2024-guide för SMBB-solceller: Varför välja SMBB-solpaneler?

· Industri nyheter,Teknik nyheter

Innehåll:

  1. Introduktion
  2. Vad är SMBB-teknologi?
  3. Vilka är prestandafördelarna med SMBB-solceller?
  4. Slutsats

 

Introduktion

I det dynamiska landskapet av solenergi omformar teknologiska innovationer ständigt industrin. Ett sådant transformativt framsteg är utvecklingen av solcellsbusbarteknologi, framför allt övergången från Multi BusBar (MBB) till den mer sofistikerade Super Multi Busbar (SMBB)-designen. Det komplexa samspelet mellan dessa framsteg och deras konsekvenser för solpanelernas effektivitet, prestanda och tillämpningsscenario skapar en fängslande berättelse för framtiden för solenergilösningar. Denna blogg fördjupar sig i sambandet mellan MBB och SMBB, belyser prestandafördelarna med SMBB-solceller och utforskar det breda spektrumet av tillämpningsscenario för HJT-solpaneler som en representant för den avancerade tekniken som tillämpas på SMBB.

broken image

(Världsomspännande marknadsandelstrender för multi-busbar (busbarlös) teknologi)

Vad är SMBB-teknologi?

Vad är Busbar?

På de flesta solpaneler som är tillgängliga idag kan du lätt identifiera en eller flera busbars (BB) - de framträdande 'silverfärgade linjerna' som sticker ut. Dessa tunna, rektangulära remsor är tryckta på både framsidan och baksidan av solcellen inom panelen och fungerar som ledningar för den elektricitet som produceras av solcellen själv. Ofta tillverkade av silverbelagt koppar fungerar dessa busbars som "motorvägar" inom solpanelen, som samlar och ansluter den elektricitet som genereras av panelens solceller. De bildar likström (DC), som sedan leds bort och omvandlas till växelström (AC) av omvandlaren. Denna AC-elektricitet är sedan redo för omedelbar användning, lagring eller export till elnätet.

Utvecklingen av MBB- och SMBB-teknik

Inledningsvis (2002) var solcellstorlekarna 125 mm och 2BB (2 busbars). Detta utvecklades gradvis till 156 mm (3BB), 158 mm (4BB) och 158,75 mm (5BB).

År 2018, med framsteg inom cellprocesser och teknik för PV-ribbons, markerade framväxten av MBB (Multi-Busbar, 9-15 busbars) tekniken en vändpunkt. Tillverkare av solpaneler antog brett den cirkulära MBB-ribbonsvetsningstekniken med en diameter på 0,3-0,4 mm, vilket ledde till en betydande ökning av cellens effektivitet.

Till 2022 börjar SMBB (Super Multi Busbar, 16-20 busbars) gradvis användas ovanpå MBB-tekniken, som använder finare, fler och tätare busbars och cirkulära band med diametrar på 0,24-0,0 mm. Denna teknik används i både HJT-celler och N-Type TOPCon-celler, där de ytterligare busbars ger fler strömvägar, sänker den elektriska resistansen och förbättrar cellens effektivitet.

MBB-teknik VS traditionell "fler busbars"

Skillnaden mellan MBB-ansatsen och den mer traditionella "fler busbars"-ansatsen ligger i tvärsnitt och funktion. Busbars, vanligtvis tryckta platta, kräver lödda platta band för att föra ström bort från cellen, vilket introducerar mer skuggning och resistiva förluster. Å andra sidan använder MBB tunna, avrundade koppartrådar som inte kräver band över solcellen. Dessa trådar för ström från fingrarna till interconnectsband utanför cellens framsida. Som visas i bild 2 förbättrar deras avrundade tvärsnitt optisk prestanda genom att låta mer ljus reflektera på solcellen. Super Multi Busbar (SMBB)-teknik tar dessa framsteg längre. SMBB bygger på MBB-ansatsen genom att inkludera ännu fler busbars, vanligtvis mellan 16 och 20. Denna förbättring minskar skuggning ytterligare, optimerar strömupptagningsvägen och minskar resistansen, vilket förbättrar solcellens prestanda, särskilt under delvis skuggade förhållanden.

broken image

(Traditionella "Fler-Busbars" VS MBB)

Vilka är prestandafördelarna med SMBB-solceller?

Förbättring av kraftgenereringseffektiviteten

SMBB (Super Multi Busbar) tekniken uppnår bättre skuggning av busbars och kortare strömöverföringsavstånd genom att använda finare busbars och minska mängden silverpasta som används. Detta minskar effektivt serie-resistansen, förbättrar strömsamlingsförmågan och ökar ytterligare toleransen hos solceller för mikrosprickor, bussbrott och brott, vilket ökar tillförlitligheten. Som ett resultat ökar uteffekten från solpaneler med 2%. Dessutom kan tekniken för cirkulär bandlodning förbättra busbars ljusreflektionsförmåga, vilket ytterligare ökar solcellernas effektutgång.

Minskade förluster genom serie-resistans

Incorporeringen av flera busbars i SMBB-celler minimerar förluster genom serie-resistans och optimerar därigenom den övergripande prestandan och ökar energiutbytet från solpanelerna. SMBB-processen kan förkorta den nuvarande ledningssträckan från del-busbar till huvudbusbar och minska förlusten genom serie-resistans med 15%.

Förbättrar effektiviteten i energiproduktionen

Ökar bifacialiteten

I takt med att användningen av bifacial teknik fortsätter att växa världen över, framträder integrationen av Simultaneous Super Multiple Busbar (SMBB)-teknologi som en lovande väg för att förbättra bifacialiteten hos solceller. Bifacialitet, som representerar förhållandet mellan främre och bakre kraft, är en avgörande faktor för solcellseffektivitet. Användningen av SMBB ger en märkbar fördel genom att möjliggöra tryckning av mindre aluminiumfingrar på baksidan. Denna strategiska justering minimerar skuggning på cellens baksida, vilket avsevärt förbättrar solcellens förmåga att samla in ljus från båda sidor. Integrationen av SMBB-teknik är ett steg framåt för att förbättra den totala prestandan och effektiviteten hos bifaciala solceller.

Reducerar produktionskostnader

En betydande kostnadskomponent i tillverkningen av solceller tillskrivs den siebtryckta silver (Ag) metalliseringsprocessen på framsidan. Under de senaste åren har optimeringen av design med färre busbars uppnåtts genom att införliva ytterligare busbars i enheten. Denna strategiska modifiering, som innebär variationer i antal och geometri av busbars, resulterar i en anmärkningsvärd minskning av Ag-pastaanvändningen samtidigt som modulens effektivitet förbättras. Dessutom är ytterligare minskning av silveranvändningen möjlig genom att ersätta Ag/Al-plattorna på baksidan med tennplattor under lödningsprocessen. Dessa förändringar, som är en integrerad del av Super Multi Busbar (SMBB)-ansatsen i solcellsdesign, bidrar inte bara till betydande kostnadsbesparingar i metalliseringsprocessen utan också till en förbättring av solpanelernas effektivitet.

Reducerar produktionskostnader

Minimerad skuggpåverkan

SMBB-teknologi kan minimera skuggpåverkan på solpaneler. I traditionella designer kunde skuggning på en enskild busbar påverka hela modulens prestanda avsevärt. SMBB-solceller distribuerar flera strömvägar, vilket minimerar skuggningens inverkan och förbättrar systemets totala effektivitet. Denna ökade tolerans mot skuggning visar sig vara särskilt fördelaktig i installationer där objekt som träd eller byggnader kan kasta partiella skuggor och potentiellt påverka prestandan hos solpaneler. De många smala busbarsen i SMBB-solceller etablerar flera vägar för elektrisk ström, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot effektförluster orsakade av partiell skuggning.

Reducerar effekterna av mikrosprickor

Super Multi-Busbar (SMBB) solceller erbjuder betydande fördelar i att mildra effekterna av mikrosprickor samt de som orsakas av brutna busbars. Detta beror på att SMBB ökar chanserna att spruckna delar av cellen bibehåller elektrisk kontakt med resten av cellen. SMBB-solceller använder flera fina strömöverföringsvägar, vilket möjliggör för dem att mer flexibelt anpassa sig till mikrosprickor eller brutna grindar på solpaneler. Mikrosprickor tenderar att begränsas till mindre områden på solpanelen, tack vare det ökade antalet busbars i SMBB-teknologi. Detta är en betydande förbättring jämfört med tidigare designer med färre busbars. Genom att begränsa spridningen och påverkan av mikrosprickor bidrar SMBB-solceller till förbättrad hållbarhet och tillförlitlighet hos solpaneler, vilket säkerställer en robustare prestanda över tid. Denna ökade motståndskraft är särskilt viktig under utmanande miljöförhållanden och gör SMBB-teknologi till en värdefull framsteg inom solcellsdesign.

Reducerade hotspots

Minska förekomsten av hotspots med SMBB-teknologi, vilket säkerställer en jämn fördelning av elektrisk ström över cellens yta. Detta minimerar risken för lokal uppvärmning orsakad av högt motstånd. Hotspots, kända för att kompromissa effektiviteten och inducera långsiktig celldegradering, hanteras effektivt genom användningen av SMBB-teknologi.

Maysun Solars HJT-solpaneler är ett typiskt exempel på solpaneler som använder SMBB-teknologi. De har fler och tunnare busbars, med 18 busbars per cell, vilket minskar förbrukningen av silverpasta och minimerar skuggning. Detta förkortar inte bara strömförflyttningsavstånden utan ökar också toleransen mot mikrosprickor och brutna busbars. Höj din solenergiupplevelse med Maysun Solar, där tillförlitlighet möter innovation. Nedan är en bild av våra HJT-solpaneler, klicka på knappen nedan för att lära dig mer om Maysun Solars HJT-solpaneler!

HJT Solpanel

HJT-solpanelernas symmetriska struktur, ett typiskt exempel på SMBB-teknologi, optimerar bifacial energiproduktion, en innovativ teknik som fångar upp solljus från både framsidan och baksidan för att öka den totala energiproduktionen. Denna innovativa teknik fångar upp solljus från både framsidan och baksidan, vilket ökar den totala energiproduktionskapaciteten. HJT-solpaneler kan användas brett inom lantbruksfotovoltaik, carportfotovoltaik och stängselfotovoltaik, scenarier som kräver bifacial energiproduktion.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är SMBB-teknologin på väg att driva framtida trender inom solenergiindustrin, kännetecknad av ökad energieffektivitet, minskade produktionskostnader, förbättrad tillförlitlighet, omfattande användning, stärkt fotovoltaisk innovation och anpassningsförmåga till olika miljöer. Denna design, uppnådd genom att minimera interna resistensförluster, minska användningen av silverpasta och minska överhettning, visar enastående prestanda i olika miljöförhållanden. Den kontinuerliga innovationen inom SMBB-teknologi har potential att driva framsteg inom sektorn för ren energi och erbjuda mer hållbara solenergilösningar för framtiden.

Maysun Solar har sedan 2008 ägnat sig åt att tillverka solpaneler av högsta kvalitet. Utforska vårt omfattande sortiment av solpaneler, inklusive helt svarta, svart ram, silver och glas-glas alternativ, alla som innefattar spetsteknologier såsom halvklippt, MBB, IBC, HJT och Shingled. Dessa paneler är utformade för överlägsen prestanda och har en stilren estetik som smidigt integreras i alla arkitektoniska miljöer. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och varaktiga partnerskap med skickliga installatörer i många länder. För de senaste modulofferten eller förfrågningar relaterade till fotovoltaik, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att hjälpa dig att utnyttja solenergins kraft.

Du kanske också vill läsa:

Mikrosprickor på Solpaneler: Inspektions- och Förebyggande Guide 2024
2023 års guide till IBC solpaneler: Varför välja IBC solpaneler?