Installation av solcellspaneler för självförsörjning av energi

· Industri nyheter

Stigande energipriser gör livet svårt för vanliga människor, särskilt under de kalla vintermånaderna. Det finns många sätt att göra ditt hus mer energieffektivt, och vi har föreslagit åtta i vår tidigare artikel. Men det räcker inte med att bara "skära ner", utan vi måste också "öppna upp" - producera vår egen el. För närvarande är det bästa sättet att göra detta att installera solcellspaneler på ditt hus.

broken image

Finns det ett behov av "självförsörjning"?

För solcellsanvändare är "självförsörjning" av elförbrukningen vad de vill ha. Detta innebär att minska beroendet av det offentliga elnätet och endast använda egenproducerad solenergi för den dagliga elanvändningen. Kan vi då säga att ju högre självförsörjningsgrad för solceller desto bättre?

Det beror på situationen, men det finns tre fördelar med att öka självförsörjningen.

1. Spara på elkostnaderna
När elpriserna stiger kan man genom att använda gratis, ren energi och ta mindre el från nätet spara på elkostnaderna i det långa loppet.

2. Minska koldioxidutsläppen
Att skydda miljön kan också vara ett skäl att vara självförsörjande. Genom att minska sin egen elförbrukning och anpassa sig till solcellssystemets produktionscykel kan man bidra till energiomställningen och minskningen av koldioxidutsläppen.

3. Frihet att använda elektricitet
Solceller förvandlar byggnader till individuella gröna kraftverk, vilket innebär energioberoende och frihet, samtidigt som de skyddas från regionala strömavbrott och elbegränsningar.

Det är dock inte heller önskvärt att eftersträva en hög självförsörjningsgrad, eftersom självförsörjning av solceller är lika med självanvändning/totalkonsumtion, och privata solcellssystem är i allmänhet endast 30-40 % självförsörjande. Med hjälp av energilagringssystem kan detta ökas till 80 %. Den relativt lilla mängd el som produceras på vintern innebär dock att större lagringstankar måste köpas in för att upprätthålla självförsörjningsgraden, vilket kan leda till mycket höga anskaffningskostnader.

Vad är kostnadseffektiv "självförsörjning"?

För privatkunder, där morgon och kväll är topptiderna för elförbrukningen, medan solcellssystemet genererar merparten av sin el mitt på dagen, är inköp av lagringstankar för att lagra överskottselektricitet i spänningsläge det viktigaste sättet att öka solcellsoberoendet. 

broken image

Men att köpa solceller med energilagring verkar vara en inte så billig investering - är det värt det i längden?

Eftersom elpriserna fortsätter att stiga kommer energilagring att bli en trend framöver. Vi vet att kostnaden för att använda solceller består av investeringskostnader för utrustning, installationskostnader, underhållskostnader och kostnader för inköp av el, medan intäkterna består av inmatningstariffer och elbesparingar.

broken image

Om till exempel ett genomsnittligt hushåll i Tyskland förbrukar 4 000 KWH el per år räcker det med en solcellsmodul på 5 kW och en lagringstank på 5 KWH, vilket ger en besparing på cirka 800 euro per år, vilket förväntas betala sig självt på 10-15 år. Samtidigt har priset på lagring av el sjunkit med cirka 80 % sedan 2011, vilket gör självförsörjning av solceller ännu mer kostnadseffektivt i framtiden.

Från låg självförsörjning till 100 % självförsörjning, vilket solcellssystem är det bästa valet?

Det finns för närvarande tre vanliga solcellssystem: inmatningssystem, nollinmatningssystem och fristående system, som är fördelaktiga för olika användargrupper.

1. Inmatningssystem

Inmatningssystem finns vanligen på privata hems tak och är anslutna till det allmänna elnätet. Med hjälp av lagringstankar kan självförbrukningen ökas till så mycket som 75 %, vilket ger en stabil inkomst genom inmatning, men eftersom inmatningstarifferna är mycket lägre än elpriserna är det i dagsläget ett mer ekonomiskt alternativ att öka självförbrukningen och självförsörjningen.

broken image

2. System med nollinmatning

System med nollmatning är lämpliga för hushåll med hög elförbrukning och måste ha ett energilagringssystem. Även om de är anslutna till det allmänna nätet används de inte för att leverera el till nätet, utan endast för att köpa el från det allmänna nätet. Ett sådant system kan förlita sig mer på solenergi och dessutom finns det inga inmatningskostnader, t.ex. kalibrerade mätare. Nackdelen med sådana system är att de inte har någon vinstpotential och är dåligt skalbara.

3. Fristående system

Fristående system som är 100 % självförsörjande finns ofta i avlägsna bergshytter, elektroniska vägskyltar etc. De används ofta när det inte är möjligt eller för dyrt att ansluta sig till elnätet, och de kan också användas som nödgeneratorer. Eftersom de inte är anslutna till elnätet kräver de större lagringstankar, vilket leder till relativt höga inköpskostnader.

broken image

För att bättre kunna uppnå självförsörjning till ett högt pris är rätt storlek på lagringstankarna nyckeln till kostnadskontroll!

Storleken på lagringskapaciteten beror på solcellssystemets effekt och energiförbrukningen för enskild användning. En enda ökning av lagringskapaciteten är inte ett effektivt sätt att öka självförbrukningen. Om man till exempel installerar ett solcellssystem på 5 kW i ett hushåll med en årlig elförbrukning på 4 500 kWh kan man se att ökningen av självförbrukningen avtar betydligt när lagringskapaciteten ökar till 8 KWH.

broken image

Vanligtvis är lagringskapaciteten mellan 0,9 och 1,6 gånger solcellseffekten, men dimensioneringen måste fortfarande göras utifrån användningsvanor.

Vad behövs för att öka självförsörjningen för dem som inte har installerat energilager?

Kort sagt, genom att förbruka så mycket el som möjligt när solen skiner, t.ex. genom att använda högpresterande apparater med jämna mellanrum och genom att planera elförbrukningen på ett intelligent sätt för att minska beroendet av det allmänna elnätet.

Sammanfattning

Självförsörjning beskriver solcellssystemets förmåga att tillgodose systemägarens energiförbrukning. Ju högre självförsörjningsgrad, desto mindre el tas ut från nätet. 

Självförsörjningen kan ökas på flera sätt, oavsett om man köper lagringstankar eller inte. I de flesta fall är det dock inte ekonomiskt meningsfullt att sträva efter en högre grad av självförsörjning. Detta beror på att det skulle kräva mycket större ellager, vilket skulle leda till mycket höga anskaffningskostnader.

Som tillverkare av solcellsmoduler med 14 års erfarenhet är Maysun Solar redo att samarbeta med dig för att hjälpa till med energiomställningen. Kontakta oss och öppna dörren till grön energi.