Solvärme VS solceller (Photovoltaik)

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Solen är den ultimata energileverantören. Utvecklingen av marknaden för förnybar energi bygger till stor del på detta faktum. De flesta gröna tekniker som är i drift idag skördar solenergi direkt eller indirekt. Och debatten mellan solvärme och sol PV (Photovoltaic) panel är intressant eftersom båda använder solenergi i hemmet, men de utför olika funktioner.

Vad är skillnaden mellan ett solcellssystem (PV) och ett solvärmesystem?

Den största skillnaden är hur de fungerar.

För det första genererar koncentrerade solvärmesystem elektricitet genom att omvandla solenergi till högtempererad värme. Den här tekniken fungerar på så sätt att solenergin fokuseras av flera reflektorer, och den fokuserade energin används sedan för att driva elgeneratorer och värmemotorer. Systemets anläggning är uppdelad i två delar: en del samlar in solenergi och omvandlar den till värme, och den andra delen omvandlar värme till elektricitet. Växelströmmen genereras indirekt genom koncentrerade solvärmesystem och kan därför enkelt spridas över nätet.

Däremot är PV-celler (fotovoltaiska celler) något helt annat än koncentrerade solvärmesystem. Processen att omvandla ljus direkt till energi sker när solceller absorberar ljus, vilket gör att elektroner blir fria. Det är så det fungerar. Strömmen som genereras av flödet av lösa elektroner fångas upp och överförs till ledningen för att skapa likström. När likström har genererats omvandlas den vanligtvis till växelström med hjälp av en växelriktare så att den kan distribueras i hela elnätet.

Solvärme och solceller (PV) kan användas på en mängd olika sätt; i de flesta fall fångar solvärme upp värme medan paneler genererar elektricitet. Nu när vi förstår vissa egenskaper hos solvärme- och panelsystem kan vi lätt dra slutsatsen att solvärme är mer effektivt.

Vilka är tillämpningsscenarierna för solceller?

1. Fotovoltaisk kraftproduktion på taket för vanliga hushåll: På landsbygden används solpaneler på ett stort antal platser. De kan inte bara spara energi och el, utan även generera intäkter från överskottsel.

2.Komplementaritet mellan solceller och fiske: solcellspaneler kan blockera solljus från att träffa vattenytan, vilket minskar vattenavdunstningen och ökar sannolikheten för överlevnad för fisk och räkor. För det andra förhindrar de också tillväxten av algplantor, vilket skapar en idealisk odlingsmiljö för fisk och räkor. Å ena sidan kan det bidra till att minska utrymmeskraven för installation av solcellspaneler. Å andra sidan kan den el som genereras av solpaneler bidra till att tillgodose fiskeindustrins driftbehov.

3. Kompletterande solceller för jordbruket: Genom att montera solcellspaneler med olika ljusgenomsläpplighet kan man tillgodose ljusbehovet hos olika grödor och förverkliga odlingen av ekologiska jordbruksprodukter, plantor och andra grödor med högt mervärde och plantering mot årstiden. Den ytterligare kraftproduktionskapaciteten kan tillgodose jordbrukets behov av kraftproduktion.

Solpaneler

Vilka är tillämpningsscenarierna för solvärme?

1. Uppvärmning av vatten
Detta är en av de ursprungliga användningarna av termisk solenergi, dvs. den direkta omvandlingen av solstrålning till värme. Låg- eller högtemperaturapplikationer är två olika sätt att använda solvärmeenergi.

2,. Koncentrerande solkraftverk
Solvärmeenergi med temperaturer upp till 500 °C genereras med hjälp av solstrålning. Elektricitet genereras genom att utnyttja den värme som lagras i mottagarens arbetsvätska. Jämfört med fotovoltaisk energiproduktion finns det inga mycket komplexa tekniska frågor. Livslängden för solvärme är dock inte lång, och det är omöjligt att tillhandahålla en långsiktig strömförsörjning.

3. Skorstenar för solenergi
I mycket isolerade slättområden med relativt lågt kommersiellt värde, såsom de halvtorra områdena i Brasilien, har olika solproduktionstekniker övervägts utöver koncentrerande solkraftverk. Jämfört med fotovoltaik gör den lägre kostnaden den lämplig för termisk solenergiproduktion

solvärme

Vilka är fördelarna med solcellsproduktion jämfört med termisk solenergi?

Jämfört med solvärmeutnyttjande teknik, sol PV (fotovoltaisk) kraftproduktion har följande huvudsakliga fördelar, inklusive:

Solceller är mer flexibla än termiska solceller eftersom den el som genereras av en solcellspanel kan användas för en mängd olika ändamål.

Panelerna håller normalt längre än solfångare och kan generera el i cirka 30 år, men i verkligheten håller många solcellssystem mycket längre, om än med sjunkande effektivitetsnivåer.

Solceller kan generera mer el än vad som faktiskt behövs, särskilt på sommaren, så överskottselen kan exporteras till elnätet mot betalning.

Jämfört med solvärme, vilka är nackdelarna med solceller (fotovoltaisk) kraftproduktion?

En nackdel med solceller jämfört med solvärme är den generellt högre initialkostnaden för att installera systemet, även om detta kan kompenseras av besparingar i energiräkningar.
De tar också upp mer utrymme än en solvärmepanel, vilket kan vara problematiskt för vissa tak eller hus.

Viktigast av allt är att det ibland kan vara svårt att hitta pålitliga leverantörer och installatörer av solcellspaneler. Maysun Solar är en pålitlig tillverkare av solpaneler, och våra PV-experter kommer att rekommendera rätt solpanel för dina behov, vilket minskar dina beslutskostnader och tid! För att hitta de bästa priserna och få råd från en pålitlig originaltillverkare.

Om den el som genereras av en solcellspanel inte används omedelbart måste den dessutom lagras i ett medföljande energilagringssystem.

Solvärme vs solceller (PV) - vilket bör du välja?

Det beror på vilken typ av energi du behöver.

Om du behöver el är paneler rätt väg att gå. Om du behöver värmeenergi är det solvärme som gäller. Antag att du behöver både värme och el. I så fall är paneler ett bättre val än solvärme eftersom el med dagens teknik enkelt kan omvandlas till vilken annan energiform som helst. Solelsystemen blir också allt effektivare. Sedan 2009 har kostnaden för panelmoduler sjunkit med 80 %. Däremot är de tekniska framstegen inom den fototermiska industrin inte lika betydande.

solar thermal panels VS solar PV panels

Maysun Solar har fokuserat på att skapa premiumpanelmoduler sedan 2008. Vi använder halvskuren, MBB, IBC och Shingled-teknik i en mängd olika solpaneler, inklusive de som är helsvarta, svart ram, silver och glas-till-glas. Dessa solpaneler ger enastående prestanda och ett elegant utseende som passar in i alla typer av arkitektur. Maysun Solar har effektivt skapat lager och kontor i många länder och har utvecklat varaktiga kontakter med de bästa installatörerna! Kontakta oss om du har några frågor om solceller eller vill ha de senaste modulofferterna. Vi hjälper dig gärna.

solpanel

Källa:
https://www.greenmatch.co.uk/blog/2016/04/differences-between-solar-photovoltaics-and-solar-thermal
https://iassquad.in/daily-current-affairs-22nd-april/

Pristrender för solpaneler som du inte visste
Vet du vikten av rengöring av solpaneler?  21 juli 2023
Utforska effekten av temperatur på solpanelers förmåga att generera elektricitet  19 juli 2023