Senaste Utvecklingen Inom Fotovoltaik: Mars 2024

· Industri nyheter

Innehållsförteckning

  1. REC avtäcker 430W heterojunktions solmodul
  2. Restriktioner för PV-paneler på balkonger i vissa europeiska länder
  3. Frankrike når 20 GW solenergimilstolpe
  4. Globala prognoser för PV-kapacitet
  5. Brasiliens snabba tillväxt inom solenergi
  6. Iliad Group tecknar solenergi-PPA:er i Europa

 

REC avtäcker ett 430 W heterojunktions solmodul med 22,2 % effektivitet

REC, en tillverkare av PV-moduler baserad i Singapore, introducerar sina bostadssolarmoduler med Alpha heterojunktionscellteknologi. Produktionen har påbörjats vid RECs Industry 4.0-anläggning i Singapore, med de första leveranserna planerade till maj 2024 för den amerikanska marknaden.

REC Alpha Pure-2-serien erbjuder fyra versioner, som varierar från 400 W till 430 W i effekt och med effektiviteter från 20,6 % till 22,2 %. Dessa moduler använder 132 heterojunktions, halvklippta monokristallina solceller och stöder en maximal systemspänning på 1 000 V.

Med öppna kretsspänningar mellan 48,5 V och 49,3 V och kortslutningsströmmar från 10,60 A till 10,81 A, delar alla versioner dimensionerna 2 237 mm × 1 246 mm × 30 mm och väger 21,7 kg.

Med driftstemperaturer från -40°C till 85°C uppvisar modulerna en temperaturkoefficient på -0,24 % per grad Celsius. De har 4 mm solglas med antireflexbehandling, IP68-klassad anslutningslåda och anodiserad aluminiumram.

REC erbjuder en 20-årig linjär effektgaranti och en 25-årig produktgaranti. Dessutom kvalificerar sig serien för REC ProTrust-garantipaketet, som erbjuder upp till 25 års täckning för produkt, prestanda och arbete, med en garanterad effekt på minst 92 % i det 25:e året.

Maysun Solar erbjuder också HJT solmoduler, med en imponerande topp effektivitet på upp till 22,87 % och en 30-årig produkt- och effektgaranti. Maysun Solars HJT-moduler maximerar energiproduktionen och levererar exceptionell prestanda även i utmanande miljöer. Dessa moduler är konstruerade för tillförlitlighet och lång livslängd, vilket säkerställer konsekvent kraftproduktion under många år framöver.

Upplev solenergieffektivitetens höjdpunkt med Maysun Solars HJT-moduler. Utnyttja solens kraft med förtroende, med vetskapen att du investerar i en hållbar framtid med den högsta presterande soltekniken som finns tillgänglig.

Restriktioner för PV-paneler på balkonger i vissa europeiska länder

Sverige

År 2022 upphörde den svenska Elsäkerhetsverket användningen av befintliga solpanelsenheter med kontakter i Sverige på grund av säkerhetsproblem. Myndigheten ansåg att de inte var tillräckligt säkra.

Rumänien

Den standardiserade hushållsuttaget i Rumänien är klassat för en skyddseffekt på 3200W (16 ampere), vilket effektivt tillåter system upp till 3200W att anslutas. Godkännande från grannar och hyresgästföreningar krävs för att installera fotovoltaiska paneler på balkonger. Medan inget tillstånd från stadshuset behövs för markinstallation, kan installation av fotovoltaisk kraftproduktion på balkonger kräva ett sådant tillstånd, beroende på historiska eller landskapsmässiga begränsningar. Därför är det rådligt att efter att ha erhållit samtycke från grannar och hyresgästföreningar söka ytterligare information från stadshuset i ditt område för att bestämma tillståndskrav.

Sammanfattning: I Rumänien möter plug-and-play fotovoltaik inga restriktioner men kräver godkännande från grannar och hyresgästföreningar. Om du installerar plug and play fotovoltaiska paneler på en balkong, var god referera till lokala bestämmelser för specifika krav.

Nederländerna

För närvarande tillåter NVWA (Nederländernas livsmedels- och produktsäkerhetsmyndighet) produkter med en ansluten effekt på upp till 600W vid 230 VAC på marknaden för att förhindra överbelastning av nätet. Varje jordat uttag kan anslutas till en liten grupp solpaneler, med maximalt 2 paneler klassade till 600 Wp vardera. Om flera uttag finns i mätskåpet kan varje grupp rymma 1 eller 2 solpaneler. Ett ytterligare krav på självregistrering på energieleveren.nl är nödvändigt när man installerar solpaneler självständigt.

Sammanfattning: I Nederländerna möter plug-and-play fotovoltaik inga restriktioner men kräver självregistrering på energieleveren.nl.

Frankrike når 20 GW milstolpe

Frankrikes ministerium för ekologisk omställning har meddelat att cirka 955 MW nya PV-system anslöts till det franska nätet under perioden oktober-december, vilket förde landets ackumulerade installerade PV-kapacitet till 20,0 GW vid slutet av december 2023.

Av denna kapacitet installerade utvecklare cirka 19,3 GW på det franska fastlandet, med resten fördelat över nationens utomeuropeiska territorier och Korsika.

Enbart under 2023 lade Frankrike till 3,2 GW ny solkapacitet, vilket översteg de 2,68 GW som lades till 2022 och de 2,57 GW som lades till 2021. Den totala kapaciteten för solprojekt som väntar på nätanslutning uppgår nu till 14 GW.

Dessutom är cirka 22,4 GW solprojekt i kö för nätanslutning, varav cirka 5,8 GW redan täcks av preliminära anslutningsavtal.

Märkbart är att regioner som Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur och Grand Est har bidragit med 48% av den nyligen anslutna kapaciteten i år. Dessa regioner stoltserar också med de högsta installerade kapaciteterna, vilket utgör över 53% av all ackumulerad kraft ansluten i Frankrike i december 2023.

Installerad kapacitet över hela världen

Den globala kapaciteten för solceller (PV) beräknas nå upp till 655 gigawatt likström (GWdc) under det innevarande året, enligt BloombergNEFs (BNEF) 1Q 2024 Global PV Market Outlook, vilket markerar en anmärkningsvärd ökning från cirka 444GWdc som registrerades 2023.

Kina förväntas behålla sin dominans inom installerad kapacitet 2024, med en uppskattad 313,7GWdc, vilket utgör 54,7% av de globala tilläggen av solcellskapacitet för året. Efter Kina kommer USA (40,6GWdc), Indien (18,1GWdc), Brasilien (17GWdc) och Tyskland (16,5GWdc).

Flera europeiska länder förväntas öka sina tillägg av installerad solcellskapacitet i år, inklusive Spanien (7,54GWdc), Nederländerna (5,52GWdc) och Italien (5,25GWdc). Dessutom är Japan (5,47GWdc) och Sydafrika (4,29GWdc) bland de tio främsta länderna när det gäller tillägg av installerad solcellskapacitet.

Studien analyserade också den kumulativa solcellskapaciteten i europeiska länder fram till 2030. Tyskland förväntas leda kontinenten med 215GW, följt av Italien och Spanien med 79,6GW och 79,3GW respektive. Frankrike (47,6GW), Polen (46,3GW) och Nederländerna (45,7GW) förväntas också bidra avsevärt till den installerade solcellskapaciteten fram till 2030.

Den globala solcellindustrin upplevde en anmärkningsvärd tillväxt 2023, med en ökad installerad kapacitet från 252GWdc 2022, vilket representerar en årlig tillväxt på 76,2%. Kina stod för 60,4% av den globala installerade kapaciteten med ett tillägg av 268GWdc eller 216,9GWac förra året. USA lade till 35,2GWdc, följt av Brasilien (16,9GWdc), Tyskland (14,1GWdc) och Indien (13,6GWdc).

Brasiliens snabba tillväxt inom solenergi

I en färsk månatlig utgåva för pv magazine belyser International Solar Energy Society (ISES) Brasiliens robusta förnybara energilandskap, som stoltserar med över 85% förnybar el, främst från vattenkraft men med snabbt ökande bidrag från sol- och vindkraft. Med över 2,3 miljoner takmonterade PV-system redan i drift och ytterligare 90 miljoner konsumentenheter mogna för solenergiupptagning, upplever Brasilien en snabb upptagning av solenergi, drivet av stödjande energipolitik och prisvärd PV-teknologi.

Under 2023 bevittnade Brasilien en häpnadsväckande tillväxttakt på över 1 GW per månad i PV-upptagning, med takinstallationer som stod för 70% av denna expansion. Den kumulativa installerade PV-kapaciteten sköt i höjden förbi 37 GW, vilket reflekterar en utrullningstakt på 60 watt per person och år, kapabel att fördubbla den installerade kapaciteten vartannat år.

Brasiliens snabba tillväxt inom solenergi

Drivna av fördelaktiga nettodebiteringsregleringar, eskalerande tariffer för konventionell elektricitet och konsekventa prissänkningar på fotovoltaisk utrustning, har PV framträtt som den näst största bidragsgivaren till Brasiliens elproduktionsmix. Trots att vattenkraft behåller dominansen med nästan 110 GW installerat (49% av den totala kapaciteten), steg solceller PV till andra platsen 2023, och stod för 37 GW (17%), följt av landbaserad vindkraft (29 GW = 13%). Biomassa, huvudsakligen från sockerrör bagasse och biogas, tillförde ytterligare 17 GW (8%), vilket sammantaget utgjorde över 85% av landets elproduktionskapacitet (225 GW).

prissänkningar på fotovoltaisk

Solceller PV och vindkraft representerar nu de mest kostnadseffektiva teknologierna för elproduktion. Priserna på PV i Brasiliens nationella energiaktioner inom den reglerade elmarknaden sjönk från över $100/MWh 2013 till $32/MWh 2022, med en tillfällig lågpunkt 2019 på strax över $20/MWh.

Den framtida elektrifieringen av transport, uppvärmning och industri, tillsammans med produktion av grön väte, förväntas driva efterfrågan på storskaliga PV-installationer de kommande åren. Genom att utnyttja sin väletablerade energimarknad, rikliga sol- och vindresurser och närheten till exportmarknader i Europa, förväntas Brasilien framstå som en global ledare inom produktion av lågkostnadsväte och ammoniak.

Iliad Group tecknar 90MW solenergi-PPA:er över hela Europa

Det franska telekommunikationsföretaget Iliad Group har nyligen slutfört avtal för inköp av solenergi över hela Europa, med en total kapacitet på 90MW.

Avtalen, som undertecknades med det franska verktyget Engie och det norska energiföretaget Statkraft, omfattar tre solcellspV-projekt belägna i Frankrike, Italien och Polen, som tillsammans genererar 116,7 GWh el årligen.

I Frankrike säkrade Iliad ett 15-årigt PPA med Engie för en 25,6MW solkraftverk i Saint-Gemme. Dessutom samarbetade Iliad med Statkraft för PPA:er i centrala Italien och nordvästra Polen, båda med en löptid på tio år och börjar den 1 januari 2025. Den italienska anläggningen stoltserar med en kapacitet på 27,9MW, medan den polska anläggningen kommer att generera 36MW.

Den italienska solgården kommer att drivas av den oberoende kraftproducenten (IPP) Sonnedix, medan den polska motsvarigheten kommer att hanteras av solutvecklaren Better Energy. Noterbart är att Better Energy och Statkraft nyligen tecknade PPA:er för fyra solinstallationer i Polen med en kombinerad kapacitet på 212MW.

Dessa solenergi-PPA:er markerar ett betydande steg för Iliad Groups förnybara energiåtaganden, i linje med sitt mål att källa minst hälften av sin elförbrukning i Polen och Italien genom PPA:er senast 2035, och 20% i Frankrike.

Vid driftstarten 2025 kommer Iliads förnybara elkonsumtion genom PPA:er att öka till 13%. Det växande intresset för PPA:er, särskilt företagsavtal, är uppenbart i Europa, med en nyligen rapport från analysföretaget BloombergNEF som indikerar en ökning med 75% från 2022 till 2023 och når 15,4GW.

Referens:

https://www.pv-magazine.com/2024/03/01/rec-launches-430-w-heterojunction-solar-module-with-22-2-efficiency/
https://www.solcellsofferter.se/solceller-med-stickpropp/
https://greensolar-partner.com/ro/faq
https://emperio.ro/panouri-fotovoltaice-pe-balcon-autorizatii-economii-costuri/
https://www.veron.nl/nieuws/zonnepanelen-met-stekker-nen1010/
https://www.verbouwkosten.com/zonnepanelen/in-het-stopcontact/
https://supersola.com/nadelen-zonnepanelen-met-stekker/
https://www.pv-magazine.com/2024/02/28/france-hits-20-gw-milestone/
https://www.pv-tech.org/bnef-global-solar-additions-655gwdc-in-2024/#
https://www.pv-magazine.com/2024/02/20/pv-and-prices-the-fast-uptake-of-solar-in-brazil/
https://www.pv-tech.org/french-telecoms-firm-iliad-group-inks-90mw-solar-ppas-across-europe/

Du kan även läsa: