Staplade plattor för solcellsmoduler för att minska kostnaderna och öka effektiviteten

· Om solcellssystem

Under de senaste åren har frågan om hur man kontinuerligt kan minska elkostnaden per enhet solcellsströmproduktion varit en viktig fråga för solcellshandlare och kunder, och det är också en nödvändig väg för att uppnå koldioxidneutralitet. Genom att förbättra solcellers effektivitet har det blivit den viktigaste tekniska vägen för att sänka kostnaden för modulsidan och därmed minska investeringskostnaden för köparna.
Innovation inom celltekniken står dock inför en flaskhals, PERC är nära sin teoretiska effektivitetstopp, heterojunction, TopCon och annan teknik kan inte bryta igenom kostnadsbarriären på kort sikt, och utrymmet för varje hjälpmaterial för att fortsätta att sänka kostnaderna är mycket begränsat. Hur man gör PV-moduler har högre effekt och elproduktion, började många företag göra artiklar om modulens "förpackningsprocess". Det är här som den höga prestandan och kvaliteten på modulförpackningstekniken kommer in i bilden - staplade plattor.

broken image

Vad är tekniken för stapling av plattor?


Stacking är användningen av laserskärningsteknik för att skära en hel cell i mindre remsor, som staplas och arrangeras i form av takpannor, med sömlös svetsteknik med ledande silverlim (ECA) som används mellan cellerna i stället för metallgallerlinjer, och som sedan lamineras. Detta optimerar modulens struktur och möjliggör nollcellsavstånd, vilket gör det möjligt att placera 5 % fler celler i samma version än i andra modultyper, vilket effektivt ökar modulens ljusmottagande yta.
Den senaste generationen av högeffektiv kakelstaplingsteknik, som använder teknik för optimering av cellytan för att förbättra strömavtagningen, kan ytterligare öka gränserna för modulförpackningens energitäthet. Solcellsmoduler med hög densitet som är inkapslade med staplad kakelteknik har fem unika produktfördelar som gör att staplade kakelmoduler har ett starkare "liv" än konventionella moduler.

broken image

Fördelarna med staplade plattor

1. Högre omvandlingseffektivitet
Traditionella moduler på grund av svetsmaskinens begränsningar har i allmänhet mellan cellerna ett cellavstånd på 2 mm, vilket resulterar i en stor mängd tomt område. I staplade kakelmoduler är cellerna och cellerna staplade med 0-avstånd, vilket kan inkapsla fler celler på samma yta och därmed förbättra omvandlingseffektiviteten hos solcellsmoduler.

2. Starkare motståndskraft mot heta punkter.
Solcellsmodulernas "hot spot-effekt" är en av de viktigaste faktorerna som påverkar modulens effektutgång. När "hot spot-effekten" når en viss nivå kommer den kontinuerliga lokala värmen att bränna modulen, vilket leder till krossat glas, brända celler och genombrända baksidor. Även om modulen inte bränns, leder den heta fläcken direkt till en 30-procentig minskning av solcellsmodulens livslängd, vilket i förlängningen leder till att modulen går sönder.
Eftersom arbetsströmmen i strängen av kakelmoduler är 1/6 av arbetsströmmen i strängen för hela modulen, kan den låga strömmen minska effekten av omvänd ström på modulens hot spot-effekt, vilket avsevärt förbättrar modulens förmåga att motstå hot spot.

broken image


3. Lägre risk för dolda sprickor
Med staplad kakelteknik är cellerna flexibelt sammankopplade med ECA och spänningarna är jämnt fördelade, vilket gör det möjligt att rymma tunnare wafers och minskar risken för dolda sprickor.
När en konventionell modul spricker under användning kan sprickans maximala längd sträcka sig över hela cellens längd (1/2 av längden på den halva wafern), medan en staplad modul kan sträcka sig över 1/6 av hela cellen (bestäms av antalet skivor). Staplade moduler kan effektivt begränsa effekten av ocklusion till ett mindre område, och även om ocklusion inträffar kommer modulen att förlora mindre effekt.


4. Mindre skuggning
Skuggning i en solcellsanläggning minskar inte bara modulernas effektivitet utan kan också leda till heta punkter, vilket kan utgöra en säkerhetsrisk för anläggningen. Jämfört med vanliga solcellsmoduler har skuggning en mycket mindre inverkan på staplade kakelmoduler.
När modulen monteras vertikalt minskar effekten av en konventionell halvcellsmodul med 50 %, medan effekten av en konventionell helcellsmodul minskar med 100 %. När modulen monteras horisontellt minskar effekten av konventionella halv- och halvplattmoduler med 33 %, medan effekten av staplade kakelmoduler endast minskar med 17 % när en enda cellkolumn faller sönder.

5. Minska motståndet
Slutligen, när det gäller kretsutformning, använder konventionella moduler förtinnad kopparband för sammankoppling, och bandets motstånd kan lätt leda till effektförlust. Staplade kakelmoduler använder ECA med lågt motstånd för anslutning, två celler är direkt anslutna, avståndet mellan elektronernas rörelse förkortas, motståndet minskas kommer att bidra till att öka effekten.

broken image

Maysun Solar tillverkar också helt svarta staplade kakelmoduler i olika storlekar.

Som tillverkare av solcellsmoduler med 15 års erfarenhet i branschen har Maysun Solar kontor och lager i många länder och har etablerat långsiktiga relationer med många utmärkta installatörer. Kontakta oss gärna för att få de senaste moduloffren eller för PV-relaterade frågor.

Du kanske också gillar:

broken image
broken image
broken image