Hur överlever solpaneler på vintern?

· Nyheter om Maysun Solar

Energiomställningen är en viktig trend i världen idag, och solenergi är ett val för många användare. Låt oss lära oss hur solpaneler fungerar på vintern.

broken image

Den varma sommaren är över och vi närmar oss en kall vinter. Enligt FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) finns det en 70-procentig risk för en "La Niña" på norra halvklotet denna vinter, med mycket stor sannolikhet för extrema vinterhändelser. Detta är dåliga nyheter för Europa, som befinner sig mitt i en energikris.

broken image

Om du redan har installerat, eller planerar att installera, ett solcellssystem i ditt hem inom de närmaste två månaderna, så grattis, du är mer förberedd än någon annan att möta kylan. Dessa solpaneler kan ge en konstant ström av gratis el till ditt hem.

Det låter jättebra, men kanske har du några funderingar kring det. Här är en grundkurs om solceller, som du kan hoppa över om du redan vet.

broken image

Kan solpaneler generera elektricitet när temperaturen är så låg?

Självklart.
Solceller omvandlar ljusenergi till elektricitet, inte till värme. Så länge det finns solljus kan solpaneler generera el året runt. På samma sätt kan man också besvara frågan: fungerar solpaneler bättre på sommaren än på vintern?.
På grund av cellernas temperaturkoefficient kan låga temperaturer i stället öka solpanelernas effektivitet. Ju lägre temperatur, desto högre effektivitet.

broken image

Kommer solcellspaneler att skadas av frysning när de står utomhus hela tiden?

Nej.
Väder med låga temperaturer har liten effekt på solcellspaneler. Solcellsmoduler är lågtemperaturbeständiga och de viktigaste materialen som glas, aluminiumramar och celler är oorganiska. De är mycket lite temperaturberoende, så låga temperaturer fryser inte PV-moduler.
Plastbaksidorna på enkelglasmoduler kan dock bli spröda på grund av extremt låga temperaturer, vilket kan påverka modulens livslängd. Därför rekommenderar vi kunder i Norden att välja dubbelglasmoduler, till exempel TwiSun-serien, som är mer tillförlitliga.

Producerar mina solpaneler mindre el på vintern?

Ja, den totala mängden el som produceras av solcellspaneler är vanligtvis lägre på vintern jämfört med resten av året.
Dagarna är kortare och det finns färre soltimmar på vintern. Med mer molnigt och snöigt väder är det också vanligare att solljuset blockeras och solcellspaneler får mindre solstrålning, vilket naturligtvis genererar mindre el.

Om du har läst så här långt betyder det att du är med på PV. Nästa sak du vill veta är hur solcellspaneler ska fungera på vintern, inklusive installation, drift och underhåll? Så låt oss fortsätta!

broken image

Vad ska jag göra om mina solcellspaneler snöas in?

Utformning av installationen så att den passar platsen
För områden där det ofta snöar måste vi hitta en bästa vinkel för solpanelerna på vintern, till exempel genom att öka lutningsvinkeln inom det optimala lutningsvinkelområdet. Det är lättare för snön att glida av solpanelens yta på egen hand inom det effektiva elproduktionsområdet. Du kan också överväga att välja svarta kanter eller helt svarta moduler - svart absorberar mer värme och kan smälta snö snabbare.

Röj snö i god tid
Snö på solcellspaneler kan påverka panelernas exponering för solljus och minska solcellspanelernas effekt på vintern. Om snön inte röjs bort i tid kan den till och med påverka solcellsmodulernas livslängd. Därför är det viktigt att röja snö från solcellsmoduler efter ett snöfall. Att rengöra solcellsmoduler i god tid garanterar inte bara elproduktion, utan undviker också hot spot-effekten och förlänger modulernas livslängd.

broken image

Hur rengör man snö från solpaneler på rätt sätt?

1. Använd inte vassa metallföremål, t.ex. hårda spadar, för att skyffla snö direkt på solcellsmodulerna för att undvika att det härdade glaset repas eller till och med krossas.
2、Använd en rengöringsborste för solpaneler eller en mjuk mopp för att försiktigt sopa bort snön.
3. Använd inte varmt vatten för att hälla bort islagret för att undvika skador på solcellsmodulerna som orsakas av ojämn värme och kyla.
4. Vänta inte tills snön har samlats länge innan du röjer den. Kom ihåg att sopa rent och lämna inga snöbitar kvar.

Om du vill spara pengar på din elräkning eller investera i förnybar energi är Maysun Solar en professionell tillverkare av solcellspaneler och har erfarenheten att förse dig med rätt paneler. Kontakta oss för att få en offert om du behöver en offert.