Solenergi Nyhetsuppdatering (Dec 2023)

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Innehåll:

  1. Förväntad Marknadspenetration för N-TOPCon-teknologi Överstiger 40% till 2024
  2. Tysklands kumulativa kapacitet för solenergiproduktion överstiger 80 GW
  3. Förväntad Minskning med 20% av Solenergins LCOE i Europa till 2023
  4. Europeiska Kommissionen Godkänner 5,7 Miljarder Euro Italienskt Initiativ för Energigemenskaper

Förväntad Marknadspenetration för N-TOPCon-teknologi Överstiger 40% till 2024

Under de senaste åren har den nya energiindustrin blomstrat, med en mängd framväxande teknologier inom fotovoltaik (som HJT, TOPCon, BC och perovskit) och energilagring (inklusive natriumjon, fast tillstånd, vätskeflöde, kompositflöde och manganjärnfosfat).

Vid denna kritiska punkt i den nya energiboomen har dock mycket få teknologier övervunnit utmaningar, uppnått industriell validering och uppnått stor marknadsadoption. N-typ TOPCon utmärker sig med en förutsedd penetrationsgrad som överstiger 20% i år och förväntas överstiga 40% nästa år, vilket blir den dominerande teknologin.

Medan andra teknologier står inför begränsningar och kontroverser, leder TOPCon vägen. Det är dock värt att notera att TOPCon skiljer sig från tidigare teknologier, med högre hinder och mer signifikant differentiering, vilket påverkar den konkurrenskraftiga landskapet.

När priserna på komponenter minskar, ersätter N-typ solpaneler P-typ paneler, med TOPCon som leder övergången. Stora aktörer investerar kraftigt i TOPCon, vilket påskyndar dess adoption. I kontrast står teknologier som HJT och BC inför utmaningar med kostnadsreduktion och marknadspenetration. Perovskit och andra framväxande teknologier kräver ytterligare genombrott för storskalig industrialisering.

Den här gången fokuserar industrin mer på teknologi än kapital, med TOPCons ihållande teknologiska hinder som driver differentiering och teknologisk framsteg. Det uppmuntrar forskning och utveckling samt effektivitetsförbättringar, vilket positionerar TOPCon som huvudslagfältet för utvecklingen av fotovoltaisk cellteknologi.

Eftersom TOPCon är huvudslagfältet och har högre hinder, är det förutbestämt att bli drivkraften bakom differentieringen av fotovoltaikindustrin. När solcellstekniken kontinuerligt utvecklas och närmar sig de teoretiska gränserna för kristallint kisel, bestäms konkurrensen alltmer av små skillnader i teknologi. TOPCons höga teknologiska hinder kommer att fortsätta att förstärkas genom faktorer som klättringshastighet, utbyte, omvandlingseffektivitet, kapacitetsutnyttjande och vinstmarginal. När marknadsstorleken fortsätter att expandera, kommer det att påverka branschlandskapet. TOPCons tekniska hinder är höga, vilket differentierar företag avsevärt. Det är redo att omforma fotovoltaikindustrin.

När marknadsstorleken växer kommer TOPCons inflytande att öka, omforma branschlandskapet och marknadskonkurrensen. Framtiden väntar med spänning.

Maysun Solars N-TOPCon bifaciala solceller kännetecknas av deras höga omvandlingseffektivitet och tillförlitlighet. Dessa avancerade celler kan generera elektricitet från både framsidan och baksidan, vilket maximerar energiinsamlingen även under utmanande ljusförhållanden. Med noggranna kvalitetskontrollprocesser upprätthåller de enhetlig prestanda och uppvisar låga avvikelser under inkapsling, vilket säkerställer sömlös systemdrift. Dessa solpaneler utmärker sig i förhållanden med låg bestrålning, vilket gör dem lämpliga för regioner med varierande vädermönster. Dessutom förbättrar deras låga hotspot-effekt säkerheten och hållbarheten, vilket gör dem till ett pålitligt val för effektiva och hållbara solenergilösningar. Nedan visas N-TOPCon 430W fullsvart solpanel installerad av en kund till Maysun Solar i Tyskland, klicka på knappen nedan för att lära dig mer om relaterade produkter!

Maysun Solars N-TOPCon bifaciala solceller

Tysklands kumulativa kapacitet för solenergiproduktion överstiger 80 GW

Tyskland har uppnått en betydande milstolpe genom att nå 80 GW i kumulativ solkapacitet. Enbart i november lade landet till ungefär 1,18 GW nya PV-system och har potential att installera över 14 GW PV-kapacitet innan årets slut, enligt data från den nationella nätoperatören.

Bundesnetzagentur rapporterade att Tysklands nya PV-kapacitetsinstallationer för november uppgick till 1 183 MW, något lägre än de 1 231 MW som registrerades i oktober men betydligt högre än de 675 MW som installerades i november 2022.

Under de första 11 månaderna av detta år anslöt solutvecklare totalt 13,18 GW solkraft till nätet, en betydande ökning jämfört med de 6,8 GW som installerades under samma period föregående år. Denna prestation ökade Tysklands kumulativa solkapacitet till 80,74 GW i slutet av november.

För att uppnå nationens mål att nå 215 GW solkapacitet till 2030, finns det dock fortfarande ett behov av att öka takten, vilket kräver en genomsnittlig installation på 1,58 GW per månad.

Av den nyligen registrerade kapaciteten i november kom nästan 413 MW från projekt som valts ut genom anbud, medan nästan 628 MW var från takmonterade PV-system som opererar under feed-in-tariffsystemet eller direktmarknadsföring. Ytterligare 128 MW bidrogs av markmonterade projekt, med de återstående 15 MW från andra systemtyper.

Förväntad minskning med 20% av solenergins LCOE i Europa till 2023

Under det senaste decenniet har det skett en betydande minskning av kostnaderna för solfotovoltaiska (PV) system. Marknadspriserna för PV-moduler, justerade för inflation, har sjunkit med cirka 95% sedan 2011. I de flesta länder har PV uppnått prisparitet med både detaljhandels- och grossistelektricitet.

För att genomföra en omfattande analys av PV-marknaden och pristrenderna publicerade European Technology and Innovation Platform for Photovoltaics (ETIP-PV) nyligen beräkningar av nivåiserade kostnader för elektricitet (LCOE) som sträcker sig från 2023 till 2050. Dessa LCOE-bedömningar fokuserade på fem europeiska platser (Helsingfors, München, Toulouse, Rom och Malaga) och fyra PV-systemkategorier (bostäder 5 kW, kommersiella 50 kW, industriella 1 MW och storskaliga 100 MW).

PV-LCOE påverkas av produktionskostnader, som omfattar alla utgifter förknippade med att leverera PV-genererad elektricitet till nätanslutningspunkten. Det beror också på både kapital- (CAPEX) och driftskostnader (OPEX) för PV-system. OPEX inkluderar kostnader och vinstmarginaler över hela värdekedjan, inklusive finansiering, projektutveckling, tillverkning, installation, drift och underhåll.

Historiskt sett har modulpriserna noggrant följt inlärningskurvan, vilket innebär att med varje fördubbling av den globala kumulativa PV-produktionskapaciteten har modulpriserna typiskt minskat med cirka 25%. Prognoserna för framtida modulprisreduktioner baseras på denna historiska inlärningstakt (LR). Dessa minskningar förväntas på grund av förbättrade tillverkningsprocesser, effektivare materialanvändning och kontinuerliga förbättringar i modulens effektivitet. Dessutom tog beräkningarna hänsyn till en årlig inflationstakt på 2%, en systemlivslängd på 30 år för takinstallationer (eller 35 år för markmonterade installationer) och en årlig nedbrytningshastighet på 0,5% för alla fall.

Viktiga resultat:

Enligt ETIP PV:s basscenario förväntas den globala kumulativa PV-kapaciteten öka från 1,5 TW vid slutet av 2032 till cirka 5,5 TW till 2030 och vidare till 30 TW till 2050.

OPEX för storskalig PV förväntas minska från 12,5 € ($13,6)/W/år vid slutet av 2023 till 9 €/kW/år till 2050, medan för takmonterad solenergi uppgår den till 10 €/kW/år. CAPEX för storskalig PV förväntas sjunka från 0,46 €/W vid slutet av innevarande år till 0,23 €/W till 2050. För bostäder (5 kW), kommersiella (50 kW) och industriella (1 MW) installationer kan priserna nå 0,81 €, 0,48 € respektive 0,33 €. Över alla sektorer halveras CAPEX ungefär mellan januari 2024 och 2050.

Jämfört med nuvarande värden förväntas PV-LCOE minska med cirka 20% till 2030 och med 50% till 2050. Jämfört med genomsnittliga grossistelektricitetspriser från 2019 till 2021 är storskalig PV redan konkurrenskraftig i alla länder, även med en nominell genomsnittlig kapitalkostnad (WACC) på väl över 10%. Under energikrisen 2022 i Europa förbättrade höjda spotmarknadspriser ytterligare PV:s konkurrenskraft.

ETIP PV förutspår en minskning av LCOE på alla platser, med särskilt betydande minskningar i Rom och Malaga. Till exempel, i Malaga, förväntas LCOE för storskalig PV, med antagandet av en nominell WACC på 7%, vara 24 €/MWh år 2024, men förväntas minska till 19 €/MWh till 2030 och 13 €/MWh till 2050. Ändå är LCOE-prognoserna för alla platser extremt positiva, vilket indikerar att PV-genererad elektricitet redan är mer kostnadseffektiv på alla fem platserna över olika WACC-nivåer och konsumentsegment.

ETIP PV

Bild: Europeiska Teknik- och Innovationsplattformen för Fotovoltaik (ETIP PV)

Siffrorna ovan illustrerar LCOE för PV på 100 MWp i storskaliga anläggningar i fem europeiska platser under olika nominella WACC, jämfört med genomsnittspriset på spotmarknaden för el.

Europeiska Kommissionen Godkänner 5,7 Miljarder Euro Italienskt Initiativ för Energigemenskaper

Europeiska kommissionen har nyligen godkänt ett program på 5,7 miljarder euro som syftar till att främja energigemenskaper i Italien. Enligt nyligen tillhandahållen data från Polytekniska Universitetet i Milano driver Italien för närvarande 104 energigemenskaper. Med pågående projekt förväntas detta antal öka till 191. Rapporten noterar att kommuner är de främsta främjarna av dessa energigemenskaper i 44% av fallen, medan privata företag är huvudfrämjare i de återstående fallen. Över 70% av de analyserade energigemenskaperna använder system med en total kapacitet på mindre än 200 kW, och alla förlitar sig på fotovoltaiska energikällor. Detta initiativ syftar till att underlätta expansionen av befintliga småskaliga förnybara energiprojekt och utvecklingen av nya projekt som inte överstiger 1 MW i storlek, som beskrivs i ett officiellt pressmeddelande.

Programmet består av två distinkta finansieringskomponenter:

  1. Den första komponenten, med en total budget på 3,5 miljarder euro, innefattar ett 20-årigt tarifsystem baserat på elförbrukningen hos självkonsumenter och förnybara energigemenskaper. Detta finansieras genom en avgift som påläggs alla konsumenters elräkningar. I detta sammanhang definieras en förnybar energigemenskap som en "juridisk enhet som bemyndigar medborgare, småföretag och lokala myndigheter att producera, hantera och konsumera sin el."
  2. Den andra komponenten, med en total finansieringsallokering på 2,2 miljarder euro, består av investeringsbidrag som täcker upp till 40% av ett projekts totala kostnader. Dessa projekt måste vara belägna i kommuner med en befolkning på 5 000 invånare eller färre och måste vara operativa senast den 30 juni 2026.

Finansieringen för den andra komponenten kommer från det 723,8 miljarder euro stora Återhämtnings- och Resiliensfaciliteten (RRF), ett instrument inrättat av Europeiska kommissionen för att stärka Europeiska unionen (EU) efter Covid-19-pandemin.

Denna allokering följer Europeiska kommissionens godkännande av Italiens Återhämtnings- och Resiliensplan den 31 juli 2021, som skisserade en investering på 11,2 miljarder euro för att förbättra och främja Italiens förnybara energiteknologier, initiativ för cirkulär ekonomi, avfallsvattenhanteringsanläggningar och mer.

Programmet består av två distinkta finansieringskomponenter

Maysun Solar har sedan 2008 varit dedikerade till att tillverka fotovoltaiska moduler av högsta klass. Utforska vårt omfattande sortiment av solpaneler, inklusive heltsvarta, svarta ramar, silver och glas-glas alternativ, alla innehållande spetsteknologier som halvskurna, MBB, IBC, HJT och Shingled. Dessa paneler är designade för överlägsen prestanda och har en stilren estetik som smidigt integreras i alla arkitektoniska miljöer. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långvariga partnerskap med skickliga installatörer i många länder. För de senaste modulofferten eller några frågor relaterade till fotovoltaik, tveka inte att kontakta oss. Vi är angelägna om att hjälpa dig att utnyttja solenergins kraft.

Referens:

TOPCon Leading the Transformation of the Photovoltaic Industry – GUANGFU.BJX.COM.CN. (n.d.). https://guangfu.bjx.com.cn/news/20231225/1352106.shtml

Enkhardt, S. (2023, December 21). Germany hits 80 GW milestone. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/12/21/germany-hits-80-gw-milestone/

Morandotti, A. S. a. L. (2023, November 27). EU Commission approves €5.7 billion Italian scheme for energy communities. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/11/27/eu-commission-approves-e5-7-billion-italian-scheme-for-energy-communities/

Solar LCOE may decrease by up to 20% in Europe by 2030. (2023, December 14). Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/12/14/solar-lcoe-may-decrease-by-up-to-20-in-europe-by-2030/

Du kan också läsa:

Mikrosprickor på Solpaneler: Inspektions- och Förebyggande Guide 2024
2023 års guide till IBC solpaneler: Varför välja IBC solpaneler?