Hur Väljer Man Mellan Nätanslutet Och Fristående Solenergisystem?

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Du kommer att läsa:

  1. Vad är nätanslutna system och fristående solenergisystem?
  2. Vad är skillnaderna mellan nätanslutna och fristående solenergisystem?
  3. Vilket är bättre: nätanslutet eller fristående solenergisystem?

 

Solenergi blir en allt mer populär ersättning för husägare och företag som vill minska sitt koldioxidavtryck samtidigt som de sparar pengar på sina energiräkningar. Det finns två sorters solenergisystem: nätanslutna och fristående. Trots deras skillnader erbjuder de båda liknande fördelar. Dina specifika krav och omständigheter avgör hur pass lämpligt ett solenergisystem är för ditt hem eller din verksamhet. Detta inlägg kommer i huvudsak att diskutera vad som skiljer nätanslutna, fristående och hybrid system, varefter du kan bestämma vilket system som är bäst för dig.

Vad är skillnaderna mellan nätanslutna och fristående solenergisystem

Vad är nätanslutna system och fristående solenergisystem?

Nätanslutet solenergisystem

Denna teknik, även känd som nätansluten eller nätmatad, är den vanligaste och mest använda både i bostads- och kommersiella sammanhang.

Som namnet antyder, är ett nätanslutet solsystem kopplat till ditt lokala elnät. Nätanslutna solsystem arbetar tillsammans med ditt hems strömförsörjning för att generera största möjliga mängd elektricitet. Dess innovativa arkitektur gör att den kan identifiera när och var ström är tillgänglig, vilket gör att den kan synkronisera strömförsörjningen med nätström.

Följande komponenter utgör ett nätanslutet solsystem:

  1. Nätansluten växelriktare (GTI) eller mikroväxelriktare
  2. Effektmeter

I systemets början fångar solpaneler och omvandlar solljus till DC (likström). Växelriktaren omvandlar likström (DC) till växelström (AC), som sedan leds genom en elcentral för att ge ström till ditt hem och hushållsapparater. Slutligen mäter effektmätaren ström för att beräkna mängden el som produceras av både elnätet och solsystemet. När det finns otillräcklig solenergi, som på natten eller molniga dagar, växlar invertern tillbaka till nätet.

Nätanslutna solsystem är också billigare eftersom ingen dyr batteribackup-enhet krävs för att lagra överskottsenergi.

Fristående solenergisystem

Fristående solsystem är helt självförsörjande och är helt isolerade från det elektriska elnätet. De förlitar sig enbart på solljus som sin stora energikälla. Detta system är mer sofistikerat och därmed dyrare än ett nätanslutet lösning.

Följande komponenter ingår i ett fristående solenergisystem:

  1. Solarladdningsregulator
  2. Batteribank
  3. Växelriktare för fristående system
  4. DC Frånkoppling (tillägg)
  5. Reservgenerator (Valfri)

En laddningsregulator överför elektricitet från solpaneler till ett solbatteri i ett fristående solsystem. Laddningsregulatorn kontrollerar hur mycket energi som lagras i batteribanken och skyddar den mot överladdning. En fristående omvandlare omvandlar denna elektricitet till växelström (AC) för att driva ditt hem.

Genom att lagra elektricitet i sin batteribank gör detta system att ditt hem kan fungera helt på solenergi, även på natten eller molniga dagar. Om du bor någonstans där det inte finns stabil solljus hela året, behöver du fler batteribanker för att planera för dagar när det inte finns någon sol exponering. Du kan också överväga att skaffa en backupgenerator. Dessa generatorer ger vanligtvis växelström (AC) kraft som kan användas tillsammans med en inverter.

Följande komponenter ingår i ett fristående solenergisystem:

Vad är skillnaderna mellan nätanslutna och fristående solsystem?

När du bestämmer vilken typ av solsystem som är idealiskt för dig, måste du noggrant överväga dina specifika behov och omständigheter. Om du bor i ett område som är benäget för strömavbrott, är till exempel ett fristående solsystem ett fantastiskt sätt att säkerställa en konsekvent tillgång till elektricitet. Ett nätanslutet solkraftsystem, å andra sidan, kan vara ett utmärkt alternativ om du vill minska ditt koldioxidavtryck samtidigt som du sparar pengar på el. Om du bor i ett område med stabil elinfrastruktur och minimal toppsol, kan det låta dig delta i nettomätning och får dig att känna dig säkrare.

  • Tillgänglighet till nätström

Solsystem som är anslutna till nätet kan generera elektricitet från solen samt dra nytta av nätströmmen. Fristående system kan potentiellt bli utan ström under långvariga perioder med dåligt väder. Hem som är anslutna till nätet kan alltid använda elbolagets elektricitet när det behövs.

  • Överskott av elproduktion

Nätanslutna system kan ge utdelning när systemet genererar mer elektricitet än vad du efterfrågar. Om ditt elbolag tillåter nettomätning, kan du tjäna pengar genom att skicka överflödig energi tillbaka till nätet. Du kommer i allmänhet att få krediter på ditt el-konto för den energi du bidrar tillbaka till nätet. På samma sätt lagras överflödig elektricitet i ett fristående solsystem i batteribanken och kan bevaras för senare användning.

  • Nätströmavbrott

En av de mest betydande nackdelarna med ett nätanslutet system är att du inte kommer att ha tillgång till elektricitet om det inte finns något solljus och nätet misslyckas, vilket resulterar i ett strömavbrott. Det gäller om du inte väljer att köpa en batteribank eller generator.

Fristående solsystem ger husägare som bor i områden som är benägna för strömavbrott eller hårt väder, sinnesro. Även om kraftsystemet misslyckas, kan de fortsätta att använda elektricitet.

  • Elektricitetsavgifter

Eftersom det är anslutet till ditt lokala nät, kommer ett nätanslutet system fortfarande att resultera i minimala utgifter på din elräkning. En av avgifterna är en serviceavgift för att ansluta ditt solsystem till nätet, samt en effektskatt för den högre elräntan du betalar för den ström som används under spetsbelastningsperioder, eller när ditt hem använder mest elektricitet.

En fördel med fristående solsystem är att du slipper betala elräkningar om du genererar din egen kraft. Att eliminera elräkningar kan resultera i betydande finansiella besparingar för husägare, i synnerhet i områden med höga elkostnader. Varje år kan produktion av egen elektricitet spara dig hundratals eller till och med tusentals kronor.

  • Total kostnad

Nätansluten lösning är lätt och ekonomisk att genomföra. Det gör det möjligt för privatpersoner och företag att tjäna passiv vinst från överskott av energi som genereras av systemet. Enligt en undersökning i Economic Times kan privata, kommersiella eller industriella byggnader tjäna på 'Accelererad Deprecieringsvinst' genom att installera PV-solcellssystem, vilka för närvarande skrivs av med 80 procent om året.

Även om ett fristående alternativ inte kräver att du betalar elräkningar, kräver det en betydande första investering. Lyckligtvis finns det en mängd statliga program och skattekrediter tillgängliga för att hjälpa till med de initiala kostnaderna.

Fristående system som drivs av LFP-batterier kräver lite underhåll och solpaneler kan räcka i mer än 25 år innan de behöver bytas ut. Fristående solenergi kan vara en utmärkt långsiktig investering, speciellt när kostnaden för traditionella energikällor såsom fossila bränslen stiger.

Vad är skillnaderna mellan nätanslutna och fristående solsystem?

Vilket att välja: ett nätanslutet eller ett fristående solsystem?

Här är några viktiga faktorer att överväga när du bestämmer vilken typ av solsystem som är bäst för dig:

1. Budgeten

Nätanslutna solsystem är vanligtvis det mest kostnadseffektiva alternativet. Du kan sänka din månatliga elräkning och även tjäna pengar i form av krediter.

För att vara genomförbar kräver fristående system högre initiala kostnader för ytterligare utrustning såsom priskostnadiga batteriuppsättningar.

2. Gynnsam miljösituation

Om du bor i en stad med lättillgänglig tillgång till kraftledningar är ett nätanslutet system lätt att installera i ditt hem.

Om du däremot bor i ett område som inte är anslutet till elnätet, är ett fristående system det bästa sättet att driva ditt hem.

3. Dina energibehov

Om du har en stor familj eller byggnad med mycket högt krav på strömförsörjning är ett nätanslutet solsystem ett utmärkt reservalternativ för att garantera att du aldrig blir utan ström.

Fristående system har dock fördelen att kunna lagra kraft för användning dygnet runt om du har ett mindre hem eller bor i ett område som är utsatt för frekventa strömavbrott.

Nätanslutna och fristående solsystem är båda praktiska alternativ för hus som ser till att lägga till solenergi i sin energimix.

Genom att installera ett nätanslutet solsystem kan du möjligen spara pengar på din elräkning. Fristående solsystem möjliggör fullständig energioberoende från åldrande infrastruktur samt skydd mot strömavbrott.

Oavsett vilket alternativ du väljer, att producera ren, förnybar energi, minska ditt koldioxidavtryck, och spara pengar på energikostnader är en vinna-vinna-situation. Innan du väljer det bästa solsystemet för dig, måste du noggrant överväga dina specifika behov och omständigheter.

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att utveckla högkvalitativa solmoduler. Välj från vårt omfattande utbud av halvsnitt, MBB, IBC, och shingled solpaneler i fullt svart, svart ram, silver och glas-glas. Dessa paneler erbjuder utmärkt prestanda samt vackra designar som smälter in i vilken byggnad som helst. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med stora installatörer över hela världen! Kontakta oss gärna för de senaste prisoffertarna på moduler eller för andra PV-relaterade frågor. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Referens:

Chint. (2023, March 17). Grid-Tied vs. Off-Grid Solar: Which is Right for You? CHINT. https://chintglobal.com/blog/grid-tied-solar-vs-off-grid-solar/

Ecoflow. (2023). What are the differences between On-Grid and Off-Grid solar? EcoFlow US Blog. https://blog.ecoflow.com/us/differences-between-on-grid-off-grid-solar-system/

Genus. (2021). Major Differences between On-Grid and Off-Grid Solar System. Genus. https://www.genusinnovation.com/blogs/on-grid-and-off-grid-solar-system

https://www.cnbctv18.com. (2022, January 19). Off-grid or on-grid solar power system, which one should you choose? cnbctv18.com. https://www.cnbctv18.com/environment/off-grid-or-on-grid-solar-power-systems-which-one-should-you-choose-12171952.htm

Solar-Admin. (2022, December 29). A guide on the key differences between On-Grid & Off-Grid solar system. Solar Square Blog. https://www.solarsquare.in/blog/on-grid-and-off-grid-solar-system/

Wolf, S. (n.d.). The difference between Off-Grid and On-Grid solar energy. https://www.paradisesolarenergy.com/blog/difference-between-off-grid-and-on-grid-solar-energy


Rekommenderade Artiklar: 

Industrins tungviktare – Framtiden för IBC solpaneler
Grön livsstil: Framtiden för lagringssystem för solenergi i hemmet
Mikrosprickor i solpaneler: Vad du måste vara medveten om