IBC-teknik vs PERC-teknik vs TOPCon-teknik

· Om solcellssystem,Teknik nyheter

Med tillkomsten av IBC-, PERC- och TOPCon-teknik har produktionstekniken för solpaneler tagit ett stort steg framåt under de senaste åren. Tack vare framsteg inom effektivitet, hållbarhet och övergripande prestanda har solpaneler blivit en mer praktisk och prisvärd källa till förnybar energi. Låt oss jämföra och kontrastera dessa tre solcellstekniker.

Vad är IBC-solcellsteknik?

Vad är IBC-teknik?

IBC, eller Interdigitated Back Contact, är en ny typ av solcellsteknik. Den mest anmärkningsvärda egenskapen hos IBC-solceller är att PN-övergången och metallkontakten är placerade på baksidan av solcellen, vilket undviker avskärmningen av den främre metallgitterelektroden.

Vad är PERC solcellsteknik?

Vad är PERC teknik?

PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) är en teknik som förbättrar omvandlingseffektiviteten genom att lägga till ett dielektriskt passiveringsskikt på baksidan av cellen.

Vad är TOPCon solcellsteknik?

Vad är TOPCon teknik?

TOPCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) är en solcellsteknik för selektiva bärare baserad på tunneloxidpassiverad kontakt. Den har en cellarkitektur med kiselsubstrat av N-typ. På cellens baksida bildas ett ultratunt skikt av kiseloxid och sedan deponeras ett skikt av dopat kisel, som tillsammans bildar en passiverad kontaktstruktur som kan förbättra omvandlingseffektiviteten.

Jämförelse mellan IBC-tekniken och PERC-tekniken

Både PERC- och IBC-tekniken har fördelen att de ökar verkningsgraden genom att minska det utrymme som upptas av nätlinjer eller metallkontakter. Medan PERC-tekniken endast minskar rutnätslinjerna, eliminerar IBC-solpaneltekniken rutnätslinjerna helt och utökar därmed solpanelens tillgängliga yta.

Jämförelse mellan IBC-solcellstekniken och PERC-tekniken

1. Högre effektivitet och uteffekt för IBC-solpaneler
Statistiskt sett är effektiviteten hos PERC-solpaneler mindre än 22 %, men effektiviteten hos IBC-solpaneltekniken har nått rekordhöga 22,8 %, vilket indikerar att IBC-tekniken är överlägsen PERC-tekniken. Eftersom den främre metallanslutningen, som tenderar att blockera solljuset, har tagits bort har IBC-paneler en större effektiv yta för solceller.

2. IBC-solpaneler har bättre lågtemperaturkoefficient
Eftersom den bakre kontakten skyddar solcellerna från fukt och värme kan IBC-solpaneler arbeta mer effektivt i varma klimat och ha en lägsta temperaturkoefficient på -0,29%/°C när effekten är som högst.

3. IBC-solpaneler är mer estetiskt tilltalande
Med IBC-tekniken går estetik och prestanda hand i hand. Till skillnad från PERC-paneler har IBC-paneler inga frontala metallkontakter, vilket ger ett elegant och stilrent utseende.IBC-paneler kan enkelt anpassas för att passa en mängd olika former och storlekar, vilket ger användarna sinnesro att deras val av solenergi inte kommer att äventyra den visuella integriteten hos deras struktur.

3. IBC-solpaneler används i ett bredare spektrum av applikationer
IBC-tekniken kombinerar sömlöst estetik och prestanda. Till skillnad från PERC-paneler har IBC-paneler inga frontala metallkontakter, vilket resulterar i ett elegant och smidigt utseende. Användarna kan tryggt välja att satsa på solenergi utan att kompromissa med projektets estetiska integritet, vilket gör dem särskilt lämpliga för integrering av solceller i byggnader.

Jämförelse mellan IBC tekniken och TOPCon-tekniken

Både IBC- och TOPCon-tekniken är innovativa utvecklingar inom solindustrin som förbättrar solpanelernas effektivitet och prestanda. De har dock unika egenskaper och överväganden.

1. IBC-solpaneler är mer effektiva när det gäller att generera elektricitet: IBC-paneler är ibland mer effektiva än TOPCon-paneler, eftersom data visar att IBC har en teoretisk omvandlingseffektivitetsgräns på 29,1 procent, vilket är högre än TOPCons 28,7 procent. Båda teknikerna har utmärkta verkningsgrader.

Tillverkningens komplexitet

2. Tillverkningens komplexitet: Eftersom TOPCon-tekniken är en uppgradering av PERC-tekniken tillför den inte mycket till produktens slutkostnad, men som en tillverkare med 15 års erfarenhet av solpanelproduktion kan Maysun Solar erbjuda konkurrenskraftiga priser för IBC-paneler, vilket ytterligare förbättrar IBC-solpanelernas konkurrenskraft på marknaden.

3. IBC-solcellstekniken är mer kommersiellt gångbar: För närvarande är båda teknikerna beroende av ett antal faktorer, inklusive tillverkningskostnader, skalbarhet och konsumenternas efterfrågan, för att vara kommersiellt gångbara. IBC-cellernas ensidiga struktur gör det dock möjligt att kombinera IBC-tekniken med TOPCon, HJT, kalciumtitanit och andra celltekniker för att skapa TBC-, HBC- och PSC-IBC-tekniker, som alla har högre omvandlingseffektivitet.

4. IBC-solpaneler är mer hållbara och pålitliga: Till skillnad från TOPCon-solpaneler har IBC-solpaneler högre hållbarhet, med IBC-celler som degraderas med 1,5% under det första året och i genomsnitt 0,4% per år därefter, jämfört med TOPCon-solpaneler under en 25-årig garantiperiod.

IBC-celler som degraderas med 1,5% under det första året och i genomsnitt 0,4% per år därefter, jämfört med TOPCon-solpaneler under en 25-årig garantiperiod.

Mayun Solar är en pionjär inom förnybar energi och har lanserat sin senaste banbrytande IBC-serie i ett brett spektrum av färger, inklusive helsvart, svart ram och silverram, med en effekt på 410 W-600 W. Modulerna är smart utformade och har en omvandlingseffektivitet på upp till 22,8%, vilket gör dem till ett perfekt val för både bostadstak och stora kommersiella företag!Klicka på bilden för mer produktinformation.

IBC Serien Solceller

Det slutliga beslutet mellan IBC-solcellsteknik, PERC-teknik och TOPCon-teknik kommer att bero på behoven i enskilda solprojekt, tillgänglig finansiering och den förväntade innovationsutvecklingen inom solpanelstillverkning under de närmaste åren.

Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa solcellsmoduler. Vi har ett brett urval av solpaneler i teknikerna Half-Cut, MBB, IBC, TOPCon och Shingled som erbjuder överlägsen prestanda och elegant design som smälter in sömlöst i alla byggnader. Oavsett vilken teknik du väljer har Maysun Solar alternativet för dig!

Nedan är en bild av vår kund från Tyskland som täcker sitt tak med solpaneler från Maysun Solar! Klicka på bilden för att lära dig mer om produkten! Klicka på videon för att lära dig mer om produkten!

Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! För de senaste modulofferterna eller någon PV-relaterad förfrågan är du välkommen att kontakta oss.

broken image
broken image
broken image