Tydlig innovation: Solpaneler med transparent baksid

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Transparenta bakstycken har bidragit till utvecklingen och främjandet av en ny och fascinerande sektor inom solceller. Användningen av transparenta bakstycken i bifacial PV, ett snabbt växande område inom PV, har ökat deras hastighet och uppmärksamhet.

Du kommer att läsa:

  1. Transparent baksida solpanel teknik
  2. Varför ska du använda transparenta bakstycken?
  3. Solpaneler med transparent baksida i extremt väder

Teknik för solpaneler med transparent baksida

Med en kombination av högeffektiva bifaciala PERC-celler (mono passivated emitter rear contact) och POE-film för bakstycken kan dessa solpaneler med transparenta bakstycken generera elektricitet från framsidan och upp till 20% energivinst från baksidan.

Ett bifacialt transparent bakstycke med en ångresistent POE-film och ett transparent bakstycke tillverkat av fluorhaltiga material har en livslängd på 25 år. Det genomskinliga baksideskiktets yttre skikt ger åldrings- och korrosionsskydd. För användning i tuffa förhållanden är baksidan täckt med en fluorbeläggning (tjocklek större än 10 mm) som hämmar UV-strålar samtidigt som den behåller sina utmärkta mekaniska egenskaper. POE är en vattenbeständig polymer som överträffar EVA på grund av sin längre, stabilare molekylkedja och avsaknad av syragrupper.

Det är ett sätt att öka energiproduktionen i ett solcellssystem med minimal extra arbetsinsats, vilket sänker systemets nivellerade elkostnad. Att det är så enkelt att tillverka, särskilt på cellnivå, är nyckeln till dess enorma popularitet. Även PERC, liksom all annan modern teknik, kan göras bifacial utan extra kostnad.

solpaneler med transparent baksida

Varför ska du använda transparenta bakstycken?

Bifaciala solpaneler med en transparent baksida kan producera samma mängd ström och få energi från baksidan. De är lättare, tar kortare tid att installera och har en 25-årig effektgaranti.

Maysun Solar Balcony Power Station MiniPV 800W

1. Lättare för samma mängd uteffekt

Trots att det finns fler typer av solcellsmoduler idag än tidigare har den övergripande trenden mot större storlekar och högre effektproduktion inte förändrats. Delens vikt ökar i takt med att den växer i storlek. Modulen med en glasgenomskinlig baksida är lättare än varianten med dubbla glas, och genom att använda en genomskinlig baksida sparar man ännu mer vikt när modulen blir större.

Vår Venusun S 410Wp-produkt väger till exempel bara 14 kg, medan våra vanliga 410Wp-solpaneler väger 7 kg mer. Om du bor i en lägenhet och vill installera solpaneler på din balkong kommer dessa lätta solpaneler att vara enklare och säkrare att hänga upp.

Kraftverk för balkong

2. Hög kvalitet till ett rimligt pris

Transparenta bakstycken har använts som ett alternativ av ett antal modultillverkare. Denna övergång visar att dessa transparenta baksidor är billigare för samma kvalitet.

Modultillverkare hävdar att deras bifaciala moduler kan ge en högre internränta och lägre nivellerad energikostnad för solcellssystem med bifaciala moduler på grund av deras lägre vikt och enkla installation och montering.

3. Ökad effektivitet vid lägre driftstemperaturer

De flesta människor är bekymrade över dess energiproduktion.

Data från en studie med cementfixerad placering (P-typ) visar att den dagliga avkastningen för den transparenta baksidesmodulen ökar med ökande strålning. Effektskillnaden mellan den bifaciala transparenta baksidesmodulen och glas-glas-modulen ökar när den inkommande ljusintensiteten ökar. Den lägre driftstemperaturen för det transparenta baksidesarket förklarar dess högre effektivitet.

Å ena sidan är baksidesmoduler av polymer "andningsbara", vilket gör att fukt kan infiltreras till platser där värmen fördelas jämnare. Detta sänker cellens arbetstemperatur med 5 till 10 °C, vilket förbättrar dess effektivitet.

Baksidan är å andra sidan transparent för infrarött ljus, vilket gör att spillvärme från modulens solceller kan läcka ut genom baksidan.

4.Lättare att underhålla

Den transparenta baksidan på en bifacial modul är lättare att rengöra och underhålla än glas eftersom den är fläckavvisande.

Ytan på ett transparent bakstycke är tätt packad med fluoratomer, vilket gör den extremt elektronegativ. Därför är smuts på baksidans yta damm som fysiskt har absorberats i baksidan. Regn sköljer snabbt bort dessa fläckar och förhindrar att de samlas på baksidan och sänker energiproduktionen. Vattendropparna rullar av den hydrofoba ytan på den genomskinliga baksidan, vilket gör den lätt att rengöra.

5. Motståndskraftig mot salt, syror och sand

Det transparenta bakstycket är korrosionsbeständigt mot salt och alkaliska kemikalier. Detta gör TB-modulen lämplig för användning i växthus, salt-alkalisk jord och PV-odling. Det genomskinliga baksideskiktets toppskikt klarar mer än 50 liter fallande sand. I en öken kan det transparenta bakstycket slitas ned av sand efter mer än 30 år.

broken image

Solpaneler med transparent baksida i extremt väder

1. Under hagelstormar

Härdat glas används på framsidan av det bifaciala transparenta bakstycket. Härdat glas har en högre slaghållfasthet, vilket gör det säkrare att använda i områden som är utsatta för hårt väder, t.ex. hagel.

2. I extremt varma förhållanden

På grund av sina anti-UV-egenskaper kan genomskinligt baksidesark användas i intensiv värme. Glas har en UV-transmittans på 40 till 50%, men ett transparent baksidesark har en transmittans på mindre än 1%. Eftersom högtransparent POE ofta används för bifaciala moduler kan modulens baksida filtrera UV-strålar och därmed skydda de celler och förpackningsmaterial som finns i den.

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att utveckla högkvalitativa solcellsmoduler. Välj från vårt omfattande utbud av halvskurna, MBB, IBC och Shingled solpaneler i helsvart, svart ram, silver och glas-glas. Panelerna har enastående prestanda och en vacker design som passar in i alla byggnader. Maysun Solar har effektivt skapat kontor, lager och långsiktiga relationer med bra installatörer över hela världen! Kontakta oss gärna för de senaste modulofferterna eller för andra PV-relaterade frågor. Vi är glada att kunna hjälpa dig.

Reference:

JinkoSolar Launches Bifacial Module with New Transparent Backsheet - News. (2020, July 20).

PV Tech. (2020, March 10). JinkoSolar: Transparent backsheet vs dual glass—- Advantages and disadvantages - PV Tech.

Är perovskitsolceller framtiden?  24 augusti 2023
Hur kan man minska de negativa effekterna av extrem värme på solcellsväxelriktare?  15 augusti 2023
Kan hagel förstöra solpaneler?  18 augusti 2023