Metoder för installation av solceller i hushållen: utanför nätet, nätanslutna eller hybrider?

· Nyheter om Maysun Solar

Efter energikrisen väljer allt fler europeiska hushåll att installera solcellssystem. När du väl har fattat detta beslut finns det olika aspekter att ta hänsyn till, till exempel var du ska installera den, vilken kapacitet du ska installera och vilken typ av paneler du ska välja. Det finns en viktig fråga att ta hänsyn till som kommer att avgöra kostnaden för din investering. Det vill säga: ska jag välja ett system utanför elnätet, ett nätanslutet system eller ett hybridsystem? I den här artikeln analyserar vi deras för- och nackdelar för att underlätta ditt beslut.

Off-grid PV-system

I ett off-grid-system tar solcellspaneler emot solljus och genererar likström, som omvandlas till växelström av en växelriktare och prioriteras av hushållsapparater; om hushållsapparaterna är inaktiva går likströmmen till ett batteri där den lagras. På natten eller regniga dagar, när panelerna inte producerar el, frigörs batterikraften och omvandlas till växelström av växelriktaren för användning i hemmet.

Fördelar

1. Den stora fördelen med ett solcellssystem utanför elnätet är att det kan lagra el. Det är det enklaste och billigaste systemet för elproduktion utanför elnätet som kan installeras överallt där det inte finns något elnät, men som behöver el. Exempel är avlägsna bergsområden, skogsområden, öar, havsfartyg, husvagnar för självkörning och till och med rymdskepp.
2. För vissa områden där det ofta förekommer strömavbrott behövs också ett off-grid PV-system som kan användas som nödkraftsgenerator.

Nackdelar

1. Batteriet står för 30-50 % av kostnaden för solcellssystemet. Och batteriet håller i allmänhet i 3-5 år, varefter det måste bytas ut igen, vilket ökar kostnaden för användningen. I Europa kostar ett typiskt enfamiljshus för närvarande cirka 8 500 euro för ett solcellssystem (genomsnittligt 5 kW p-system). För ett 5 kW p-system med ett 5 kWh-batteri är kostnaden cirka 14 000-16 000 euro.
2. Om det inte finns tillräckligt med elproduktion och lagring för att få den nödvändiga elen från elnätet kan ditt hus bli strömlöst.

broken image

Nätanslutna solcellssystem

I ett nätanslutet system kommer denna växelströmselektricitet, om hushållsapparaterna är inaktiva, att strömma till det allmänna nätet och integreras i nätnätet. Du kan se på din smarta mätare hur mycket av ditt hus som strömmar till nätet och hur mycket av den el som tillhandahålls av det allmänna nätet som används. Det är ett tvåvägssystem, så ditt hem kan använda el från elnätet när panelerna inte genererar el. Du kan antingen sälja el till nätet eller köpa el från nätet.

Fördelar

1. Inget behov av batterier, vilket sparar kostnader.
2. När solenergin genererar mer el än vad dina hushållsapparater förbrukar matas överskottsel in i det allmänna elnätet och du får inte bara betalt för detta utan bidrar också till energiomställningen.
Om du installerar en solcellsanläggning på 10 kW i ditt hem får du 8,6 cent per kilowattimme för den överskottsel som matas in i det offentliga nätet enligt den tyska ändringen av EEG 2023. Större system betalar också mer än tidigare. Upp till och med 40 kW höjs detta till 7,50 eurocent per kWh. Upp till och med 750 kWh får fortfarande 6,20 eurocent per kWh. I ett genomsnittshushåll går cirka 35 % av den el som används för egen konsumtion, dvs. 65 % av den el som produceras, in i nätet och betalas för den. En grov uppskattning är att en solcellsanläggning för hemmet betalar sig självt efter cirka 8 år.

Nackdelar

När det offentliga nätet är bortkopplat kan inte heller solcellerna fungera. Om en av de nätanslutna växelriktarna ersätts med en intelligent mikronätväxelriktare (en hybridväxelriktare för nätanslutna och icke-nätanslutna anläggningar) kan anläggningen dock fungera normalt.

Hybrid-PV-system

Ett nätanslutet solcellssystem är i allmänhet ett system som inte är utrustat med batterier. När det gäller den initiala investeringen har ett nätanslutet system mindre batteri och en extra smart mätare än ett system utanför elnätet. När det gäller installation har ett nätanslutet system en ytterligare process för ansökan om nätanslutning och tillgång till nätet jämfört med ett system utanför nätet.
Det finns också ett hybrid-PV-system, vilket innebär att en batterikonfiguration läggs till det nätanslutna systemet och att endast en mikronätinverter installeras. Detta är det mest kostsamma systemet, men det är också det minst oroande alternativet, utan några nackdelar, så att säga, förutom en lite högre investering i förväg.

broken image

Det finns ingen installationsmetod som passar alla. Du måste fatta ett beslut med hänsyn till omständigheterna i ditt eget hem. Oavsett vilket system du väljer måste du dock köpa en märkestillverkad solcellsprodukt av hög kvalitet, särskilt solcellsmoduler av hög kvalitet. Som tillverkare av solcellsmoduler med 14 års erfarenhet är Maysun Solar redo att samarbeta med dig för att hjälpa till med energiomställningen. Kontakta oss och öppna dörren till grön energi.