Den nya trenden för solceller: rektangulära kiselskivor (182R & 210R)

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Den iterativa banan av storlekar på solcellsskivor, från 125 mm till 166 mm, från 182 mm till 210 mm, har varit fyrkantig i formen, även om storlekarna har blivit större och större, och detta har nästan blivit ett tankesätt i solcellsindustrin. Nu, när skivstorleken tillfälligt har nått samförstånd om 182 mm och 210 mm, har kostnadsminskningen och effektiviteten i skivlänken börjat få ett genombrott igen, och fokuseringen på "rektangulär" har blivit en viktig väg.

broken image

Diversifiering av storleken

Rektangulära innovationer finns för närvarande tillgängliga i ett brett utbud av storlekar som har överraskat branschen. När Trina Solar lanserade sin nya waferprodukt "210R" i april 2022 offentliggjordes den rektangulära wafern för första gången, och den decennier långa stereotypen att kiselskivor ska vara fyrkantiga upplöstes helt. Sedan dess har introduktionen av rektangulära cellmoduler, inklusive "182R", gjort rektangulära kiselceller till industrins fokus.
När det gäller 182R är den nuvarande 182R-storleken 183,75*182 mm, 185*182 mm, 186*182 mm och så vidare. För att förbättra effektiviteten och effekten har specifikationerna för cellstorlek skjutit i höjden hela vägen. Longis rektangulära wafers använder till exempel storleken 183,75*182 mm, JinkoSolar använder 186,8*182 mm och JA använder 185*182 mm.

broken image

Betydande värde

Orsakerna till den snabba populariteten för rektangulära wafers på kort tid är enkla: för det första har tekniken förbättrats och för det andra medför modulernas ökade effekt ett systemvärde och ett betydande värde för leveranskedjan.
Det är välkänt att monokristallina kiselskivor bearbetas från monokristallina kiselstavar, och i takt med att tekniken för tillverkning av kiselskivor har förbättrats har dess kantmaterial successivt blivit tillgängligt för tillverkning av kiselskivor, utöver stavens mitt. Tillverkningen av rektangulära kiselskivor bidrar också till att utnyttja kiselmaterialet fullt ut och kan minska kostnaderna. Å andra sidan har målet för solcellsindustrin alltid varit att sträva efter en minskning av elkostnaden per enhet. För närvarande skiljer sig inte omvandlingseffektiviteten hos tillverkarna av solcellsmoduler särskilt mycket från varandra, så för att minska kostnaderna, öka effektiviteten och framhäva produktdifferentieringen har ökad effekt blivit det optimala valet.

broken image

I detta sammanhang kan modultillverkarnas användning av rektangulära kiselskivor avsevärt öka effekten hos deras produkter och bidra till att skapa ett högre kundvärde. Förra året tillkännagav Trina Solar en ökning av moduleffekten med 30 W baserat på 210R. Fraktkostnaderna minskade också avsevärt, med en ökning av wattantalet i lådan med 5,3 % och en besparing på 1,86 % i den totala kWh-kostnaden. Kundvärdet är alltså uppenbart.
Det verkar alltså som om den 210R-baserade modulstorleken ger ett möjligt utlopp för de förvirrande rektangulära kiselskivorna i detta skede för att maximera värdet uppströms och nedströms i industrikedjan. Samtidigt kommer konvergensen mellan de två också att ha betydande fördelar för industriell förening, synergi och ekologiskt byggande.

broken image

Omvälvning av industrikedjan

Enandet av rektangulära waferstorlekar och modulstorlekar blir alltmer ett enhälligt krav från industrikedjan. Mångfalden av rektangulära waferstorlekar har emellertid också gjort att industrikedjan befinner sig i ett tillstånd av förvirring.
För tillverkare av wafer i tidigare led är den mest omedelbara kostnaden en betydande ökning av icke-tekniska kostnader. Deras försörjningskedjor och lagerhantering, kapacitetsplanering och automatiseringsgrad för utrustning påverkas alla av variationen i rektangulära waferstorlekar, vilket i sin tur minskar produktionseffektiviteten och hindrar bildandet av en uppskalningseffekt för rektangulär teknik. Denna kostnad omfattar även företag inom segmentet för hjälpmaterial, t.ex. backplattor, glas, aluminiumprofiler osv.

broken image

När storleken på de rektangulära skivorna förändras kommer modulstorleken också att variera kraftigt för terminalen i efterföljande led, vilket får stora konsekvenser för installationen. I detta avseende sade en erfaren yrkesman: "Den oenhetliga storleken på rektangulära kiselskivor har medfört en enorm börda för industrikedjan och motverkat det ursprungliga syftet med successiva innovationer inom solcellsindustrin, som är att optimera stödet till industrikedjan, bygga upp ekologin, sänka elkostnaden och främja maximering av värdet i tillämpningsslutet."

Maysun Solar, en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, har också lanserat en modulprodukt med 182*210 mm rektangulära celler. Intresserade parter kan klicka på knappen nedan för produktinformation eller kontakta oss via WhatsApp.