6 saker som inte får förbises vid det dagliga underhållet av solcellsanläggningar

· Industri nyheter
broken image

Många familjer ägnar liten uppmärksamhet åt solcellsanläggningar efter att de har installerats. I de flesta fall kan solcellssystemet, när det väl fungerar som det ska, förse oss med en konstant tillgång till elektrisk energi utan mänsklig inblandning. Men detta är trots allt en uppsättning elproduktionsutrustning som innehåller många material, och om man inte uppmärksammar rutinunderhållet finns det en risk att kraftverket producerar mindre el eller till och med orsakar brand och andra faror. Därför bör det dagliga underhållet av solcellsanläggningar inte försummas, särskilt följande 6 saker.

broken image

Rengöring av föroreningar

Solcellsmoduler har i allmänhet en livslängd på cirka 25 år. Genom att regelbundet städa bort fågelspillning, löv och andra skuggor på modulpanelerna säkerställer du maximal exponering för solljuset. Om du vanligtvis är ren och har höga krav på elproduktion kan du också rengöra modulerna själv (länk till blogginlägget), men du måste vara uppmärksam på följande punkter nedan.
1. Välj i allmänhet att rengöra dina moduler på morgonen eller sent på eftermiddagen. Stå inte mindre än 1 meter från takets kant när du rengör.
2. Innan du rengör modulerna ska du kontrollera övervakningsprotokollet för onormal effektutgång, analysera om det kan orsaka läckage och kontrollera anslutningsledningar och relaterade komponenter för skador och vidhäftning.
3. Personal som rengör komponenterna ska bära lämpliga arbetskläder och en hatt för att undvika skrapning och skador. Krokar, remmar, trådar och andra delar som kan orsaka dragkraft bör inte finnas på kläder eller verktyg.
4. Det är strängt förbjudet att rengöra solcellsmoduler under meteorologiska förhållanden med kraftiga vindar, kraftigt regn, åskväder eller kraftig snö. Vinterrengöring bör undvikas genom sköljning eller genom att skölja med kallt vatten när panelerna är mycket varma.
5. Det är strängt förbjudet att använda hårda och vassa verktyg eller frätande lösningsmedel och alkaliska organiska lösningsmedel för att torka av solcellsmoduler och att spruta rengöringsvatten på modulens kopplingslådor, kabelbryggor, strömkonvergenslådor och annan utrustning.

broken image

Underhåll av moduler och fästen

1. Solcellsmodulens yta ska hållas ren och ska torkas av med en torr eller fuktig mjuk och ren trasa, och det är strängt förbjudet att använda frätande lösningsmedel eller hårda föremål. Solcellsmodulen bör rengöras vid en strålningsintensitet på mindre än 200 W/㎡ och det är inte tillrådligt att använda vätskor med stor temperaturskillnad mot modulen för att rengöra modulen.
2. Tappa inte bort de laddade varningsskyltarna på solcellsmodulerna.
3. Solcellsmoduler bör inspekteras regelbundet och justeras eller bytas ut omedelbart om följande problem upptäcks.
-- Solcellsmoduler med krossat glas, brända baksidor, synliga färgförändringar.
-- Förekomst av luftbubblor i solcellsmodulen som bildar en förbindelsekanal med modulens kant eller mellan kretsar.
-- Kopplingslådor för solcellsmoduler som är snedvridna, vridna, spruckna eller brända, med terminaler som inte har god kontakt.
4. För solcellsmoduler med en metallram ska ramen och fästet vara väl integrerade, med ett kontaktmotstånd på högst 4Ω mellan dem, och ramen ska vara ordentligt jordad.
5. Använd en DC clamp-on amperemeter för att mäta ingångsströmmen för varje solcellsmodulsträng som är ansluten till samma likströmsbassäng under samma förhållanden för solstrålningsintensitet, och avvikelsen bör inte överstiga 5 %.

broken image

Underhåll av samlingsskenor

1. Likströmsbussskenan får inte vara deformerad, rostig, läckande eller dammig, säkerhetsvarningsskyltarna på skenans yttre yta ska vara intakta och oskadade och det vattentäta låset på skenan ska vara flexibelt.
2. Terminalerna i DC-busskenan får inte vara lösa eller korroderade.
3. Specifikationerna för högspännings DC-säkringen i DC-bussbaren ska vara i enlighet med konstruktionsbestämmelserna.
4. Isoleringsmotståndet för den positiva polen mot jord och den negativa polen mot jord i likströmsutgångsbussen ska vara större än 2 megohm.
5. DC-utgångssammelskenan är utrustad med en DC-brytare, vars brytningsfunktion ska vara flexibel och tillförlitlig.
6. Blixtskyddet i DC-sammelskenan ska vara effektivt.

broken image

Underhåll av växelriktaren

1. Inverterns konstruktion och elektriska anslutningar ska hållas intakta, och det får inte förekomma någon rostning, dammansamling etc. Värmeavledningsmiljön ska vara god, och det får inte förekomma några stora vibrationer eller onormalt buller under inverterns drift.
2. Varningsskyltarna på växelriktaren ska vara fullständiga och fria från skador.
3. Kylfläktarna för modulerna, reaktorerna och transformatorerna i växelriktaren ska starta och stanna av sig själva beroende på temperaturen, och det får inte förekomma några stora vibrationer eller onormalt ljud när kylfläktarna är igång.
4. Koppla periodiskt från AC-utgångssidan en gång, och växelriktaren ska omedelbart sluta leverera ström till nätet.
5. Om temperaturen på DC-buskondensatorn i växelriktaren är för hög eller överskrider dess livslängd ska den bytas ut i tid.

broken image

Underhåll av kablar

1. Kabelns del vid utrustningens in- och utgång ska vara väl blockerad och det får inte finnas något hål med en diameter större än 10 mm, annars ska den blockeras med en brandsäker lervägg.
2. Det får inte finnas några perforeringar, sprickor och betydande ojämnheter vid kabelskyddsrörets mynning, innerväggen ska vara slät, metallkabelröret får inte vara allvarligt rostat, det får inte finnas några grader, hårda föremål, skräp, om det finns grader, fila lätt och omsluta med en kabeljacka och knyt den hårt.
3. Staplarna längs den direkta nedgrävda kabellinjen ska vara intakta, ingen utgrävning på marken nära vägen, se till att det inte finns några högar med tunga föremål, byggmaterial och tillfälliga anläggningar på marken längs vägen, inga frätande ämnen släpps ut och se till att de utomhus exponerade markkabelskyddsanordningarna är intakta.
4. Se till att täckningen av kabelgraven eller kabelbrunnen är intakt, det får inte finnas något vatten eller skräp i graven, se till att stödet i graven ska vara fast, det finns ingen rost, lösa fenomen, det yttre skalet på den armerade kabeln och armeringen får inte vara allvarligt rostig.
5. För flera kablar som förläggs sida vid sida bör strömfördelningen och temperaturen i kabelmanteln kontrolleras för att förhindra att kabeln bränner ut anslutningspunkten på grund av dålig kontakt.

broken image

Extremt väder underhåll

1. Om du stöter på regnutlösningar är det möjligt att kopplingen inte är tät. Om denna typ av situation uppstår måste du ta itu med den efter att regnet har passerat, använd isolerande tejp för att omsluta kopplingen och observera sedan om den utlöser, om utlösningsfenomenet fortsätter att inträffa bör du rapportera till underhållscentralen eller den lokala elförvaltningsstationen.
2. Vid åskväder ska luftomkopplaren under mätaren stängas av för att förhindra skador på elektrisk utrustning. När åskvädret är över stänger du kontakten igen.

Det är värt att nämna att vi inte bör underskatta rengörings- och underhållsarbetet av solcellsanläggningar i hemmet, som kan öka elproduktionen med 5-30 procent efter rengöring. I de fuktigare delarna av miljön är rengöringsfrekvensen i allmänhet 3-5 månader för att rengöra en gång, i de torrare delarna av miljön är rengöringsfrekvensen i allmänhet en gång per månad.

Som tillverkare av solcellsmoduler med 14 års erfarenhet är Maysun Solar redo att samarbeta med dig för att hjälpa till med energiomställningen. Kontakta oss och öppna dörren till grön energi.