Senaste nyheterna från solindustrin (maj 2024)

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Innehåll:

  1. Italien förbjuder PV-installationer på jordbruksmark
  2. Irland lanserar en fond på 20 miljoner euro för energiforskning
  3. Nederländerna godkänner nätavgifter för ägare av solcellssystem på tak
  4. Europeiskt konsortium strävar efter att förenkla agrivoltaikdesign
  5. Studie visar att högalbedomarkreflektorer ökar avkastningen för bifaciala solcellsparker med upp till 4,5 %
  6. Passiv solspårning vid stark vind ökar energiproduktionen

 

Italien förbjuder PV-installationer på jordbruksmark

Den italienska regeringen har utfärdat ett dekret som förbjuder anläggning av storskaliga solkraftverk på produktiv jordbruksmark för att förhindra ökenspridning.

Jordbruksminister Francesco Lollobrigida betonade behovet av att fotovoltaiska system ska harmonisera med jordbruksaktiviteter. Bekymmer kring förändringar i markanvändning och behovet av att skydda jordbruksfunktioner har lett till begränsningar för solinstallationer i jordbruksområden.

Trots fördelaktiga skatteförmåner för jordbruksföretag och jordbruksmark innebär installation av markmonterade solpaneler en förändring av markanvändningen, vilket har lett till att regeringen begränsar sådana aktiviteter. Agrivoltaikanläggningar är dock undantagna från detta förbud.

Alternativa platser för energiproduktion förblir tillgängliga, inklusive stenbrott, gruvor, statliga järnvägskoncessioner, flygplatsområden, motorvägsskyddszoner och industriområden.

Lollobrigida försäkrade att pågående projekt kommer att skyddas av regeringen.

Han betonade: "Rättssäkerhet är av största vikt. Reglerna kommer att gälla för framtida utvecklingar och inte retroaktivt för befintliga projekt där företag redan har gjort legitima investeringar."

De nya bestämmelserna har kritiserats av den lokala fotovoltaiksektorn.

Den italienska branschorganisationen Italia Solare uttryckte oro och sa: "Regeringens plan att begränsa solpanelinstallationer på jordbruksmark, som nämns i ministerrådets briefing, verkar onödig och ignorerar tidigare överenskommelser."

I kontrast till detta stödde den italienska jordbruksföreningen Coldiretti initiativet att minska spekulationer från stora investeringsfonder som har äventyrat jordbruksaktiviteter. Föreningen har förespråkat att identifiera lämpliga platser för markmonterade PV-system.

Irland lanserar en fond på 20 miljoner euro för energiforskning

I år har den irländska myndigheten för hållbar energi (SEAI) meddelat en statlig investering på 20 miljoner euro i energiforskning och innovation. Denna finansiering är specifikt för forsknings-, utvecklings- och demonstrationsprojekt (RD&D) inom energiområdet för att hjälpa Irland att övergå till mer miljövänliga energikällor. Sedan 2018 har över 240 projekt slutförts, med fokus på områden som integration av energisystem, effektivitet, marknader och smarta nät.

I år är förslag för projekt som stöder Irlands övergång till ren energi välkomna. Fokus ligger på 20 specifika teman som utvecklats gemensamt av SEAI, regeringsdepartement och myndigheter. Dessa teman omfattar områden som låga koldioxidutsläpp för värme och kraft, förbättring av energieffektiviteten i befintliga byggnader, energilagring och hållbara energisamhällen. Offentliga och privata forskningsorganisationer från olika områden uppmanas att ansöka om finansiering före den 13 juni.

Miljöminister Eamon Ryan betonade vikten av nya teknologier och lösningar för att bygga ett hållbart, pålitligt och överkomligt energisystem för Irlands övergång till ren energi. Irland siktar på att uppnå 80 % förnybar energi på marknaden till 2030, inklusive 8 GW solenergi. Fram till 2023 hade Irland installerat 738 MW solkapacitet. Viktiga utvecklingar inkluderar lanseringen av Irlands största batterianläggning och genomförandet av ett hemenergilånsprogram för att främja användningen av värmepumpar, solkraftsystem och solvattenvärmare.

Irland lanserar en fond på 20 miljoner euro för energiforskning

Nederländerna godkänner nätavgifter för ägare av solcellssystem på tak

Den nederländska myndigheten för konsumenter och marknader (ACM) undersökte avgifterna som tas ut av fyra energiföretag - Budget Energie, Vattenfall, Eneco och Engie - för husägare med solpaneler. ACM fann dessa avgifter rättvisa.

Dessa avgifter baseras på högre inköpskostnader, ökade obalanseringskostnader och net-metering-kostnader som energiföretagen måste betala när kunder har solpaneler. ACM klargjorde att dessa avgifter inte är för att tjäna pengar, utan för att balansera ut lägre priser för kunder utan solpaneler.

Dessutom nämnde tillsynsmyndigheten att personer med solpaneler får komplicerade kontrakt från energiföretag, vilket gör det svårt att jämföra och välja de bästa erbjudandena. ACM uppmanade företag och jämförelseplattformar att göra kontraktsjämförelser enklare.

Enligt www.keuze.nl kan nätavgifterna variera från 100 € (107,81 $) till 697 €, beroende på solpanelsystemets storlek. År 2023 växte den nederländska solmarknaden med 4,82 GW, enligt rapporten "Nationaal Solar Trendrapport 2023" från Dutch New Energy (DNE) Research. Bostadsinstallationer stod för cirka 2,5 GW av denna nya kapacitet, upp från 2,2 GW året innan.

Nederländerna godkänner nätavgifter för ägare av solcellssystem på tak

Europeiskt konsortium strävar efter att förenkla agrivoltaikdesign

Ett europeiskt team startade i år ett tvåårigt forskningsprojekt med en budget på 2 miljoner euro för att undersöka grödavkastning, solpanelproduktion och vattenanvändning på gårdar. Målet är att använda resultaten för att skapa nya modeller och programvara.

Studien omfattar testning av lösningar i Europas nordiska region med både överliggande solpaneler och markmonterade system. De kommer att undersöka hur solpaneler kan placeras mellan rader av grödor på olika sätt. Forskningen kommer också att beakta vattenanvändningen.

De kommer att utveckla programvara som kan kombinera olika grödor och solpanelsystem. Denna programvara kommer att ha en kartfunktion för jordbruk med solpaneler och hjälpa till att uppskatta gröda- och energiproduktion.

Programvaran kommer att fungera med en plattform från Glint Solar i Norge, som utvecklare använder för att planera och utforma solprojekt tillsammans. Vissa forskningsresultat kommer att göras offentligt tillgängliga.

Projektet omfattar Glint Solar från Norge, Kilowattsol från Frankrike (en fransk expert på att kombinera jordbruk och solenergi), Danish Renewables från Danmark (ett företag som arbetar med solprojekt) och Fraunhofer-institutet för solenergisystem (Fraunhofer ISE) från Tyskland.

Xavier Daval, VD för Kilowattsol, betonade att när man använder mark för både solpaneler och jordbruk bör det hjälpa till att lösa problem, inte skapa nya.

Detta projekt är ett av de senaste försöken i Europa att undersöka hur solpaneler kan användas på jordbruksmark. I Tyskland testar exempelvis Fraunhofer ISE att använda solpaneler för att ge skugga åt unga träd. I Frankrike arbetar de med att förbättra jordbrukarnas vinster genom att producera solkraft vid sidan av vissa grödor och använda solenergi för att förbättra olivodling.

Studie visar att högalbedomarkreflektorer ökar avkastningen för bifaciala solcellsparker med upp till 4,5 %

Forskare vid University of Ottawa i Kanada undersökte hur användningen av en speciell spegel på marken kan öka elproduktionen i stora solkraftverk med tvåsidiga paneler. De fann att denna spegel kan få anläggningen att producera upp till 4,5 % mer el. Huvudforskaren Mandy Lewis sa att det är viktigt att placera dessa speglar direkt under solpanelerna för bästa resultat. Denna forskning är särskilt viktig för Kanada eftersom städer som Ottawa och Toronto är täckta av snö många månader varje år.

Studien genomfördes med ett 75 kW solpanelssystem som följer solens rörelse i Colorado. De testade en rad specialsolpaneler som kan absorbera solljus från båda sidor och samlade in data varje minut under fyra månader för att se hur mycket ström de producerade var 15:e minut.

De använde ett speciellt spegelmaterial från Tyskland som reflekterar mycket solljus och inte skadas av solen. Genom att testa fem olika placeringar av dessa speglar fann de att täckning av hela marken eller en del direkt under panelerna fungerade bäst, istället för att placera dem mellan raderna.

Genom att jämföra hur bra solpanelerna fungerade med och utan speglar såg de att tillägget av dessa speglar ökade den årliga solenergiavkastningen med 8,6 % och fick anläggningen att producera upp till 4,5 % mer el. De fann att placering av speglarna direkt under solpanelerna var det bästa sättet att få ut det mesta av dem, oavsett storlek.

Efter att ha beräknat kostnaderna för installationen av dessa speglar fann de att det kunde kosta mellan 2,50 $ och 4,60 $ per kvadratmeter. De sa också att vinsten från dessa speglar beror på var de placeras och hur soligt det är och rådde mot att använda dem på platser där solenergin kan vara för stark för systemet att hantera. Denna forskning är användbar för länder som Kanada och platser med molnigt väder, eftersom den visade en större ökning av kraften i molnigare städer som Seattle jämfört med torrare områden som Tucson. En annan studie vid University of Ottawa introducerade en ny metod för att mäta hur bra dessa speciella solpaneler fungerar genom att ta hänsyn till marktypen.

Studie visar att högalbedomarkreflektorer ökar avkastningen för bifaciala solcellsparker med upp till 4,5 %

Passiv solspårning vid stark vind ökar energiproduktionen

Vid starka vindar flyttar stora solkraftverk automatiskt sina delar till en säker position för att undvika skador och minska reparationstiden. Starka vindar kan få solpaneler att skaka och vrida sig, vilket kan orsaka små sprickor, böjningar eller till och med brott.

Men att lagra solutrustningen i en säker position kan leda till mindre elproduktion eftersom de inte kan följa solen aktivt som vissa system gör. Array Technologies, ett företag som tillverkar solspårningssystem, arbetade tillsammans med en ingenjörsfirma vid namn DNV för att studera en annan metod för att flytta utrustningen vid vind som kallas passiv lagring. De undersökte hur mycket energi som förloras med olika metoder för att flytta spårarna i vinden, genom att beakta faktorer som vindhastighet innan de flyttar, vindriktning, hur länge de står stilla, hastigheten för att börja röra sig igen, vinkeln de rör sig vid och riktningen de rör sig i.

I Arrays passiva system följer de flesta rader av solpaneler solen som vanligt, även när vinden stoppar dem. Genom att simulera en blåsig dag med DNV fann Array att endast några yttre rader och 17 % av de inre raderna slutade att följa som de borde, medan det aktiva systemet flyttar alla paneler bort från solen när vinden inte är för stark, utan att ta hänsyn till vindriktningen.

Forskningen visade att det finns en stor skillnad i energiförlust mellan de passiva och aktiva systemen. Den passiva metoden ledde bara till en årlig energiförlust på 0,05 %, medan den traditionella aktiva metoden orsakade i genomsnitt 2,8 % årlig energiförlust. Enligt DNV kan det vanliga aktiva systemet resultera i upp till 4,3 % årlig energiförlust.

Rapporten nämnde att kostsamma väderhändelser, särskilt de som orsakas av vind, har ökat. Vindrelaterade incidenter är nu en av de främsta orsakerna till stora försäkringsanspråk under de senaste trettio åren. Arrays passiva vindrörelseteknik bidrar inte bara till att minska dessa risker genom att hålla systemet i gott skick under blåsiga perioder, utan gör det också lättare att förutsäga energiproduktionen.

Arrays DuraTrack- och OmniTrack-produkter inkluderar passiv lagringsteknik.

Passiv solspårning vid stark vind ökar energiproduktionen

Maysun Solar har specialiserat sig på produktion av högkvalitativa fotovoltaiska moduler sedan 2008. Förutom balkongsolkraftstationen erbjuder Maysun Solar ett brett utbud av helsvarta, svarta ramar, silver- och glas-glas-solpaneler som använder Half-Cut, MBB, IBC och HJT-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilrena designer som sömlöst smälter in i vilken byggnad som helst. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Vänligen kontakta oss för de senaste modulofferten eller PV-relaterade frågor. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Referenser:

Thompson, V. (2024, May 6). European Consortium seeks to streamline agrivoltaics design. Pv Magazine Internationa. https://www.pv-magazine.com/2024/05/06/european-consortium-seeks-to-streamline-agrivoltaics-design/

Matalucci, S. (2024, May 7). Italy bans PV from agricultural land. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/07/italy-bans-pv-from-agricultural-land/

Bellini, E. (2024, May 8). Research shows high-albedo ground reflectors increase bifacial solar plant yield by up to 4.5%. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/08/research-shows-high-albedo-ground-reflectors-increase-bifacial-solar-plant-yield-by-up-to-4-5/

Kennedy, R. (2024, May 8). Passive solar tracker wind stowing boosts energy production. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/08/passive-solar-tracker-wind-stowing-boosts-energy-production/

Jowett, P. (2024, May 9). Ireland launches €20 million fund for energy research. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/09/ireland-launches-e20-million-fund-for-energy-research/

Bellini, E. (2024b, May 10). Netherlands approves grid fees for rooftop PV system owners. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/10/netherlands-approves-grid-fees-for-rooftop-pv-system-owners/

 

Läs Mer: