Ett djupdyk i LCOE (Levelized Cost of Energy) och solenergi

· Om solcellssystem,Industri nyheter

När man överväger om man ska investera i ett energiprojekt eller inte, är potentialen för långsiktig vinst en viktig faktor att ta hänsyn till. För att få svar på denna fråga måste den utjämnade energikostnaden (LCOE) bestämmas. LCOE-metoden tar inte bara hänsyn till den ursprungliga investeringen, utan även till de löpande kostnader som är förknippade med ett projekt.

Innehållsförteckning

  • Vad är LCOE ( Levelized Cost of Energy )?
  • Vad gör LCOE ( Levelized Cost of Energy )?
  • Hur beräknar man LCOE ( Levelized Cost of Energy )?
  • Jämförelse av solenergins LCOE (Levelized Cost of Energy) och andra

Vad är LCOE (Levelized Cost of Energy)?

Under ett solcellssystems livslängd mäts kostnaden för den energi som genereras av den nivellerade energikostnaden (LCOE). I en tid av nätparitet för förnybar energi är detta en avgörande faktor. LCOE skapades för att fungera som en timer tills förnybara energikällor kunde stå på egna ben på handelsmarknaderna.

Kort sagt, ju bättre ditt system är som helhet, desto lägre blir din utjämnade energikostnad (LCOE).

solpanel

Vad gör LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

Jämförelseindikator för investerare

Strategiska beslut, både stora och små, kan informeras genom LCOE-analyser. LCOE är en avgörande faktor för investerare eftersom den fungerar som en jämförelseindikator. Investerare ombeds att tillhandahålla lösningar på ett stort antal utmanande frågor. De måste fatta många beslut, och ett av dem är om de ska använda högkvalitativa, avancerade tekniska produkter eller billigare motsvarigheter. De kan använda LCOE som en avgörande faktor.

Indikator för minimiintäkter
En investerare eller utvecklare måste först fastställa ett projekts lönsamhet under den tidiga utvärderingsfasen. För det andra hjälper det dig att uppskatta hur mycket pengar du behöver för att få tillbaka på din investering. Därför fungerar den som en översikt på hög nivå över den nödvändiga försäljningsstrategin.

Indikator för kostnaderna för olika produktionstekniker
LCOE hjälper till att jämföra projekt och energikällor för att avgöra vilka som är mest kostnadseffektiva. Beräkningen gör det möjligt för projektutvecklare och finansiärer att bedöma produktionsalternativ som sol, vind, kärnkraft, gas och kol samtidigt som man tar hänsyn till projektens livslängd, kapitalkostnader, bränslekostnader, kapacitetsstorlek och risk.

Det ger beslutsfattarna ett globalt perspektiv på de relativa kostnaderna för olika produktionstekniker. Beslut om tilldelning av subventioner kräver denna typ av analys. Till exempel investerade regeringar kraftigt i teknik för förnybar energi medan LCOE-priserna var höga, med det slutliga syftet att underlätta utvecklingen av specialiserad teknik.

Hur beräknar man LCOE (Levelized Cost of Energy)?

För att beräkna LCOE lägger vi ihop anläggningens kapitalutgifter och driftskostnader och delar dess förvärvade energiproduktion under dess förväntade livslängd.

CAPEX, även känt som kapitalutgifter, avser den initiala investering som krävs för ett solsystem och omfattar kostnader för komponenter, arbete och andra extra kostnader.

Driftskostnader, ibland kallade OPEX, omfattar olika kostnader som är förknippade med den dagliga driften av ett företag. Dessa kostnader inkluderar vanligtvis utgifter relaterade till användning, underhåll, skatter och andra liknande utgifter.

Förvärvad energiproduktion (AEP) avser den mängd energi som ett system kan samla in och använda under sin operativa livslängd.

Alla nödvändiga komponenter, såsom den initiala investeringen, löpande underhåll och bensin, kommer att inkluderas i det totala priset. Diskonteringsräntan, liksom eventuella tillämpliga subventioner eller skattelättnader, kommer att beaktas. Med "produktion" avses i detta sammanhang den totala mängd el som anläggningen förväntas producera. Ett solenergisystem har vanligtvis en livslängd på 25-30 år.

En typisk utjämnad elkostnad för ett solcellssystem skulle se ut på följande sätt:

Initial kapitalkostnad: 65 000 USD

Skattelättnad: 12 000 USD

DRIFT OCH UNDERHÅLL: 6 000

Total kostnad: 59 000 USD

Genomsnittlig årlig elproduktion: 62 500 kWh

Garantiperiod för PV-utrustning: 30 år

Total elproduktion: 1 875 000 kWh

LCOE: 59 000 USD / 1 875 000 = 0,03147 USD/kWh

Lönsamheten är beroende av att den producerade elen säljs för mer än 0,03147 USD/kWh. Men om elpriset är lägre än 0,03147 USD/kWh kommer projektet att gå med förlust under sin 30-åriga livslängd.

broken image

Jämförelse mellan solenergins LCOE (Levelized Cost of Energy) och andra energikällor

Jämfört med alternativa energikällor som vind, kol och gas är den nivellerade elkostnaden (LCOE) från solceller i stor skala redan konkurrenskraftig, vilket pekar på en fortsatt och sund expansion inom solcellsbranschen.

Under 2021 var LCOE-intervallet för storskalig PV ganska smalt och låg mellan 30 $/MWh och 41 $/MWh. År 2023 låg det mellan 24 $/MWh och 96 $/MWh. Även med denna ökning är LCOE fortfarande den lägsta av alla jämförbara alternativ. Gastoppkraft kostar mellan 115 och 221 USD per megawattimme, kärnkraft mellan 141 och 221 USD per megawattimme, kol mellan 68 och 166 USD per megawattimme och gas kombinerad cykel mellan 39 och 101 USD per megawattimme, enligt rapporter från Lazard.

solpanel

Så vad står denna LCOE för? Det betyder att gas- och kolkraftverk måste ta mer betalt för el än sol- och vindkraftverk för att kunna gå med vinst.

Kostnaden för gas, kol eller kärnbränsle, liksom kostnaden för drift och underhåll (O&M), är viktiga faktorer som avgör den totala kostnaden för traditionella fossilbränsle- och kärnkraftverk. Förnybara energisystem ger lägre drifts- och underhållskostnader och sparar dessutom pengar på bensin. Förnybara energisystem har inga fasta kostnader eftersom sol och vind är gratis. Underhållskostnaderna för solenergi har minskat under de senaste åren tack vare utvecklingen av växelriktarnas tillförlitlighet, tekniken för fjärrövervakning och renare solpaneler.

Olje- och bensinkostnaderna har stigit till följd av den nuvarande energikrisen, vilket gör förnybara energikällor ännu mer konkurrenskraftiga när det gäller LCOE. Den nivellerade energikostnaden (LCOE) för kraftverk som drivs med fossila bränslen har ökat, medan LCOE för förnybar energi har förblivit oförändrad. Detta innebär att producenter av förnybar energi gynnas mer av stigande elpriser än producenter av fossila bränslen, som också måste ta hänsyn till stigande bränslekostnader.

Sammantaget fungerar den utjämnade elkostnaden (LCOE) som ett viktigt mått för att utvärdera den ekonomiska genomförbarheten för ett solcellssystem och bedöma den effektiva integrationen av dess enskilda komponenter. Begränsningarna i den nivellerade elkostnaden (LCOE) gör dock att man bör vara försiktig med att enbart förlita sig på detta mått när man fattar investeringsbeslut.

Sedan 2008 har Maysun Solar fokuserat på att skapa förstklassiga solcellsmoduler. Välj från vårt omfattande urval av solpaneler som använder halvskuren, MBB, IBC och Shingled-teknik i helt svart, svart ram, silver och glas-glasfinish. Dessa paneler ger exceptionell prestanda och modern design som enkelt passar in i alla byggnader. I flera länder har Maysun Solar utvecklat kontor, lager och varaktiga partnerskap med de bästa installatörerna. Om du har några frågor om solceller eller vill ha de senaste modulofferterna är du välkommen att kontakta oss. Vi är ivriga att hjälpa dig.

Referenser:

Solarity. (2022, April 7).What does LCOE mean? Solarity.

Kanellakopoulou, M. (2022). Levelised Cost of Energy (LCOE) – An overview. Pexapark.

Santos, B. (2023, April 14). Average solar LCOE increases for first time this year. Pv Magazine International.

Rodríguez, L. (2022, August 17). What is LCOE and why is it important?

Fotovoltaiska rubriker idag  30 augusti 2023
broken image
Är perovskitsolceller framtiden?  24 augusti 2023