Funktionerar solpaneler på molniga dagar (Under svagt ljusförhållanden)?

· Om solcellssystem,Nyheter om Maysun Solar,Industri nyheter

Innehåll:

  1. Kan solpaneler generera elektricitet på molniga dagar (under svagt ljusförhållanden)?
  2. Vilka typer av solpaneler är mest lämpliga för molnigt väder (svagt ljusförhållanden)?
  3. Ytterligare innovativa teknologier för att säkra strömförsörjningen i svagt ljus situationer

 

Kan solpaneler generera elektricitet på molniga dagar (under svagt ljusförhållanden)?

Föreställ dig, på en dyster morgon, när du tittar ut genom fönstret, ser du himlen tätt täckt med mörka moln. Du kanske undrar, kan solpaneler fortfarande generera elektricitet i sådant väder? Svaret är ett rungande ja! Även på molniga dagar kan solpaneler producera elektricitet, även om det är med reducerad hastighet, vanligtvis når de 10% till 25% av sin normala kraftutgång. Detta är som om solpanelerna säger till oss att även på de mörkaste dagarna har de fortfarande en roll att spela.

Kan solpaneler generera elektricitet på molniga dagar (under svagt ljusförhållanden)

Nu, låt oss dyka djupare in i mysteriet om hur molniga dagar påverkar solpaneler. Faktum är att tjockleken på molntäcket i stor utsträckning bestämmer effektiviteten hos solpaneler. Tunnare moln tillåter mer solljus att tränga igenom, vilket har en mindre påverkan på panelerna. Däremot blockerar tjocka moln, likt en filt på himlen, betydligt solljuset, vilket naturligtvis påverkar panelernas effektivitet. Intressant är att regn och snö, medan de ytterligare sprider det redan svaga ljuset, också rengör panelernas ytor, och förbereder dem för nästa soliga period.

Idealiskt sett bör solpaneler få minst 4 till 5 timmar direkt solljus dagligen. Särskilt mellan kl. 10 och 15, när solenergin är som högst, når panelernas effektivitet sin maximala nivå. Även med molnig himmel, så länge solen periodvis tittar fram genom molnen, påverkas inte panelernas kraftutgång avsevärt. Dock, under dessa avgörande tider, om himlen är helt täckt av tjocka moln, kan elproduktionen från solpanelerna drastiskt minska.

I regioner med otillräckligt dagsljus, som på molniga dagar eller i höglatitudområden i norra Europa, betonas vikten av solpanelernas effektiva kraftgenereringskapacitet inom begränsade soltimmars vikt, vilket framhäver betydelsen av deras prestanda under svagt ljus.

Solpanelernas prestanda under svagt ljus hänvisar till deras operativa effektivitet och kraftutgång under otillräckliga ljusförhållanden. I sådana scenarier möter solpaneler utmaningar inklusive minskad strömproduktion, minskad omvandlingseffektivitet, spänningsfluktuationer och deras respons på olika spektrala våglängder av ljus. Överlägsen prestanda under svagt ljus innebär att även under mindre än ideala ljusförhållanden kan solpaneler effektivt generera kraft, vilket förbättrar den totala energiproduktionen, vilket är avgörande för områden med korta dagtimmars ljus eller suboptimala ljusförhållanden.

Solpanelernas prestanda under svagt ljus hänvisar till deras operativa effektivitet och kraftutgång under otillräckliga ljusförhållanden.

Vilka typer av solpaneler är mest lämpliga för molniga dagar (svagt ljusförhållanden)?

Efter att ha utforskat solpanelers förmåga att generera elektricitet på molniga dagar, låt oss undersöka vilka typer som är bäst lämpade för sådana förhållanden. När man diskuterar solpaneltyper och deras prestanda i svagt ljus är det viktigt att fördjupa sig i egenskaperna hos monokristallina, polykristallina kiselsolpaneler och tunnfilmsolpaneler under förhållanden med svagt ljus. Detta inkluderar att analysera de senaste teknologiernas prestanda i svagt ljus för att hjälpa till att bestämma den mest lämpliga typen av solpanel för svagt ljusmiljöer.

Monokristallina Solpaneler

Monokristallina solpaneler anses ofta vara det bästa valet för molniga dagar på grund av deras höga effektivitet och överlägsna prestanda i svagt ljus. Tillverkade av högkvalitativt monokristallint kisel tillåter dessa paneler ett mer effektivt elektronflöde, vilket förbättrar panelernas kraftgenereringsförmåga. Monokristallina solpaneler är särskilt effektiva under förhållanden med svagt ljus, som på molniga dagar, på grund av deras starka elektronmobilitet, vilket gör det möjligt för dem att generera elektricitet effektivt även i svagt belysning.

Polykristallina Solpaneler

Polykristallina solpaneler har vanligtvis lägre effektivitet än monokristallina solpaneler och är mindre känsliga för svagt ljusförhållanden. De är gjorda av flera kiselkristaller, vilket begränsar det fria flödet av elektroner och minskar kraftgenereringskapaciteten. Följaktligen kanske polykristallina solpaneler inte är det bästa alternativet om ditt område ofta upplever molniga dagar.

Tunnfilmsolpaneler

Tunnfilmsolpaneler, inklusive amorft kisel, koppar-indium-galliumselenid (CIGS) och kadmiumtellurid (CdTe) material, har vanligtvis den lägsta effektiviteten, särskilt i molniga förhållanden. De kräver så mycket direkt solljus som möjligt för att fungera effektivt. Deras huvudfördel ligger i deras flexibilitet, vilket gör dem lämpliga för ojämna ytor, såsom husvagnstak. Trots att de är det mest kostnadseffektiva alternativet är deras effektivitet i att omvandla ljus till elektricitet inte mycket hög.

IBC och HJT Solpaneler

IBC (Interdigitated Back Contact) och HJT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) teknologier är båda baserade på utvecklingen och optimeringen av monokristallina solceller. De kategoriseras inte som polykristallina eller tunnfilmsolpaneler utan representerar snarare högkvalitativa varianter av monokristallin kiselteknologi.

IBC (Interdigitated Back Contact) Solpaneler

IBC-tekniken utmärker sig med sitt unika designkoncept. I IBC-solpaneler är alla elektroder placerade på cellens baksida. Denna design eliminerar metallgallerlinjer på frontytan, vilket minskar skuggning och ljusförlust, vilket därmed möjliggör mer ljusabsorption. IBC-celler använder vanligtvis monokristallint kiselmaterial och erbjuder hög effektivitet och bra spektral respons.

Prestandan för IBC-solpaneler under svagt ljus är särskilt överlägsen, främst på grund av:

1. Back Contact Design: IBC-celler placerar alla elektroder på baksidan, vilket minskar frontskuggning och gör det möjligt för mer ljus att absorberas, vilket är särskilt viktigt under svagt ljusförhållanden. Den obegränsade frontdesignen minskar också ytanreflektionen och förbättrar ljusabsorptionseffektiviteten.

2. Reducerade resistiva förluster: Med elektroder placerade på baksidan minimeras resistiva förluster på framsidan, vilket förbättrar effektiviteten under svagt ljusförhållanden. Backkontakt hjälper också till att minska rekombinationsförlusterna av bärare på cellens framsida.

3. Hög öppen-kretsspänning (Voc): IBC-cellernas design bidrar till en högre öppen-kretsspänning. Denna fördel möjliggör att panelerna snabbare når växelriktarens startspänning, även under svaga ljusförhållanden. Som ett resultat börjar de generera elektricitet tidigare på morgonen och fortsätter att arbeta längre in på kvällen, vilket förlänger den totala energigenereringstiden. Jämfört med PERC- och TOPCon-solpaneler visar IBC-paneler en kraftgenereringsökning på över 2,0%, vilket markerar en betydande förbättring av effektivitet och energiutvinningsegenskaper.

High Open-Circuit Voltage (Voc)

4. Skuggtolerans: Tack vare deras unika design med bakrelektroder fungerar IBC-solpaneler relativt bra under skuggiga förhållanden. Även om delar av panelens yta täcks av skuggor fortsätter de opåverkade områdena att effektivt generera elektricitet, vilket minimerar systemets totala prestandaförlust.

Det är just dessa teknologiska fördelar som gör IBC-solpanelerna från Maysun Solar idealiska för användning i molniga eller ljussvaga, höglatitudregioner. De bibehåller en hög effektivitet i elproduktionen även under suboptimala ljusförhållanden. Bilden nedan visar IBC-solpaneler från Maysun Solar installerade på ett tak i Tyskland. Klicka på knappen för att lära dig mer om produktdetaljerna!

IBC Serien Solpanel

HJT (Heterojunction with Intrinsic Thin Layer) Solpaneler

Kombination av monokristallint kisel med tunnfilmsteknologi: HJT-celler är baserade på N-typ monokristallina kiselsubstrat, med olika egenskaper hos kiselbaserade tunna skikt som deponeras på både främre och bakre ytor, vilket bildar en heterojunktionsstruktur. HJT solceller integrerar fördelarna med monokristallint kisel och tunnfilmsteknologier, och uppvisar utmärkt ljusabsorption och passiveringsegenskaper. De överträffar PERC och TOPCon-teknologier i termer av effektivitet och prestanda, vilket representerar en av de ledande teknologierna inom solenergibranschen för att maximera omvandlingshastigheter och effektuttag, och symboliserar riktningen för nästa generations cellplattformsteknologi.

HJT (Heterojunction with Intrinsic Thin Layer) solpaneler utmärker sig under förhållanden med svagt ljus främst på grund av deras unika strukturella och materiella egenskaper. Nyckelfaktorer som bidrar till HJT-solpanelernas prestanda under svaga ljusförhållanden inkluderar:

1. Heterojunktionsstruktur: Kärnegenskapen hos HJT-solpaneler är deras heterojunktionsstruktur, som kombinerar fördelarna med monokristallint kisel och tunnfilmsteknologier. Denna struktur är särskilt effektiv för att förbättra cellens prestanda under förhållanden med svagt ljus.

2.Ytpassivering: Det odopade, väteanrikade amorfa kiselskiktet (i-a-Si:H) passiverar defekter på ytan av kristallint kisel, vilket minskar rekombinationen av laddningsbärare vid gränssnittet. Detta ökar cellens öppna krets-spänning (Voc), vilket underlättar högre spänningsutgång under förhållanden med svagt ljus och förlänger tiden för elektricitetsgenerering avsevärt in på tidiga morgontimmar och kvällstimmar. Dessutom möjliggör minskningen av förluster genom rekombination av laddningsbärare att HJT-celler mer effektivt omvandlar ljus till elektrisk energi i situationer med svagt ljus (som på molniga dagar, morgnar eller kvällar), vilket förbättrar fotovoltaisk omvandlingseffektivitet.

Ytpassivering

3. Bred spektral respons: Tack vare deras unika materialkomposition uppvisar HJT-celler en förbättrad bred spektral respons, som sträcker sig från 300nm till 1200nm. Detta innebär att de effektivt kan absorbera och omvandla ljusenergi under olika ljusförhållanden, inklusive svagt ljus.

Broad Spectral Response

4. Bearbetning vid låg temperatur: Tillverkningen av HJT-celler innefattar en process vid låg temperatur, vanligtvis under 250°C, vilket hjälper till att bibehålla den strukturella integriteten hos kiselwaferna och minskar defekter. Detta bidrar till att upprätthålla god prestanda under förhållanden med svagt ljus.

5. Bifacial Generationsteknologi: En annan betydande egenskap hos HJT-solpaneler är deras bifaciala (dubbelglas) generationskapacitet. HJT-solpaneler, designade med symmetriska strukturer på både framsidan och baksidan och utrustade med ett rutnät, uppnår en baksidesgenereringseffektivitet på över 95%. Detta innebär att inte bara framsidan effektivt fångar upp solljus, men baksidan kan också absorbera och omvandla ljus, särskilt reflekterat och spritt ljus. Denna egenskap möjliggör för HJT-paneler att producera ytterligare elektricitet även i miljöer med svagare ljus, såsom på molniga dagar eller under soluppgång och solnedgång.

Bifacial Generationsteknologi

6. Temperaturhantering: HJT-solpaneler har en temperaturkoefficient på -0,24%/℃, vilket möjliggör för dem att bibehålla stabil prestanda över olika miljötemperaturer. Detta är särskilt viktigt under svalare perioder som tidiga morgnar och kvällar.

HJT-solpaneler som produceras av Maysun Solar, och som utnyttjar deras heterojunktionsstruktur, breda spektrala respons och bifaciala generationsteknologi, uppvisar enastående effektivitet i elproduktion under förhållanden med svagt ljus, såsom på molniga dagar eller i höglatitudområden med lågt ljus.

HJT Solar Panel

Anledningarna till den exceptionella prestandan hos IBC- och HJT-solpaneler under förhållanden med svagt ljus är varierade. IBC-solpaneler, med sin bakre kontakt-design och hög öppen krets-spänning, optimerar ljusabsorption och spänningsutgång. HJT-solpaneler, å andra sidan, förbättrar ljusinfångning och konverteringseffektivitet under förhållanden med svagt ljus genom deras heterojunktionsstruktur och breda spektrala respons.

Ytterligare innovativa teknologier för att säkra strömförsörjningen i situationer med svagt ljus

Utöver att använda solpaneler med utmärkt prestanda vid svagt ljus kan olika innovativa teknologier och strategier hjälpa till att förbättra absorptionen av solenergi, och därmed säkerställa en stabil och effektiv strömförsörjning under förhållanden med svagt ljus.

1. Enaxliga och tvåaxliga solspårare

Solspårare är en genial lösning som justerar orienteringen av solpaneler under dagen för att säkerställa optimal anpassning till solen. Denna automatiska justering kan avsevärt förbättra effektiviteten i energiinsamlingen, ibland till och med med 30-40%. Enaxliga spårare följer solens öst-västliga bana, medan tvåaxliga spårare också justerar för solens säsongsbetonade höjdförändringar. Även om spårare kan öka de inledande investerings- och underhållskostnaderna, uppväger deras fördelar i att förbättra energiinsamlingseffektiviteten ofta dessa kostnader, särskilt i områden med svagare solljus.

 Enaxliga och tvåaxliga solspårare

2. Användning av mikro-växelriktare

I traditionella solsystem omvandlar en central växelriktare likströmmen (DC) som produceras av alla paneler till växelström (AC), men detta innebär att en underpresterande panel kan påverka hela systemets effektivitet. Användningen av mikro-växelriktare förändrar denna dynamik, eftersom de installeras på varje solpanel och omvandlar DC till AC oberoende. Denna uppställning gör att varje panel kan fungera effektivt på egen hand, vilket säkerställer att hela systemets effektivitet inte äventyras även under förhållanden med svagt ljus.

Användning av mikro-växelriktare

3. Maximera installationsplatsen

Optimal placering: Placering och orientering av solpaneler är avgörande för deras prestanda. I norra halvklotet är södervända installationer idealiska, medan i södra halvklotet är norrvända installationer att föredra.

Undvika hinder: Se till att installationsplatsen för solpaneler är fri från potentiella skuggorsakande hinder som byggnader eller träd, och överväg säsongsjusteringar för att anpassa sig till solens föränderliga position.

4. Energilagringslösningar

Integration av energilagringssystem, såsom litiumjon- eller blysyrebatterier, möjliggör lagring av överskottsenergi som genereras under soliga perioder för användning under molniga dagar eller nattetid. Denna strategi optimerar inte bara effektiviteten i elanvändningen utan säkerställer också en kontinuerlig strömförsörjning även när effektiviteten hos solpaneler minskar.

Solpaneler kan effektivt generera elektricitet även på molniga dagar och under förhållanden med svagt ljus. Genom att välja lämpliga typer av paneler, såsom Maysun Solars IBC- och HJT-solpaneler, och använda innovativa teknologier och strategier, kan vi maximera utnyttjandet av solenergiresurser. Detta tillvägagångssätt säkerställer en effektiv energilösning under varierande ljusförhållanden.

Maysun Solar har specialiserat sig på att producera högkvalitativa fotovoltaiska moduler sedan 2008. Välj bland vårt breda sortiment av heltsvarta, svarta ramar, silver och glas-glas solpaneler som använder halvskurna, MBB, IBC, HJT och Shingled-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilfulla designer som smidigt smälter in i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Kontakta oss för de senaste modulofferten eller alla PV-relaterade förfrågningar. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Du kanske också gillar:

2023 års guide till IBC solpaneler: Varför välja IBC solpaneler?
Kan solpaneler generera el på vintern?
Temperaturkoefficient och solpaneler: Varför är det så viktigt inom solenergi?