Fullsvarta solpaneler: Är de bättre?

· Industri nyheter,Nyheter om Maysun Solar

Introduktion:

Många privatpersoner som investerar i solenergi prioriterar solpaneler med högsta kostnadseffektivitet och effekt. Även om dessa faktorer är av största vikt för dem som överväger solenergi, är estetiska överväganden också viktiga. Det är här fullsvarta solpaneler kommer in i bilden. När även en liten del av solpanelerna kan vara synlig för grannarna, väljer husägare ofta fullsvarta solpaneler för att uppnå ett fint och modernt utseende. Den här artikeln kommer att gå igenom tillverkningsprocessen för fullsvarta solpaneler samt deras fördelar och nackdelar.

Innehåll:

  1. Varför är vissa solpaneler helt svarta?
  2. Fördelar med fullsvarta solpaneler
  3. Nackdelar med fullsvarta solpaneler
  4. Är fullsvarta solpaneler värda att köpa?

Varför är vissa solpaneler helt svarta?

Anledningen till att fullsvarta solpaneler har ett så mörkt utseende beror på en rad design- och tillverkningstekniker avsedda att minimera synliga reflektioner och klara färger. Här är några av anledningarna:

Monokristallina celler: Polykristallina kiselceller visar mellanblå, monokristallina kiselceller är mörkblå, de ser nästan svarta ut på avstånd, så fullsvarta solpaneler väljer oftast monokristallina celler, vilket gör att solpanelerna fungerar mer stabilt och att det övergripande utseendet är mer enhetligt och mörkare i färg.

Svart ram: För att uppnå den önskade helt svarta estetiken på solpaneler, är ramen vanligtvis konstruerad med hjälp av svart anodiserad aluminiumram. Valet av svart aluminium för ramen spelar en betydande roll i att skapa solpanelernas släta och enhetliga svarta utseende.

Helsvart baksida: Baksidan är panelens undersida, och fullsvarta solpaneler har vanligtvis en svart baksida. Baksidor för helsvarta solpaneler väljs vanligtvis från svarta material såsom svart EVA (etenvinylacetatkopolymer) eller andra svarta baksidematerial. Detta hjälper till att ytterligare minska synliga reflektioner.

Glas: Solpanelernas främre glas bibehålls med så hög ljustransmission som möjligt så att cellerna kan absorbera mer ljus och omvandla det till elektricitet. När det gäller en glas-glas solpanel har den också glas på baksidan. Bakglaset har två tjocklekar, 2,0 mm och 1,6 mm, och är vanligtvis tillverkat av halv-härdat låg-järn ultravitt fotovoltaiskt glas med nät (svart eller vitt) eller utan nät enligt efterfrågan. Detta har oslagbara fördelar jämfört med baksidan och vinner allt mer erkännande och andel på marknaden. På helsvarta glas-glas solpaneler är glaset på baksidan vanligtvis genomskinligt, vilket innebär att förbindningsdelar på baksidan kan vara synliga i vissa fall. För att bibehålla ett övergripande helsvart utseende och dölja dessa komponenter kan tillverkaren lägga till en svart nätstruktur till bakglaset. Syftet med detta är att ge panelens baksida en perfekt svart färg och att skydda kopplingsskenan.

Inkapsling: Solceller är inkapslade mellan det främre glaset och bakarket med hjälp av etenvinylacetat (EVA) och ett vitt Tedlar-ark för isolering. Fullsvarta solpaneler använder vanligtvis svarta Tedlar-ark eller andra alternativa svarta inkapslingsmaterial för att bibehålla ett estetiskt tilltalande och konsekvent helsvart utseende.

Busskänklar och kontakter: På fullsvarta solpaneler är de sammanlänkande trådarna eller busskänklarna mellan solcellerna också gjorda av svarta material eller behandlade för att verka svarta. Detta kan uppnås genom att använda svarta ledande lim eller andra svarta material. Busskänklar och kontakter på cellernas framsida är designade för att vara svarta eller mörka i färg för att minimera synlighet.

Silikon: Silikon används vanligtvis i tillverkningen av solpaneler, särskilt glas-glas solpaneler, för att inkapsla och hålla solcellerna på plats, samt för att ge ytterligare skydd åt panelerna. I fullsvarta solpanelers design färgas eller väljs silikonet ofta för att vara svart för att bibehålla det övergripande svarta utseendet. När solpanelens ram fästs vid glaset används svart silikon för att säkerställa att hela panelen bibehåller ett konsekvent och sömlöst färgutseende. Användningen av svart silikon förbättrar inte bara panelens övergripande estetik utan bidrar också till dess sammanhängande, enhetliga utseende. Bilden nedan visar hur svart silikon ser ut på en helsvart solpanel.

Silikon

Sammanlagt uppnår fullsvarta solpaneler sitt extremt svarta utseende genom att välja svarta material, minska reflektioner, använda högeffektiva celler och optimera designen. Detta gör dem mycket populära i tillämpningar där utseendet är en oro, såsom inom bostads- och arkitektursektorerna. Det är dock viktigt att notera att panelernas elektriska energiomvandlingseffektivitet ibland kan offras något för att uppnå utseendet.

använda högeffektiva celler och optimera designen

Fördelar med fullsvarta solpaneler

Estetiskt tilltalande: Fullsvarta solpaneler är designade för att ha ett snyggt och enhetligt utseende. De smälter väl in med olika takmaterial och omgivningar, vilket gör dem till ett föredraget val för de som är medvetna om solpanelers visuella inverkan på deras egendomar. Dessa solpaneler bidrar också till byggnadens övergripande estetik. Deras hel-svarta design anses vara mer visuellt tilltalande, vilket kan förbättra ett hems eller kommersiell fastighets trottoarattraktivitet.

Minskad bländning: Monteringsystem är generellt gjorda av aluminium, vilket är attraktivt och mycket reflekterande. Användningen av svarta monteringssystem (inklusive svarta solpaneler, svarta monteringsblock, svarta fästen, osv.) kan minska dessa reflektioner. Den fullsvarta designen minimerar bländning och reflektion. Detta är särskilt fördelaktigt i smala byggnader, särskilt bostadsinstallationer eftersom det förhindrar att grannar störs eller till och med bländas av silverglansen.

Hög snösmältningskapacitet: På grund av den svarta aluminiummaterialets värmabsorberande egenskaper kan snöiga förhållanden påskynda snösmältning. Fullsvarta solpaneler har en starkare värmabsorberande kapacitet, vilket gör att de kan smälta snö snabbare i kalla områden, vilket ökar effektiviteten av kraftgenerering.

Nackdelar med fullsvarta solpaneler

Fullsvarta solpaneler erbjuder flera fördelar, som nämnts tidigare, men de har också vissa nackdelar jämfört med konventionella solpaneler (vanligtvis monokristallina) och polykristallina solpaneler. Här är de huvudsakliga nackdelarna med fullsvarta solpaneler:

Lägre effektivitet: Även om monokristallina celler är kända för sin effektivitet, kan fullsvarta solpaneler vara något mindre effektiva än traditionella monokristallina solpaneler på grund av det extra lagret av svart beläggning, vilket gör att den fullsvarta solpanelen värms upp snabbare och fungerar vid en högre temperatur, med mindre möjlighet att absorbera reflekterat ljus, och därför en liten minskning av den övergripande effektiviteten. Tec-institutet genomförde ett test där fullsvarta solpaneler värmdes upp i genomsnitt 5 grader på en solig dag. Detta resulterade i en prestandaförlust på cirka 2,3 %. Dock var denna prestandaförlust knappast märkbar i privat bruk. Fullsvarta solpaneler kan ha ett mer estetiskt tilltalande utseende men förlorar fördelarna med reflektion och ljusfällning, vilket resulterar i en minskning av fotokurrent, vanligtvis upp till 3 % mindre än en modul med vit baksida. En minskning med tre procent i ström översätter till ungefär 0,5 % minskning i absolut effektivitet. Den svarta baksidan av fullsvarta solpaneler absorberar solens strålar, vilket får PV-modulen att inkapsla ett CTM (Cell-till-Modul) värde som är cirka 2,5 % lägre än den av en silvermodul, vilket också minskar solcellernas prestanda.

Högre kostnad: Fullsvarta solpanelers färgproduktion är svårare att kontrollera, materialvalet är extremt krävande, deras glas måste ha ett enhetligt parti råmaterial, den exakta produktionsprocessen av samma fotovoltaiska glas, och behovet av att välja en mörkfärgad cell. Att uppnå samma färg och ingen färgskillnad är en stor utmaning för fullsvarta solpaneler. Utdelningsgraden för fullsvarta solpaneler är relativt låg. Därför är fullsvarta solpaneler ofta dyrare än konventionella och polykristallina solpaneler. Den svarta estetiska designen och användningen av monokristallina celler kommer oftast till ett premiumpris.

Högre kostnad

Är fullsvarta solpaneler värda att köpa?

Fullsvarta solpaneler blir ett alltmer populärt val nuförtiden. Även om de för närvarande har vissa brister. De är dyrare att tillverka, har lägre produktionsutbyten och en högre förlust av kraft vid högre temperaturer än andra solpaneler. Dock har fullsvarta solpaneler en spännande framtidsutsikt. Tekniska framsteg kommer att driva deras effektivitet och tillförlitlighet att lysa i ett bredare spektrum av applikationer.

Slutligen bör beslutet överensstämma med dina specifika behov och prioriteringar. Om du värderar utseendet på ditt solsystem mycket högt och är villig att investera lite mer, är fullsvarta solpaneler det bästa valet. Men om kostnadseffektivitet och systemprestanda är dina huvudsakliga bekymmer, kan du luta dig mot vanliga solpaneler.

Nedan är en bild av TwiSun glas-glas fullsvarta solpaneler installerade av en tysk installatör i Maysun, de är verkligen estetiskt tilltalande och smälter perfekt in med taket! Klicka på bilden för att se produktinformation!

Maysun Solar TwiSun dubbelglas bifacial helsvart 390W-410W MONO PERC 210mm 120 celler solpanel

Nedan är en bild av en installation av TwiSun 410W glas-glas fullsvart solpanel från en annan tysk installatör. De fullsvarta solpanelerna är perfekt integrerade i byggnadens tak, genererar kontinuerlig kraft samtidigt som de förblir estetiskt tilltalande. Klicka på bilden eller knappen för mer information!

Maysun Solar TwiSun dubbelglas bifacial helsvart 390W-410W MONO PERC 210mm 120 celler solpanel

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att producera högkvalitativa fotovoltaiska moduler. Välj bland vårt brett sortiment av fullsvarta, svarta ramar, silver och glas-glas solpaneler som utnyttjar teknikerna halvskärning, MBB, IBC och Shingled. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilfulla design som smälter sömlöst in i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Kontakta oss gärna för de senaste moduloffertarna eller några PV-relaterade förfrågningar. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Du kanske också gillar:

P-typ Solceller eller N-typ Solceller: Vilken Teknik ska man Välja
Industrins tungviktare – Framtiden för IBC solpaneler