Vad är PID-effekten (Potentiell inducerad nedbrytning) av solpaneler?

· Om solcellssystem,Teknik nyheter

Installation av solpaneler är en långsiktig investering. Ett engångsköp kan ge konsumenterna en permanent elkälla. Den genomsnittliga livslängden för för närvarande tillgängliga solpaneler av kristallint kisel är 25-30 år. Så, vilka faktorer påverkar livslängden för solpaneler? Till exempel kommer solcellers effektivitet att minska med tiden; utöver detta finns det en annan faktor som inte kan ignoreras: PID-effekten.

broken image

Vad är PID-effekten av solpaneler?

PID-effekten, även känd som Potentiell inducerad nedbrytning, uppstår när komponenter arbetar med hög spänning under en längre period. Detta kan orsaka en läckström mellan täckglaset, solpanelens inkapslingsmaterial och ramen. Skillnaden i elektrisk laddning gör att positiva joner flyttas från glaset, ramen och installationsstrukturen till solcellscellen. När mycket laddning byggs upp på cellens yta kan det skada cellens PN-övergång. Passiveringseffekten på cellens yta blir värre, vilket orsakar en minskning av fyllfaktorn, kortslutningsström och öppen kretsspänning. Detta gör komponentens prestanda lägre än vad som var tänkt, vilket resulterar i en minskning av dess totala prestanda.

broken image

Vad orsakar PID-effekten i solpaneler?

Kvaliteten på råmaterial som används för solpaneler: såsom glas, tätningsmedel och inkapslingsmaterial för solpaneler, har en betydande inverkan på om solpanelen kommer att uppleva PID-effekten. Till exempel, om glas med en hög mängd natrium väljs eller om solpanelens inkapslingsmaterial som används inte kan hindra vattenånga från att komma in, kan det orsaka PID-effekten i solpanelen.

Var man installerar solpaneler: De viktigaste miljöfaktorerna som orsakar PID-effekten är hög temperatur och luftfuktighet. Var ett solenergiprojekt installeras avgör dess inverkan på solpanelerna. På grund av fukt kommer fukt att tränga in i solpanelsmodulen och orsaka en ökning av läckström, en process som accelereras vid höga temperaturer och påverkar utbytet av solpaneler.

Systemspänning och skala för solpaneler: Generellt sett gäller att ju fler paneler som är anslutna i serie, desto högre systemspänning, och desto större ströström eller läckström genereras när det finns en potentialskillnad mellan solceller och marken, vilket resulterar i Sannolikheten för PID-fenomen är högre. Generellt sett är 1500 V-system i större risk än 1000 V-system.

Maysun Solars solpaneler är certifierade av Solar Panel Test Module PID Resistance - IEC 62804, vilket säkerställer utmärkt kvalitet.

Hur testar man anti-PID-prestandan hos solpaneler innan man lämnar fabriken?

1. Vid en specifik temperatur och luftfuktighet, täck modulglasets yta med aluminiumfolie, kopparfolie eller en fuktig trasa, och applicera en spänning mellan modulens utgångsterminal och ytbeläggningen under en viss tid.
2. Applicera -1000V DC till utgångsterminalen på modulen och aluminiumramen i 96 timmar i en miljö med 85 % luftfuktighet på 85°C eller 60°C eller 85°C.

Innan de två testmetoderna testas komponenterna för effekt, våtläckage och EL-avbildning. Efter slutet utförs ström, våtläckagetest och EL-avbildning igen. Jämför resultaten före och efter testet för att få förekomsten av PID under de inställda förhållandena. När PID-fenomenet inträffar kan man se från EL-avbildningen att vissa celler är svärtade.

Den första metoden används mest i experimentella institutioner, medan den senare metoden mest används av solpanelsfabriker. Faktum är att det slutliga målet med ovanstående två testmetoder är att erhålla certifieringen av PID-resistans för solpanelens testmodul - IEC 62804.

Maysun Solars solpaneler är certifierade av Solar Panel Test Module PID Resistance - IEC 62804, vilket säkerställer utmärkt kvalitet.

Maysun Solars solpaneler är certifierade av Solar Panel Test Module PID Resistance - IEC 62804, vilket säkerställer utmärkt kvalitet.
Projektet ligger på taket av ett hus i Tyskland, klicka på bilden för att lära dig mer.
Ett projekt pågår aktivt på Tysklands tak, klicka på bilden för att läsa mer.

Hur kan solpaneler undvika PID-effekten vid användning?

PID-effekten kan vara reversibel eller irreversibel, beroende på vad som orsakade den. Tyvärr är PID (potentialinducerad nedbrytning) något som inte kan undvikas när det orsakas av interna elektrokemiska reaktioner. Detta kan resultera i tunnfilmsdelaminering eller galvanisk korrosion i solcellspaneler. Om PID-effekten orsakas av yttre faktorer finns det sätt att undvika och lösa det.

Använd en enhet som förhindrar PID.

1. Använd en enhet som förhindrar PID. Anti-PID-boxen är en enhet som ändrar riktningen på den elektriska strömmen från växelriktaren. Detta hjälper till att motverka de negativa effekterna på PV-modulerna som orsakas av spänningen. Syftet med dessa lådor är att förhindra att varje sträng stannar på samma polarisering för länge. Detta hjälper till att minska risken för PID (potentiell inducerad nedbrytning) och gör att varje modul kan återhämta sig från eventuell negativ potential den kan ha upplevt.

Designa ett installationssystem som är praktisktoch logiskt.

2. Designa ett installationssystem som är praktisktoch logiskt. Högtemperaturväder kan ha en negativ inverkan på solcellskraftverk. Detta problem kan dock lösas genom att implementera en väldesignad systeminstallation. Se till att komponenter, växelriktare och distributionslådor har korrekt ventilation och värmeavledningsförmåga. Dessutom, om växelriktaren tillåter det, kan du lindra problemet genom att jorda växelriktarens negativa DC-terminal.

Att välja en effektiv metod för inkapsling av solpaneler.

3. Att välja en effektiv metod för inkapsling av solpaneler. Fuktighet är en faktor som kan orsaka PID-effekten. Genom att använda korrekt solpanelinkapsling kan du förhindra att vattenånga kommer in och orsakar en reaktion som genererar ättiksyra i EVA-filmen. Denna syra reagerar sedan med alkali på glasytan och skapar natriumjoner som kan röra sig fritt. Detta hjälper till att effektivt förhindra uppkomsten av PID-effekten.

Tillverkare av solpaneler har sina egna testsystem för att säkerställa att de konsekvent producerar solpaneler av hög kvalitet. Maysun Solar är ett företag som har tillverkat solpaneler i 15 år. De har mycket erfarenhet inom detta område. De erbjuder högkvalitativa solpaneler som är certifierade för att motstå PID (Potential Induced Degradation). Det innebär att de möter behoven hos användare som vill använda ren energi.

Rekommenderat blogginlägg:

broken image
broken image
broken image