PV-anläggning Stöder Världsmästerskapet i Qatar

· Industri nyheter

FIFA World Cup Qatar är på väg in i utslagsfasen. Detta VM är känt som "Ragnarök". Det finns några oväntade vinnare i gruppspelet, som väcker heta debatter och som säkert kommer att skapa mer uppmärksamhet inför knockoutfasen. Som solcellsmänniska är jag förutom att stödja mitt favoritlag också orolig för utvecklingen av värdlandets solcellssituation.

broken image

Värdskapet för det dyraste världsmästerskapet i fotboll

Enligt IMF förväntas Qatars BNP per capita år 2022 vara så hög som 82 887 dollar, vilket gör landet till det femte rikaste landet i världen när det gäller BNP per capita och till en riktig magnat i Mellanöstern. Qatar har spenderat mer än 220 miljarder dollar för att vara värd för VM, vilket är fem gånger mer än vad de tidigare sju världsmästerskapen tillsammans har kostat, vilket gör det till det dyraste VM i historien.

Olja och gas har gett Qatar en stadig ström av rikedomar, och elektricitet används utan smärta. Qatar har en av världens högsta elförbrukning per capita, med 15 236,23 kWh år 2020, jämfört med 6 692,89 kWh i Tyskland samma år. Qatar är omgivet av hav på tre sidor och är ett typiskt halvöland med mycket varma somrar och endast något svalare vintrar. Detta är en av anledningarna till att Qatar valde att arrangera VM på vintern.

Typiskt tropiskt ökenklimat i Qatar, terrängen är platt, större delen av området är täckt av sandöken, hög temperatur och torr, nederbörden är knapp, mycket lämplig för att bygga solcellsanläggningar. (Hur påverkar vädret solcellsmoduler?)

broken image

Byggandet av den mest lyxiga solcellsanläggningen

Den 18 oktober 2022 tillkännagavs officiellt att Al Kharsaah, det första storskaliga markmonterade solkraftverket i Qatars historia och för närvarande världens tredje största enskilda solcellsanläggning, var ansluten till nätet med full kapacitet. Solcellsanläggningen ligger 80 kilometer väster om Qatars huvudstad Doha och täcker en yta på 1 000 hektar, vilket motsvarar 1 400 fotbollsplaner. Projektet har utvecklats av TotalEnergies, QatarEnergy och Marubeni och har en total investering på över 460 miljoner US-dollar. Med en total installerad kapacitet på 800 MW förväntas projektet ge 1,8 miljarder kilowattimmar ren energi per år, tillgodose elförbrukningen för cirka 300 000 hushåll och minska koldioxidutsläppen med nästan 900 000 ton.

broken image

Kraftverket använder totalt 2 miljoner bifaciala solcellsmoduler, som alla levereras av det kinesiska företaget LONGi. Samtidigt används en enaxlig PV-tracker för att följa solen dygnet runt, och PV-panelerna fångar upp solens direkta strålar på ena sidan och det reflekterade ljuset från marken på andra sidan, vilket avsevärt ökar elproduktionskapaciteten. Man räknar med att anläggningen kan tillgodose 10 % av Qatars toppbehov av el och minska koldioxidutsläppen med 26 miljoner ton under hela sin livscykel.

För att öka elproduktionen och minska kostnaderna efter drift och underhåll är solcellsanläggningen samtidigt utrustad med en intelligent robotarm för rengöring av solcellsmoduler, som rengör damm och sand från varje modul var fjärde dag.

broken image

Kolneutral, globala åtgärder

Som en del av Qatars nationella vision 2030 är anläggningen en första i Qatars sektor för ny energiproduktion, som avsevärt ökar solcellsandelen i Qatars energiförbrukning och minskar koldioxidutsläppen. Den kopplades framgångsrikt till elnätet före fotbolls-VM och uppfyllde därmed Qatars åtagande att vara värd för ett "koldioxidneutralt" VM.

broken image

För närvarande står världen inför utmaningen med energiomställningen, och för att minska utsläppen av växthusgaser, kontrollera graden av temperaturförändring och minska beroendet av fossil energi är det viktigt att främja utvecklingen av förnybara energikällor som sol- och vindkraft. 2021 spenderade världen 755 miljarder dollar på utbyggnaden av koldioxidsnål energiteknik, en ökning med 27 procent på årsbasis. Oavsett hur rikt ett land är kan det inte klara sig utan stöd från nya energikällor för att öka sin kapacitet för energiproduktion och försörjningstrygghet, och ju rikare ett land är, desto mer behöver det kombinera med nya energikällor för att möta den ökande efterfrågan på el och därmed stödja sin energiomställning!

broken image

Som tillverkare av solcellsmoduler med 14 års yrkeserfarenhet är Maysun Solar redo att samarbeta med dig för att bidra till energiomställningen. Kontakta oss för att öppna dörren till grön energi.