8 sätt att göra ditt hus mer energieffektivt på vintern 

· Om solcellssystem

Vi befinner oss redan i andra halvåret 2022 och för närvarande är el- och gaspriserna i Europa tio gånger högre än förra året. De skyhöga energiräkningarna får den europeiska allmänheten att lida. Inför den kommande vintern letar nästan alla efter sätt att sänka sina energiräkningar.

För privatpersoner börjar energibesparing runt omkring, med resor med låga koldioxidutsläpp och mindre avfall. Men den största energiförbrukningen sker i hemmet: uppvärmning, kylning och belysning - ditt hem förbrukar energi varje minut av varje dag. Hur man kan göra bostäderna mer energieffektiva är en fråga som man måste ta itu med. Så i den här artikeln kommer du att få ta del av 8 tips på hur du kan göra ditt hus mer energieffektivt.

broken image

1.Tätning av dörrar, fönster och rör
Allt i huset som är öppet mot omvärlden kan vara en källa till värmeförlust, även om det är stängt. Därför kan du testa alla fönster och dörrar i ditt hem för att se om de är helt täta. Om du hittar en dragig sektion kan du noggrant täta fönstren eller dörrarna med tätningslist, tätningslist, fogmassa eller tejp.
Om ditt hem använder ett kanalbaserat ventilationssystem är det också viktigt att testa kanalernas täthet. Genom att täta läckande områden med kanaltejp minskar eventuella luftförluster och minskar energiförlusterna.

broken image

2.Välj luftvärmepump
Uppvärmning är den största delen av energiförbrukningen i ett hem. Jämfört med andra uppvärmningsanordningar är luftvärmepumpar mer energieffektiva och miljövänliga. En värmepump använder ingen naturgas, inget kol och ingen olja. Den kan absorbera lågtemperaturvärmen från utomhusluften, bearbeta den genom köldmediet och överföra värmen till inomhussystemet, t.ex. värmare eller golvvärme, för att spela en värmeroll.
Om ditt ekonomiska tillstånd tillåter det är luftvärmepumpen det bästa valet för uppvärmning av hemmet.

broken image

3. Koppla ur sällan använda apparater
Anslutna elektroniska apparater förbrukar ström även när de är avstängda (eller i standby-läge). Vanligtvis är det mycket mindre än när de är påslagna, men det ökar exponentiellt på varje enhet i ditt hem, och med tiden slösar det mycket energi. Undvik detta genom att koppla ur apparater som tv-apparater och spelkonsoler när de inte används. Även om du inte vill är det definitivt en bra idé att koppla bort alla möjliga strömkällor när du är borta (till exempel när du åker på semester).
Det här är de små stegen som kan spara pengar. I slutet av året kan du räkna ut hur mycket pengar du har sparat, och siffran kommer säkert att överraska dig.

broken image

4.Välj energibesparande apparater
Detta är lättare sagt än gjort, särskilt när budgeten är begränsad. Äldre och mindre effektiva apparater förbrukar dock mycket mer energi än de som är gjorda för att vara mer energieffektiva. Om du planerar att köpa nya apparater till ditt hem, överväg energieffektiva apparater med högre energieffektivitetsklassificering. De kan kosta mer än de traditionella när du köper dem, men du kommer att spara mycket pengar under åren eftersom de förbrukar mindre energi.

broken image

5.Uppgradera till LED
Det är 2022, men många människor förlitar sig fortfarande på extremt ineffektiv belysning i sina hem. Även om det kanske inte verkar vara någon stor sak, kan de minst effektiva lamporna (som halogenlampor) slösa mycket energi om de används i hela hemmet i flera år. Så ett av de enklaste och snabbaste sätten att minska hemmets energiförbrukning är att byta till effektivare belysning, till exempel LED-lampor.

broken image

6.Använd mindre ugn
Ugnar är stora energikonsumenter, och många av de saker som vi använder dem till dagligen kan faktiskt åstadkommas med hjälp av andra, effektivare apparater, till exempel mikrovågsugnar.
Försök att inte använda ugnen till något för att spara betydligt energi. Eller så kan du försöka stänga av ugnen innan tillagningstiden är slut, eftersom ugnen behåller sin värme ett tag till.

broken image

7.Följ din elförbrukning med smarta mätare
Om du har en smart mätare kan du se din elförbrukning i realtid. På så sätt kan du identifiera dina svagheter. Därifrån kan du planera hur du ska göra ditt hem mer energieffektivt. Med smarta mätare kan du också ställa in timers för din uppvärmning. På så sätt kommer värmen bara att sättas på under vissa delar av dagen. Genom att tima din uppvärmning för att starta eller stänga av kan du spara mer på vintern.

broken image

8.Installera solpaneler
Om du har de ekonomiska resurserna och tillräckligt med utrymme är installation av solpaneler en av de mest effektiva funktionerna på vägen mot en mer energieffektiv byggnad. Med solceller behöver du bara köpa en liten mängd el från nätet och kan till och med sälja överskottet tillbaka till energibolaget för att ytterligare minska dina energikostnader.
Solcellspaneler kan driva allt elektriskt i ditt hem och kan även användas för att värma upp ditt vatten och dina rum. Solpanelsystem kräver vanligtvis en inledande investering, men de kan spara dig mycket pengar på dina energiräkningar på lång sikt.

Klicka för att se fler exempel på solcellspaneler installerade på bostäder. Kontakta oss för att se om ditt hem är lämpligt för solcellspaneler och för att få en offert.