Hur du väljer rätt solcellsmodul för ditt tak

Särskilt i tider som dessa, när elektricitet och energikällor som olja och gas blir allt dyrare och det råder stor osäkerhet om tillgången, blir det allt viktigare och brådskande att hitta alternativa energikällor.

Den mest populära och effektiva förnybara energikällan är solenergi, som inte bara är relativt billig utan också mycket miljövänlig på lång sikt och garanterar dig en större grad av oberoende från den centrala energileverantören.

broken image

Att installera en solcellsanläggning på taket är dock ett långsiktigt och inte obetydligt investeringsbeslut. När du väljer rätt solcellsmodul bör du därför veta exakt vad som är viktigt och vad som är bäst för ditt hem?

För att ge dig all den information du behöver för att fatta ett välgrundat köpbeslut kommer Maysun Solar att undersöka följande för din information:
Vad är en solcellsmodul och vad kan den göra?
Vilka typer av solcellsmoduler finns tillgängliga?
Vad kallas effektklassning och hur påverkar den din elproduktion?
Hur fungerar en optimering av solcellsmoduler?
Vad är skillnaden mellan en 300w PV-modul och en 400w PV-modul?

Vad är en solcellsmodul?

Först måste vi veta exakt vad en solcellsmodul är och vilka uppgifter den har i ett solcellssystem.
En solcellsmodul, oavsett om det är en 12V- eller 24V-modul, är alla solceller som är kopplade till varandra för att absorbera solenergi och omvandla den till elektricitet.
Solcellsmoduler, även kallade solpaneler, är därför en av de viktigaste komponenterna i ett solcellssystem, eftersom solenergin inte kan utnyttjas och omvandlas till elektrisk energiproduktion utan solceller.

Den elektriska energi som produceras av solpanelerna är likström.
För att göra energin tillgänglig för vanliga hushållsapparater måste den omvandlas till växelström. Denna uppgift utförs av en inverter. Invertern är en viktig del av solcellssystemet och slutför omvandlingen från solenergi till den el som vi tar ut ur uttaget.

broken image

Det finns olika typer av solcellsmoduler och de består av olika typer av solceller.
När det gäller material kan vi dela in solceller i tre kategorier.
Solceller av polykristallint kisel
Monokristallina solceller
Solceller med tunnfilm
De olika typerna skiljer sig åt i prestanda, mätt i Wp (Watt Peak), och i pris.

Det finns tre huvudtyper av tunnfilmsmoduler för solceller som för närvarande tillverkas: kadmiumtellurid, kopparindiumgalliumselenid och amorf kisel. Deras allmänna nackdel är att deras fotoelektriska omvandlingseffektivitet är för låg och även om de är billiga används de endast i enskilda nischscenarier, med en marknadsandel på mindre än 5 %.
Den tredje generationens tunnfilmsteknik, kalciumtitanitceller, som har utvecklats snabbt under de senaste åren, förväntas bli ett genombrott. På det mer omfattande BIPV-området är tunnfilmsceller mer lämpliga än celler av kristallint kisel. Och kalcogenidceller förväntas bli den viktigaste grunden för nya energibesparande byggnadsmaterial.

När det gäller den nuvarande tekniken är kristallina kiselmoduler klart mer lämpliga för enskilda användare än tunnfilmsmoduler. De har en betydligt högre nominell effekt och kan därför generera en stor mängd el även i små utrymmen.
Polykristallina solcellsmoduler av kisel har en nominell effekt på upp till 330 Wp och har länge haft en stor marknadsandel på grund av sin prisfördel jämfört med monokristallina lösningar.

broken image

Numera är dock mer än 95 % av de kristallina modulerna på marknaden monokristallina, och nästan alla nya solcellssystem på privata hems tak väljer monokristallina solcellsmoduler. De har en nominell toppeffekt på upp till 400 watt och kräver därför mycket litet utrymme för att producera en stor mängd energi.
Förutom den nominella effekten är effektivitetsfaktorn ett viktigt nyckeltal för att beräkna en solcellsmoduls effektivitet.
Verkningsgraden anger hur stor andel av den tillgängliga solenergin som kan omvandlas till elektrisk energi.
Av de tre typerna av moduler som nämns ovan har monokristallina solcellsmoduler hittills uppnått den högsta massproduktionsverkningsgraden, som för närvarande ligger mellan 20 % och 22,5 %.
Ju mindre takyta du har, desto högre effekt och högre omvandlingseffektivitet måste du välja när du väljer modul. För privata hem rekommenderas i allmänhet monokristallina solcellsmoduler.

Effektoptimerare för solcellsmoduler

Om du verkligen vill producera maximal mängd el bör du överväga att köpa en effektoptimerare eller se till att den redan är integrerad i systemet.
En optimerare för solcellsmoduler ser till att modulens totala produktion inte minskar på grund av att enskilda solceller skuggas.
Utan en sådan optimerare kommer en grupp solceller som är seriekopplade endast att producera den effekt som produceras av den svagaste solcellen.
Detta leder till att den totala prestandan försämras avsevärt av enskilda celler i skuggan, t.ex. eftersom den totala effekten skuggas av ett träd eller något liknande.

broken image

12V mot 24V

Specifikationer i watt och volt kan ibland skapa förvirring och leda oss vilse, så vi tar tillfället i akt att klargöra och besvara en ofta ställd fråga.
Behöver du en 12V- eller 24V-modul?

Volter är nödvändiga för att mäta spänningen och som namnet "solceller" antyder är denna spänning en viktig faktor vid produktion av solenergi.
12, 24 eller 48 volt används dock för så kallade fristående off-grid solcellssystem, t.ex. campare med solcellsmoduler, där den producerade elen förbrukas direkt av producenten.
Å andra sidan matar nätanslutna solcellssystem på tak in riklig el i det allmänna nätet och kräver högre spänningar, i storleksordningen flera hundra volt.

Design och väderbeständighet

I ett regnigt, blåsigt och ibland snöigt Tyskland (liksom i Österrike och Sverige) är väderbeständighet naturligtvis en viktig aspekt som inte får förbises.
I blåsiga områden är det nödvändigt att ta hänsyn till vinkeln och riktningen på takets lutning när man installerar solcellssystem.
Särskilt nära kusten i norra Tyskland är vinden en viktig fråga när man köper och installerar solcellsmoduler.
Experterna på MaySun var säkert väl medvetna om denna situation och anpassade sina råd och sitt installationsarbete till de rådande väderförhållandena.

broken image

I norra Tyskland förekommer det ibland kraftiga snöfall, vilket belastar solcellsmodulerna ytterligare. Snön blir snabbt mycket tung och utövar tryck på systemet, vilket kan leda till skador. I snörika områden är det därför viktigt att se till att systemet har ett högt motstånd i pascal. Ju högre Pascal-värdet är, desto mer snö per kvadratmeter kan transporteras utan att orsaka skador.

Ofta utförs belastningstester för olika väderfenomen och du kan jämföra vilka modeller som presterar hur bra och ta med den informationen i ditt köpbeslut.

Förutom robusthet spelar även utseendet en roll, eftersom du trots allt kommer att tillbringa många år med solcellsmodulerna på ditt tak och alltid vill ha något som kan beskrivas som estetiskt tilltalande.
Därför erbjuder MaySun även solcellsmoduler som är helt svarta, vilket ger ett elegant och stilfullt intryck och är särskilt populärt bland avancerade kunder.

broken image

Garantier och förfallshastigheter

Liksom alla tekniska system och all utrustning förlorar solcellsmoduler sin prestanda med tiden och genomgår en naturlig åldringsprocess.
Denna process kan dock ta olika lång tid, beroende på produktens kvalitet.
Därför varierar nedbrytningshastigheten för solcellsmoduler och du bör vara medveten om hur lång systemets förväntade livslängd är när du bedömer kostnadseffektiviteten.
Dessa specifikationer kan fastställas med hjälp av tester, och en tydlig indikation på att en solcellsmodul har en längre livslängd är att tillverkarens motsvarande garanti sträcker sig längre än den lagstadgade garantiperioden.

På MaySun erbjuder vi därför en 15-årig produktgaranti och en prestandagaranti på upp till 25 år för att understryka att våra produkter inte är billiga produkter, utan en långsiktig lösning som du kan lita på.
Det finns flera goda skäl till varför vi är så övertygade om våra produkters kvalitet.
Under våra 14 års erfarenhet i branschen har vi från början förlitat oss enbart på högkvalitativa material och beprövade, stabila processer, men vår expertis har vuxit med tiden.

broken image

Eftersom väderförhållanden, konstruktion och teknik inte är universella utan varierar från plats till plats förlitar vi oss på regionala experter som kan ge dig experthjälp på plats för att hitta den lämpliga systemlösningen för de specifika förhållandena på ditt hems tak.
I Tyskland har vi ett eget kontor och kan erbjuda dig en rikstäckande service.
För att minimera kostnader och miljöpåverkan har vi dessutom lager i Kaarst, Neuss, Essen, Meerbusch och Hilden i Tyskland. Det finns också många lager i andra europeiska länder.
Det innebär att dina moduler inte behöver resa runt i världen, utan distribueras från ett närliggande logistikcenter.
Om du vill ha expertråd och exakta svar på dina frågor är du välkommen att kontakta oss.
Vi finns här för dig!