Vad är DC/AC-förhållandet i ett solcellssystem?

· Om solcellssystem

Det finns många tekniska parametrar som måste beaktas vid utformningen av ett solcellssystem, t.ex. lutningsvinkel, azimut, modulavstånd, kapacitetsförhållande och andra tekniska parametrar för utrustningen, varav kapacitetsförhållandet är en parameter som måste beaktas. Ett rimligt kapacitetsförhållande garanterar inte bara att utrustningen fungerar på bästa sätt, utan också att modulerna utnyttjas, vilket är direkt kopplat till investeringen och kostnadstäckningen för solcellssystemet.

broken image

Vad är kapacitetsförhållandet?


Kapacitetsförhållandet avser förhållandet mellan modulernas effekt och växelriktarens nominella utgångseffekt i en solcellsanläggning. Om ett solcellssystem är konstruerat med ett kapacitetsförhållande på 1:1, men på grund av ljusförhållanden och temperatur når solcellsmodulerna för det mesta inte sin nominella effekt och växelriktaren i princip inte körs med full kapacitet, för det mesta i ett slöseri. Den nuvarande konstruktionen med överallokering är ett effektivt sätt att förbättra solcellssystemets totala utnyttjandegrad, minska systemets ägandekostnad och öka intäkterna.

broken image

Faktorer som påverkar kapacitetsförhållandet


Det finns många faktorer som påverkar kapacitetstilldelningskvoten, bland annat följande
 otillräcklig strålningsintensitet.
 hög omgivningstemperatur
 Fläckar och damm som skuggar.
 Modulens orientering är inte optimal under hela dagen (spårningsfästen har mindre inflytande på denna faktor).
 modulens effektförsämring.
 Anpassningsförluster inom och mellan strängar.

broken image

Vilka är principerna för beräkning av toleransförhållandet?


Det finns tre kategorier av toleransförhållanden enligt olika principer. Den första kategorin är underallokering, dvs. kapaciteten på växelriktarens modulsida är lägre än växelriktarens nominella kapacitet; den andra kategorin är kompensatorisk överallokering, där systemets kapacitetsförhållande ökas utifrån principen att systemet inte kommer att uppleva effektbegränsning; den tredje kategorin är aktiv överallokering, där systemets kapacitetsförhållande ökas utifrån principen att systemets LCOE är lägst, eftersom växelriktaren kommer att uppleva effektbegränsning, systemet kommer att förlora en del energi men den kombinerade investeringen och produktionen kommer att resultera i den lägsta kostnaden per kWh för systemet. Elkostnaden kommer att minimeras. En måttlig ökning av kapacitetsförhållandet mellan moduler och växelriktare kommer inte bara att förbättra växelriktarens utnyttjandegrad utan även anläggningens ekonomiska effektivitet. Läs "Hur man beräknar elkostnaden" av Maysun.

Huvudskälet till övermatchning är att solcellsmodulerna inte uppnår önskad toppeffekt i den faktiska driftsprocessen, och för närvarande är solcellsanläggningar i Europa i allmänhet utformade med ett kapacitetsförhållande på 1,2-1,4, i USA och Indien cirka 1,4 gånger och i Japan till och med 2 gånger.

broken image

Fördelar med övermatchning

Att minska systemets investeringskostnader och förbättra avkastningen på investeringarna är ett av de viktigaste målen för utformning och optimering av system för solcellsanläggningar. Kraven på övermatchning är också höga, t.ex. förmågan att ta emot hårdvara för likström och förmågan att avleda värme under långa perioder. Du kan läsa "Inverter selection and installation" av Maysun.

1. Den kan kompensera för bristen på ljus, minska effektförlusten som orsakas av temperatur, damm, moduldämpning etc. Den kan få solcellsanläggningen att nå den nominella utgångseffekten och ge stabil ström till nätet.
2. Omriktaren kan arbeta längre under morgon- och kvällstid. Eftersom växelriktaren behöver likströmsingångseffekten för att nå sin starttröskel innan den kan starta. Därför kan en ökning av kapacitetsförhållandet vid samma solstrålningsintensitet göra att solcellsmodulerna ger högre effekt, att växelriktaren startar tidigare och stannar senare, att elproduktionstiden blir längre och att de lokala ljusresurserna kan utnyttjas bättre.
3. Förbättra utnyttjandegraden för växelriktare, lokala boosters, kraftdistributions- och transformatorutrustning, späda ut investeringskostnaden för allmännyttiga företag, minska projektkostnaden avsevärt och sänka kostnaden för elproduktion.

broken image

Maysun Solar, som tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, kan förse dig med högkvalitativa solpaneler, klicka på knappen nedan för att kontakta oss för en produktoffert.