Snigelspår på solpaneler

· Industri nyheter,Teknik nyheter

Innehåll:

  1. Vad är snigelspår på solpaneler?
  2. Hur bildas snigelspår på solpaneler?
  3. De främsta orsakerna till bildningen av snigelspår på solpaneler?
  4. Vilka är effekterna av snigelspår på solpaneler?
  5. Hur kan man förhindra snigelspår på solpaneler?

 

Introduktion

Att installera solpaneler för att förse ditt hem med ström är en hållbar långsiktig investering. Detta hjälper inte bara till att minska dina driftskostnader utan bidrar även till att sänka ditt koldioxidavtryck och skapa ett mer hållbart ekosystem.

Trots de betydande fördelarna med solpaneler när det gäller att tillhandahålla ren energi, kan vissa problem påverka deras effektivitet under deras livslängd, och ett vanligt problem är förekomsten av snigelspår.

Vad är snigelspår på solpaneler?

Snigelspår, även kända som snigelspår eller maskmärken, visar sig som lokaliserade missfärgningslinjer som utvecklas på solpaneler under långa användningsperioder.

De framträder vanligtvis som mörka eller bruna linjer och tenderar att dyka upp i närheten av busskablar, längs med solpanelernas kanter, eller nära mikrosprickor.

Dessa små bruna linjer skapar en optisk illusion av att sniglar eller maskar har korsat ytan på solpanelerna, därav namnet "snigelspår" eller "maskmärken". Om dessa spår sträcker sig över hela solpanelen, kan de påverka dess visuella estetik avsevärt.

Vanligtvis blir snigelspåren märkbara på en solpanel som är komprometterad, till exempel om den har mikrosprickor, efter månaders exponering för yttre element. Därefter kvarstår dessa spår och förblir synligt märkbara på solpanelerna.

Vad är snigelspår på solpaneler?

Hur bildas snigelspår på solpaneler?

Bildningsmekanismen för snigelspår på solpaneler innefattar en serie komplexa kemiska och fysikaliska processer. Först och främst tjänar en kemisk reaktion som sker på samlingskablarna i solpanelen som den inledande fasen för bildandet av snigelspår. Därefter leder kontinuerlig fysisk påfrestning till bildandet av mikrosprickor på ytan av solpanelen, vilket skapar vägar för fukt att tränga in. I närvaro av ett elektriskt fält, ultraviolett strålning och driftstemperaturer, utlöser den infiltrerade fukten en korrosionsprocess. Deformering av silverkontakter och inkapslingsfolie orsakar att silverpartiklar vandrar över på EVA-folien. Inkapslingspolymeren innehåller kemiska komponenter som svavel, fosfor och klor, vilket leder till sekundära kemiska reaktioner med silver. Ansamlingen av dessa små partiklar, som bildas genom flera reaktioner, skapar till slut de distinkta snigelspåren på ytan av solcellerna och inkapslingsmaterialen.

När solpaneler utsätts för hårda utomhusförhållanden under en längre period börjar EVA-materialet att brytas ner och släpper ut koldioxid och ättiksyra. I närvaro av syre reagerar koldioxiden med silversmetet som används som ledande material i solpanelen och bildar silverkarbonat:

4Ag + 2CO2 + O2 → 2Ag2CO3

Därefter reagerar silverkarbonatet med ättiksyran i EVA-materialet och bildar silveracetat:

Ag2CO3 + CH3COOH → CH3COO(Ag) + CO2 + H2O

Silveracetatet avsätts sedan på EVA och manifesterar sig som bruna linjer (snigelspår).

Det är viktigt att notera att mikrosprickor är en förutsättning för deras bildning. Om solpanelens interna komponenter inte påverkas av yttre element, särskilt om fukt inte kan tränga in, blir förekomsten av snigelspår mycket osannolik. I denna process blir närvaron av mikrosprickor en avgörande faktor som ger de nödvändiga förutsättningarna för uppkomsten av snigelspår.

De främsta orsakerna till bildningen av snigelspår på solpaneler?

Snigelspår uppstår efter långvarig exponering av solmoduler för yttre element, vilket väcker frågan om deras exakta ursprung. Enligt resultat från denna studie kan roten till snigelspår tillskrivas materialfel och initiering av kemiska processer.

1. Skillnader i kemiska egenskaper mellan EVA-folie (etenvinylacetat) och silverkontakter.

2. Grad av nedbrytning av EVA-materialet, det vill säga hur det åldras och slits.

3. Vattenånggenomtränglighet hos solpanelens baksidesmaterial, det vill säga om det effektivt kan förhindra att vattenånga tränger in i solpanelens inre.

Många av dessa materialfel visar sig medan solpaneler aktivt genererar elektricitet på plats, även om förekomster under tillverkningsprocessen inte är ovanliga och kallas för 'tillverkningskosmetiska defekter.'

De inducerade kemiska processerna är en konsekvens av materialfelen. Huvudsakligen är korrosionsreaktioner de dominerande inducerade reaktionerna som leder till bildningen av snigelspår. Dessa spår uppkommer när mikrosprickor visas på ytan av solpanelen och ger en väg för infiltration av fukt och syre. Även om inte varje mikrospricka resulterar i intilliggande snigelspår, finns det en märkbar sannolikhet att hitta dessa två defekter samexisterande på samma plats på en solcell. Följaktligen kan det bredvid sägas att mikrosprickor framträder som den primära utlösaren av snigelspår på solpaneler.

De främsta orsakerna till bildningen av snigelspår på solpaneler?

Hur man förhindrar snigelspår på solpaneler?

Hantera solpaneler varsamt för att undvika mikrosprickor.

Förhindring av mikrosprickor i solpaneler kan åstadkommas genom att vidta ett antal förebyggande och underhållsåtgärder för att säkerställa systemets långsiktiga stabilitet och prestanda. Här är några förslag:

(1) Korrekt installation och underhåll: Se till att solpanelerna installeras korrekt av en professionell och att monteringsramen och stödstrukturen uppfyller kraven. Inspektera och underhåll systemet regelbundet, inklusive att kontrollera fästelement, rengöra smuts och snö etc., för att förebygga mikrosprickor orsakade av yttre tryck.

(2) Undvik överdriven kraft: Under installation och underhåll, undvik att använda överdriven kraft eller tryck, särskilt i kantområdena på solpanelerna. Försiktig hantering och drift minskar risken för mekaniska skador.

(3) Lämplig grund och stöd: Se till att grunden och stödstrukturen för solpanelen uppfyller designkraven och är kapabla att motstå effekterna av den naturliga miljön, såsom vind, regn och snö. Starka stödstrukturer kan mildra effekterna av yttre krafter på solpaneler.

Klicka för att lära dig mer om mikrosprickor på solpaneler:

Välj solpaneler med avancerade inkapslingsmaterial.

Valet av material för solpaneler är avgörande för att förhindra bildandet av snigelspår. Vissa polymermaterial kan bidra till eller förvärra problemet med snigelspår. Därför blir valet av lämpliga inkapslingsmaterial särskilt viktigt. Ideala solpaneler bör tillverkas med högkvalitativa, hållbara material som är väl anpassade till miljöförändringar. Detta kan effektivt förhindra uppkomsten av snigelspår, förlänga panelernas livslängd och säkerställa stabil energieffektivitet och produktion.

Maysuns HJT dubbelsidiga glas-solpaneler är inkapslade i POE, ett termoplastiskt material som erbjuder överlägsen prestanda och hållbarhet för solpaneler. Dess UV-motstånd hjälper till att bibehålla stabilitet under olika klimatförhållanden, vilket förlänger panelernas livslängd. Väderbeständigt, det kan motstå sol och regn och anpassa sig till hårda miljöer. Dessutom är POE-material miljövänliga och i linje med konceptet för hållbar utveckling. Därför erbjuder Maysuns HJT dubbelsidiga glas-solpaneler med POE-inkapslingsmaterial betydande fördelar när det gäller prestanda och miljöskydd.

HJT Solpanel

Maysun Solars mål sedan 2008 har varit att tillverka de bästa solpanelerna. Ta en titt på vårt breda sortiment av halvskurna, MBB, IBC, HJT och skiffer-solpaneler, som finns i silver, helt svart, svart ram och glas-glas-stilar. Vackra designer och hög effektivitet gör att panelerna sticker ut och förbättrar utseendet på vilken byggnad som helst. Maysun Solar är ett pålitligt val eftersom företaget har långvariga kontor och lager samt relationer med ledande installatörer i många länder. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om fotovoltaik eller vill ha de mest aktuella prisuppgifterna på solpaneler. Vi hjälper gärna till.

 

Referenser:

Solaradvisor. (2023, April 9). Why do you see snail trails on the surface of solar panels? | SolarTechAdvisor. Solartechadvisor.

Admin. (2023, December 4). Snail trails on solar panels | Just Solar. Just Solar.

Hoffmann, V. (2023, November 23). Unveiling the impact of Snail Trails on PV Modules. Above.

Nicolas, & Nicolas. (2022, October 19). Snail Trail effect: how to prevent your PV module from damage – Eco Green Energy. Eco Green Energy – Building a Greener World.

Du kan också läsa:

Mikrosprickor på Solpaneler: Inspektions- och Förebyggande Guide 2024
2023 års guide till IBC solpaneler: Varför välja IBC solpaneler?