscykeln. Som ett resultat påverkas IBC-solpaneler mindre av kalla vinterförhållanden.

Dessutom är kraftgenereringseffektiviteten hos IBC också mycket bra. IBC-solpanelen har inga metallgrillinjer som skuggar på framsidan, vilket minskar ljusförlusten, och det ljusmottagande området är större, ökar med ungefär 2,5%, vilket avsevärt förbättrar kraftgenereringseffektiviteten.

IBC Serien Solpanel

Projektet är beläget på ett tak i Tyskland, klicka på bilden för att ta reda på mer.

Hur man undviker vintersnö på solpaneler?

1. Välj lutande installation av solpaneler för effektiv snöhantering: Förbättra snöborttagningseffektiviteten genom att välja solpaneler installerade i en optimal vinkel, vilket möjliggör att snön naturligt glider av och minimerar eventuella hinder. Den rekommenderade placeringsvinkeln för fotovoltaiska paneler är 45 grader, vänd rakt söderut. Använd följande formel för att beräkna azimuth för monteringsvinkeln för PV-panel:

Azimuth = (toppmoment av last under en dag (24-timmars system) - 12) x 15 + (longitud - 116)

2. Konsekvent snöröjning: Vid gynnsamma väderförhållanden, ta regelbundet bort snö från dina solpaneler. Använd verktyg som en långskaftad kvast eller specialiserade rengöringsverktyg för solpaneler för en skonsam snöborttagningsprocess, och se till att panelens yta förblir oskadad.

Konsekvent snöröjning

3. Optimerat underhåll med välvalda platser: Välj solpanelsinstallationsplatser som underlättar lätt rengöring, och effektiviserar rengöringsprocessen för maximal bekvämlighet vid behov.

Maysuns sortiment av solpanelprodukter inkluderar olika specifikationer och storlekar för att möta behoven hos olika kunder. Oavsett om det är för hemanvändning eller industriella applikationer, erbjuder Maysun högt anpassade lösningar för att säkerställa att kunderna kan maximera användningen av solresurser och uppnå betydande besparingar i energiförbrukning.

Referens:

Mike (2021) Are solar panels efficient in winter?

Calculator, S. (2021) Do solar panels work in winter.

Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months – Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism (2020) – Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months – Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism.

Boiler Guide Limited (no date) Will solar panels still work in the winter? | Solar Guide.

Whitlock, R. (2022) Do solar panels work in winter? The answer is more complex than you think.

Admin (2023) Do solar panels work in the winter?

Du kanske också gillar:

Solpaneltestning och certifiering 2023: Säkerställ kvalitet och pålitlighet
Aktuell Solenergi Nyheter Du Bör Känna Till
Fullsvarta solpaneler: Är de bättre?